Închide

Primăria pune la bătaie 2,4 milioane de lei pentru studiile noului hub educațional cu pădure parc anunțat în Borhanci

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 21, 2021 1 1250

Primăria lansează o licitație pentru noi studii urbanistice și de fezabilitare pentru a face pe cele circa 77 de hectare pe care le deține în proprietate în Borhanci hub-ul educațional anunțat deja de oficialii instituției. Ele urmează să fie gata aproape de finalul mandatului actualei administrații, durata de contract fiind de 3 ani de zile. Deja în această zonă și Consiliul Județean și-a fixat o investiție majoră, un spital de copii pe care să îl dezvolte de la zero pe un teren de peste 7 hectare din zona stațiunii de cercetare, prin concurs de soluții.

Primarul Emil Boc a anunțat că pe terenul administrației locale din Borhanci, circa 77 de hectare, un hub educațional cu de toate – parc pe modelul bazelor sportive din Gheorgheni și cea pregătită în zona La terenuri din Mănăștur, școală, creșă, grădiniță, școală, liceu, centru de cercetare pentru institutul oncologic etc. Primarul Emil Boc a anunțat public și că municipalitatea a renunțat să mai facă cartierul pentru tineri din Borhanci (anunțat în campania electorală din 2016) deoarece consolidările terenului ar fi presupus peste 18 milioane de euro, având în vedere riscurile geologice constatate acolo.

Luna aceasta, Primăria a lansat și o licitație pentru studiul urbanistic și de fezabilitate care să permită dezvoltarea în Borhanci de – infrastructură educațională, de sănătate, sportivă și a unei păduri parc. Contractul este evaluat la 2,4 milioane lei și  36 de luni, deci ar urma ca studiile să fie gata spre finalul de mandat al actualei administrații. Criteriul de atribuire îl reprezintă cel mai bun raport calitate/ preț, oferta financiară contând doar în proporție de 40%, iar cea tehnică (experții din echipă) are pondere de 60%. Ofertele se pot depune până în 22 martie.

Primăria s-a arătat nemulțumită de proiectanții care au făcut vechea documentație a cartierului pentru tineri, Spiri Com din București, având în vedere că n-au adus o viziune de dezvoltare a zonei fezabile și a schimbat criteriile de adjudecare de la noua licitație în așa fel încât să nu mai primeze prețul cel mai scăzut.

 

În 22 octombrie 2020, la dezbaterea online privind dezvoltarea infrastructurii educaționale din Cluj-Napoca, parte a procesului de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021 – 2030, primarul Emil Boc a spus că municipalitatea nu mai poate face cartierul pentru tineri având în vedere că doar consolidările terenului ar presupune 18 – 19 milioane de euro din bugetul local. Dar că va reorienta proiectul.

Detalii: Hub educațional și bază sportivă în Borhanci în locul cartierului pentru tineri studiat de Primărie pe 77 de hectare

Tot Boc a anunțat înainte cu puțin timp de alegerile din 2016 că vrea să reia proiectul unui cartier de locuințe în Borhanci, pe ruinele fostului cartier Casarom în care administrația Funar a atribuit în urmă cu 16 ani terenuri tinerilor și veteranilor din război pentru construcția de locuințe care, de atunci, și-au recâștigat drepturile la parcele prin instanță.

Administrația a contractat servicii urbanistice și de consultanță pentru acest proiect și a dezbătut și un Plan Urbanistic Zonal al viitorului cartier pentru tineri din Borhanci.

La ședința forului local din 11 martie 2016, consilierii locali au aprobat chiar și un studiu de oportunitate în vederea stabilirii strategiei de dezvoltare pentru viitorul cartier Borhanci. Prin acest studiu administrația locală și-a asumat, potrivit explicațiilor oficialilor, că va merge pe concesionare de teren în acest cartier, atât pe componenta socială, cât și pe cea economică. Dar și-a asumat că va da teren (câte 300 de mp) pentru 178 de tineri prinși în Hotărârile Consiliului Local din 2000, cărora primăria le-a dat teren în această zonă cu obligația de a-l viabiliza pentru construcția de locuințe. Primarul a explicat că hotărârile asumate de administrația Funar trebuie onorate, mai ales că respectivii beneficiari s-au adresat instanței.

Vezi și:

Primăria mută din nou fantoma cartierelor pentru tineri în Borhanci. În ciuda sfaturilor echipei care a făcut noul Plan Urbanistic General

Cartier, start! După 16 ani, cartierul Borhanci „se desenează din nou”. Pe bune

La discuțiile de urbanism privind planul cartierului din Borhanci, proiectanții contactați de instituție au arătat că zona comportă riscuri de alunecări de teren foarte mari, după ce au fost provocați de primarul Emil Boc. În Borhanci proiectanții de la Spiri Com propuseseră pe un teren de peste 77 de hectare locuințe unifamiale dar și locuințe cu câte trei-patru etaje, circulații, zone verzi, totul pentru o populație calculată la 3300 de persoane. DETALII: Noul obstacol în calea promisului cartier ”electoral” anunțat de Boc în Borhanci, în locul ”fantomei Casarom”

Cum se prezintă investiția în caietul de sarcini

Proiectanții angajați de Primărie urmează să propună urbanizarea terenului din Borhanci, la pachet cu un plan coerent pentru rețelele de drumuri dar și pentru echiparea zonei cu utilități. Se cer plantări de copaci și dotări de piste de biciclete, pe lângă obiectivele de investiții fixate: creșă, grădiniță, școală, liceu, centru de excelență pentru protonoterapie.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare