Închide

Primăria mută din nou fantoma cartierelor pentru tineri în Borhanci. În ciuda sfaturilor echipei care a făcut noul Plan Urbanistic General

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 03, 2015 0 2332

Au aprobat în decembrie anul trecut ca terenul rezervat fostului cartier Casarom din Borhanci să rămână în intravilan, însă cu destinația de teren agricol. Acum primăria contestă prevederea din noul PUG pe care l-a aprobat și vrea ca această să fie zonă de urbanizare pentru locuințe cu regim redus de înălțime. Primarul spune că din decembrie a tot analizat împreună cu specialiștii primăriei și a ajuns la concluzia că ar trebui să facă în Borhanci, pe ultimul teren de mari dimensiuni pe care îl deține, un cartier pentru tineri cărora să de concesioneze sau să le vândă teren pentru a-și edifica case.

Echipa de arhitecți care a lucrat la noul Plan Urbanistic General al orașului a prevăzut ca terenul de peste 81 de hectare din zona Borhanci, prins din 1999 într-un contract de concesiune pentru amenajarea unui cartier de locuințe să fie teren agricol, în intravilanul orașului. Consilierii locali și-au însușit respectiva versiune în decembrie 2014, când au aprobat PUG-ul. Acum Direcția de Patrimoniu a primăriei a cerut Consiliului Local modificarea PUG, în așa fel încât încadrarea terenului să fie schimbată (din UTR A în UTR Uliu, adică din teren agricol în zona de urbanizare pentru locuințe cu regim redus de înălțime).

De ce s-au întrebat consilierii PSD. „Acum avem o explicație pentru care noi nu putem fi votanți ai PUG-ului. Cum a fost posibil să nu existe dezbatere între dumneavoastră ca elaboratori ai noul PUG și primăria Cluj-Napoca”, a sinterizat situația consilierul Claudia Anastase, cu mențiunea că cererea de față nu face decât să demonstreze că oamenii de rând n-au fost nici pe departe luați în seamă când s-a făcut planul dacă acum primăria vrea să-și modifice propriile reguli de urbanism.

Filosofia proiectantului PUG: protejarea orașului de eșecurile cartierelor de hârtie

Șeful de proiect al PUG-ului, arhitectul Adrian Borda a militat pentru conservarea terenului din Borhanci, până când primăria va avea o viziune clară de dezvoltare a zonei. Borda a amintit că terenul este unul pitoresc, vizibil, între trei vârfuri de deal și că a fost plimbat ca destinație între mai multe teme în ultimii ani: să se facă un cimitir în zonă sau să se amenajeze locuințe sociale. Destinații la care respectiva zonă nu se pretează. Dealurile fără infrastructură sau zone de servicii nu comportă amenajarea unui cartier de locuințe, mai ales că eșecurile primăriei din ultimii zece ani la acest capitol nu demostrează altceva. Cartierul Casarom, cartirul de pe Valea Gârbăului, cartierul Lomb, cartierul Tineretului gândite de administrație pe pășuri sau fânațe de la marginea orașului au rămas niște proiecte megalomanice doar pe hârtie.

Filosofia primarului: s-a lăsat din nou convins să dea teren tinerilor pentru case

Primarul Emil Boc a menționat că terenul din Borhanci nu e făcut pentru cultivarea de roșii și castraveți și nu poate rămâne teren arabil în condițiile în care există transport în comun care deservește zona iar utilitățile sunt în proximitate. „Dacă votați modificare PUG-ului, mâine ne apucăm să lansăm licitația pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru parcalarea acestui teren ca să îl dăm tinerilor pentru construcția de locuințe. Prin concesiune sau să îl vindem, vom stabi exact asta, și așa îi vom încuraja să se stabilească în oraș și să își facă case. Am discutat anul acesta cu specialiștii din primăriei, cu Iulia Ardeuș (directorea de la Patrimoniu – n.red.), cu Virgil Poruțiu (directorul tehnic – n.red.) cu Autora Țărmure (secretarul municipiului), cu viceprimarii și m-au convins și pe mine să facem locuințe în Borhanci. Este un proiect care cere timp, acum facem un prim pas, dar sunt convins că în doi ani îl vom finaliza”, a tranșat speța primarul Emil Boc.
Chiar dacă întreg grupul UDMR a lipsit motivat de la ședința de Consiliul Local, consilierii localu au aprobat cu 14 voturi pentru propunerea de modificare a PUG-ului în așa fel încât pe terenul din Borhanci deținut de primărie să se poată face locuințe.

Problema este că respectiva proprietate a fost concesionată – 50 de hectare – către Casarom de administrația Funar pentru amenjarea a 1000 de locuințe, însă cu asumarea de către primărie a lucrărilor de viabilizare a respectivului teren. Nici una dintre părți nu ș-a ținut de obligațiile sale.

Despre acest contract cu Casaromul, în vremea administrației Apostu, se specifica că este așa de bine făcut în detrimentul primăriei, încât aceasta nu poate dispune pe propriul teren. Cu toate acestea s-a reușit scoaterea din contractul de concesiune a unei suprafețe de 11 hectare, restul rămânând în litigiu.

Primăria mai are la activ, după ce primarul Emil Boc a câștigat primăria Clujului în 2004, două alte proiecte de cartiere de locuințe – Lomb și Tineretului prin care a angajat ultimele terenuri mari libere ale orașului prin asocierea cu investitori privați din care urma să primească locuințe sociale. Niciunul dintre aceste proiecte nu au pornit la drum. Ba mai mult, asocierile au generat procese și cereri de despăgubiri din partea respectivilor investitori încă pe rolul instanțelor.

Chiar și așa, primăria nu s-a lăsat și a mai lansat un cartier, pe Valea Gârbăului, de locuințe pe un teren al armatei în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, proiect, de asemenea, abandonat.

În ultimii zece ani, administratia a reușit să amenajeze un cartier social de locuințe pe Blajului-Timișului și Rodnei, dar și câteva zeci de locuințe ANL sau sociale în Mănăștur, Gherogheni sau în zona Iuliu Coroianu.

sursa foto: cartier Casarom – zf.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare