Închide

Primăria riscă să piardă terenul de sub Cartierul Tineretului

Actual de ClujAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 16, 2014 0 664

Consiliul local trage un semnal de alarmă și anunță partenerii de la Polus Real Estate că dorește o formulă de continuare a proiectului imobiliar și nu dizolvarea societății Cartiertul Tineretului unde ambele entități sunt partenere. Există o decizie a instanței privind dizolvarea acestei firme, însă ea nu este definitivă. Scenariul cel mai sumbru este ca primăria să piardă terenul de 203 hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe pe care l-a adus ca aport la capitalul social al SC Cartierul Tineretului.

 

Consilierii locali l-au votat astăzi pe Florin Gliga ca reprezentant al primăriei în Adunarea Generală a Acționarilor   Societății SC. Cartierul Tineretului care va avea loc pe 21 sau 23 mai. El trebuie să voteze doar situațiile financiare ale societății pe anul trecut. Firma are pierderi în jur de 3 milioane de lei. Mandatul primit de Gliga vizează vot negativ pentru celelalte două puncte de pe ordinea de zi și anume aprobarea raportului de activitate al administratorilor pentru anul financiar 2013 și descărcarea de gestiune a membrilor Consiliului de Administrație.

 

Societatea Cartierul Tineretului a fost constituită în 2006, după ce Polus Real Estate a câștigat o licitație cu primăria pentru a derula un proiect imobiliar pe Dealul Sf. Gheorghe,  pe un teren de 203 hectare pus la dispoziție de primărie, cu obligația partenerului privat de a livra 384 de locuințe sociale primăriei.

 

Administrația locală deține 51% din capitalul societății (aport în natură cu terenul de 203 hectare evaluat la peste 28,7 milioane de lei), iar PRE restul de 49% (peste 27 de milioane de lei). Având în vedere criza imobiliară, în 2010 Paszkany (care controla societatea Polus Real Estate prin Andrea Sebok, administrator unic) a propus Consiliului Local reconversia proiectului într-un parc fotovoltaic, de care urma să se ocupe Green Energy Napoca. Cu susţinerea fostului primar Sorin Apostu şi uzându-se de majoritatea voturilor din forul local, prin votul consilierilor PDL, UDMR şi PSD, cu toate că, consilierii din PNL, respectiv Steluţa Cătăniciu a atras atenţia supra nelegalităţii acestui fapt. Consilierii PNL au propus rezilierea contractului cu Polus şi perfectarea unui nou parteneriat pentru parcul fotovoltaic, dar nu au avut susţinere. Prefectul Florin Stamatian a dat avizul de legalitate pe hotărârile adoptate de forul local pentru reconversia proiectului Cartierul Tineretului într-un proiect energetic. Acţionarii majoritari ai Polus Real Estate nu au fost de acord cu participarea societăţii în proiectul parcului fotovoltaic pentru că aceştia sunt specializaţi în domeniul imobiliar şi noua propunere nu se potriveşte cu profilul firmei. Așa că au pornit o serie de procece pentru a anula parteneriatul perfectat de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany cu primăria clujeană.

 

Acționarii PRE au câștigat procese pe bandă rulantă și  au cerut instanței dizolvarea societății Cartierul Tineretului pentru a-și recupera investiția pe care o evaluaeză la 8 milioane de euro.

 

Consilierul Ovidiu Turdean a declarat că primăria vrea să continue proiectul imobiliar și nu își dorește dizolvarea societății. PRE a obținut o decizie a instanței în acest sens, însă aceasta nu este definitivă.

 „Asta am dorit astăzi să reglemăm lucrurile ca societatea Cartierul Tineretului să funcționeze ca întreprindere publică și să identificăm o modalitate de continuare a proiectului imobiliar. Avocații care ne reprezintă în procese ne-au indicat că în acest sens este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local și vom discutat la ședința de la finalul lunii. Nu ne dorim dizolvarea societății. Acum s-au rezolvat litigiile dintre acționari și acesta este semnalul pe care vrem să îl dăm acționarilor Polus Real Estate,  că dorim continuarea proiectului imobiliar și sperăm să se prezinte la AGA Cartierul Tineretului”, a declarat pentru actualdecluj.ro, consilierul PDL Ovidiu Turdean.

În cazul unei hotărâri definitive a instanței privind dizolvarea societății Cartierul Tineretului, atunci în mod automat urmează lichidarea ei cu plata datoriilor și sumele investite în societate și în proiectul imobiliar. “Este adevărat că un astfel de scenariu presupune chiar vânzarea terenului de 203 hectare aflat în proprietatea societății, însă nu cred că se va ajunge la această variantă. Eu consider că se poate merge mai departe, mai ales că anul trecut noi ne-am manifestat disponibilitatea și s-au făcut plăți de taxe și impozite pentru SC Cartirul Tineretului. Polus Real Estate invocă două motive pentru dizolvare – imposibilitatea realizării obiectivului de activitate și neînțelegeri grave între acționari. Acesta din urmă cred că e discutabil deoarece noi am așteptat doar finalizarea litigiilor din instanță”, a mai spus Turdean.

 

La începutul lunii aprilie, directorul Polus Real Estate, Csiszér Lajos Péter, spunea că „orice decizie cu privire la Cartierul Tineretului se va putea lua după ce ne vom consulta cu toți partenerii noștri locali, inclusiv Primăria Cluj-Napoca. Suntem dechiși pentru aceste întâlniri”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.