Închide

Hub educațional și bază sportivă în Borhanci în locul cartierului pentru tineri studiat de Primărie pe 77 de hectare

ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - oct. 23, 2020 1 2807

Primăria a anunțat un proiect nou pentru cartierul Borhanci, pe care dorește să îl dezvolte în perioada următoare. Este vorba despre un hub educațional în zona cartierului pentru tineri promis de municipalitate în Borhanci care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. Primarul Emil Boc a anunțat public că municipalitatea a renunțat să mai facă cartierul pentru tineri din Borhanci deoarece consolidările terenului ar fi presupus peste 18 milioane de euro, având în vedere riscurile geologice constatate acolo. Așa că, a explicat Boc, proiectul va fi reorientat. În completare, a spus directorul Ovidiu Cîmpean, se va face pe teren și o bază sportivă pe modelul celor din din Gheorgheni sau Mănăștur.

Anunțul a fost făcut de cei doi în cadrul unei dezbateri care a avut ca temă dezvoltarea infrastructurii educaționale în municipiul Cluj-Napoca organizată sub cupola Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) în 22 octombrie. Primarul Emil Boc a ținut să spună că există fonduri europene disponibile pe următorul exercițiu financiar al Uniunii Europene și că orașul se pregătește deja proiecte pe programul Renovation Wave lansat în 14 octombrie de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Ne pregătim să profităm de această șansă oferită de Uniunea Europeană de a ne moderniza infrastructura școlară. Până în prezent, 15 școli au fost modernizate, 16 necesită modernizare, iar 4 sunt în lucru. Practic suntem undeva la jumătatea drumului, iar orizontul de timp până în 2024 trebuie să ne prindă cu proiectele realizate. În ceea ce privește grădinițele, 21 de clădiri necesită lucrări de extindere, modernizare și măsuri pentru creșterea eficienței energetice, 22 de clădiri au fost modernizate, iar 3 clădiri sunt în curs de reabilitare. Acest nou program european se potrivește astfel perfect pe profilul nostru. Am investit masiv și în ceea ce privește creșele, am triplat practic numărul de locuri, dar nu este încă suficient. Mai este nevoie ca până în 2024 să reușim să mai asigurăm 400 de locuri. Un proiect major al Clujului în ceea ce privește infrastructura educațională este de a avea un hub educațional în zona Borhanci, o zonă de dezvoltare și extensie a Clujului, care să cuprindă creșă, grădiniță, școală, liceu. Luăm în calcul un astfel de hub și în zona viitorului cartier Sopor. Dorim astfel să aducem toate facilitățile cât mai aproape de cetățean, la 20 de minute de mers pe jos, pe principiul Oraș pentru pietoni/Walkable city”, a subliniat primarul Emil Boc.

Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca a adăugat că, pe lângă hub-ul educațional urmează să se creeze și o bază sportivă modernă în Borhanci, pe modelul celor din Gheorgheni și Mănăștur.

„Urmează o serie de concursuri internaționale de soluții pentru modernzarea școlilor, primul fiind pentru modernizarea și extinderea Liceului teoretic Nicolae Bălcescu. Încercăm să integrăm programul Oraș pentru pietoni/Walkable city cu dezvoltarea acestor proiecte educaționale astfel încât în jurul școlilor să avem străzi sigure, care să faciliteze accesul pietonal și să oferim o infrastructură de calitate. Pregătim un proiect similar și pentru Colegiul Național Gheorghe Șincai, dar mergem și în cartiere. În cartierul Mănăștur pregătim un concurs de soluții cu două obiective – Colegiul de servicii în turism Napoca și Liceul cu Program Sportiv și străzile adiacente, în cartierul Zorilor propunem un proiect pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului de informatică Tiberiu Popoviciu și a străzilor adiacente, iar în Gheorgheni pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic Lucian Blaga și a străzilor adiacente”, a mai adăugat Ovidiu Cîmpean. Primăria ia în calcul și pregătirea unor proiecte pentru modernizarea Școlii Gimnaziale Alexandru Vaida Voievod și a străzilor adiacente cu proprietățile publice aferente; reabilitarea şi modernizarea Liceului Teoretic Victor Babeș și a străzilor adiacente; reabilitarea şi modernizarea Școlii Gimnaziale Octavian Goga, a Școlii Gimnaziale Ion Creangă, a Grădiniței Albinuța și a străzii Aleea Peana.

Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, participant la aceeași dezbatere, a recomandat Primăriei din Cluj să meargă dincolo de îmbunătățirea infrastructurii școlare și să gândească și o strategie de reorganizare administrativă a școlilor din oraș. Funeriu a salutat ideea campusului educațional anunțat de primărie în Gheorgheni.

„Este de foarte bun augur faptul ca municipiul Cluj-Napoca se gândește la îmbunătățirea infrastructurii școlare, o parte esențială din procesul educațional. Legea educației permite municipalităților să ofere și conținuturi copiilor, nu doar infrastructură. Sunt astfel o serie de măsuri ce pot fi luate la nivelul municipiului împreună cu Inspectoratul Școlar. În ceea ce privește rețeaua școlară, există posibilitatea de a gândi fuziuni pe orizontală: sunt școli care au rezultate bune și școli care au rezultate mai puțin bune. O soluție este o fuziune administrativă a acestor școli, care ar fi plasate sub o conducere performantă, iar copiii ar merge fizic în aceleași spații. Aceasta ar putea fi una dintre soluțiile pentru a scădea diferența dintre școli în ceea ce privește performanța. O idee foarte bună este acel campus educațional propus de primărie, care să integreze pe verticală toate funcțiunile, ceea ce este o componentă esențială a rețelei școlare. Ne putem imagina un lucru foarte simplu: un copil care în ultimul an de grădiniță începe să se obișnuiască cu școala, profesorii pot să comunice între ei și așa mai departe”, a propus Daniel Funeriu.

Primărul Emil Boc a anunțat înainte cu puțin timp de alegerile din 2016 că vrea să reia proiectul unui cartier de locuințe în Borhanci, pe ruinele fostului cartier Casarom în care administrația Funar a atribuit în urmă cu 16 ani terenuri tinerilor și veteranilor din război pentru construcția de locuințe care, de atunci, și-au recâștigat drepturile la parcele prin instanță.

Administrația a contractat servicii urbanistice și de consultanță pentru acest proiect și a dezbătut și un Plan Urbanistic Zonal al viitorului cartier pentru tineri din Borhanci.

La ședința forului local din 11 martie 2016, consilierii locali au aprobat chiar și un studiu de oportunitate în vederea stabilirii strategiei de dezvoltare pentru viitorul cartier Borhanci. Prin acest studiu administrația locală și-a asumat, potrivit explicațiilor oficialilor, că va merge pe concesionare de teren în acest cartier, atât pe componenta socială, cât și pe cea economică. Dar și-a asumat că va da teren (câte 300 de mp) pentru 178 de tineri prinși în Hotărârile Consiliului Local din 2000, cărora primăria le-a dat teren în această zonă cu obligația de a-l viabiliza pentru construcția de locuințe. Primarul a explicat că hotărârile asumate de administrația Funar trebuie onorate, mai ales că respectivii beneficiari s-au adresat instanței.

Vezi și:

Primăria mută din nou fantoma cartierelor pentru tineri în Borhanci. În ciuda sfaturilor echipei care a făcut noul Plan Urbanistic General

Cartier, start! După 16 ani, cartierul Borhanci „se desenează din nou”. Pe bune

La discuțiile de urbanism privind planul carrtierului din Borhanci, proiectanții contactați de instituție au arătat că zona comportă riscuri de alunecări de teren foarte mari, după ce au fost provocați de primarul Emil Boc. În Borhanci proiectanții de la Spiri Com propuseseră pe un teren de peste 77 de hectare locuințe unifamiale dar și locuințe cu câte trei-patru etaje, circulații, zone verzi, totul pentru o populație calculată la 3300 de persoane. DETALII: Noul obstacol în calea promisului cartier ”electoral” anunțat de Boc în Borhanci, în locul ”fantomei Casarom”

Acum, la dezbaterea din 22 octombrie, primarul Emil Boc a spus că municipalitatea nu mai poate face cartierul pentru tineri având în vedere că doar consolidările terenului ar presupune 18 – 19 milioane de euro din bugetul local. Dar că va reorienta proiectul.

Dezbaterea online privind dezvoltarea infrastructurii educaționale din Cluj-Napoca e parte a procesului de elaborare a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021 – 2030 și  a atras interesul a numeroși actori implicați în actul educațional și în cel administrativ și a generat o serie de idei menite să îmbunătățească atât infrastructura școlară, cât și actul educațional și relația profesor – elev.

Aceeastă dezbatere face parte din proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

sursa foto cover: infocluj.eu

 

Un comentariu

  1. […] ! Hub educational si baza sportiva in Borhanci, judetul Cluj, in locul cartierului pentru tineri studiat de Primarie pe 77 de hectare. Primarul Emil Boc a anuntat public ca municipalitatea a renuntat sa mai faca cartierul pentru tineri din Borhanci deoarece consolidarile terenului ar fi presupus peste 18 milioane de euro, avand in vedere riscurile geologice constatate acolo. Asa ca, a explicat Boc, proiectul va fi reorientat. In completare, a spus directorul Ovidiu Cimpean, se va face pe teren si o baza sportiva pe modelul celor din din Gheorgheni sau Manastur. Sursa: actualdecluj.ro […]

Scrie un comentariu