Închide

Cartier, start! După 16 ani, cartierul Borhanci „se desenează din nou”. Pe bune

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 13, 2015 0 1894

A lansat primarul „ciorba reîncălzită” a noul cartier Borhanci pentru tineri în septembrie, iar la final de octombrie, primăria a și scos la licitație documentația urbanistică pentru creionarea acestuia. Adică un Plan Urbanistic Zonal pentru urbanizarea unei suprafețe de 81 de hectare, la preț de maxim de 30.530 de lei, prin actualizarea vechii documentații de urbanism realizară în 1999 când administrația Funar punea la punct afacerea electorală Casarom – cartier de locuințe făcut de investitor cu infrastructură asumată de primărie.

Proiectanții PUG au conservat terenul defunctului cartier Casarom din Borhanci în noul PUG, însă primăria s-a pus de-a curmezișul și a anunțat cu surse și trâmbițe (plângere prealabilă) în Consiliul Local că vrea ca acesta să fie construibil, pentru amenajarea de locuințe. Șeful de proiect al PUG Cluj declara că terenul din Borhanci nu se pretează pentru amenajarea de locuințe, fapt deja demonstrat, mai ales că zona n-are infrastructură de niciun fel iar primăria n-a reușit în ani de zile să facă niciunul dintre cartierele pe care le-a inițiat prin asocieri și parteneriate: Casarom, Lomb, Tineretului sau cel de pe Valea Gârbăului.

Primarul Emil Boc a susținut public că terenul din Borhanci nu e făcut pentru cultivarea de roșii și castraveți și nu poate rămâne teren arabil în condițiile în care există transport în comun care deservește zona iar utilitățile sunt în proximitate. Așa că, în opinia sa, terenul poate fi parcelat și redat tinerilor pentru a-și construi case. Amintim declarația lui Boc din septembrie: „ Am discutat anul acesta cu specialiștii din primăriei, cu Iulia Ardeuș (directorea de la Patrimoniu – n.red.), cu Virgil Poruțiu (directorul tehnic – n.red.) cu Autora Țărmure (secretarul municipiului), cu viceprimarii și m-au convins și pe mine să facem locuințe în Borhanci. Este un proiect care cere timp, acum facem un prim pas, dar sunt convins că în doi ani îl vom finaliza”, a tranșat speța primarul Emil Boc.

La final de octombrie, administrația locală a lansat deja licitația pentru PUZ-ul de urbanizare a unei suprafețe de 81 de hectare de pe dealurile din Borhanci. Achiziația a fost estimată la peste 30.500 lei și s-a depus o singură ofertă, din partea firmei Spiri Com din București deținută de arhitectul Nelu Spiridon, firmă care are destul de multe contracte cu alte administrații din țară, pe proiecte europene sau pe fonduri publice. Chiar și unul cu administrația județeană clujeană. Deocamdată nu s-a anunțat dacă aceasta a câștigat PUZ-ul pentru noul vechi cartier din Cluj.
Cert este că primăria vrea ca în acest cartier să aibă fix 178 de parcele de câte 300 de mp care să fie destinate tinerilor – posibil cei înșelați pe final de administrație Funar când s-au dat terenuri fără utilități tot în Borhanci, la fel ca și pentru revoluționari. Dar vrea și infrastructură rutieră, verde, parcări și o viziune de locuire în ceea ce privește înălțimea. Dar și școli sau grădinițe.
Problema este că respectiva proprietate a primăriei din Borhanci a fost concesionată – 50 de hectare – către Casarom de administrația Funar pentru amenjarea a 1000 de locuințe, însă cu asumarea de către primărie a lucrărilor de viabilizare a respectivului teren. Nici una dintre părți nu ș-a ținut de obligațiile sale.
Despre acest contract cu Casaromul, în vremea administrației Apostu, se specifica că este așa de bine făcut în detrimentul primăriei, încât aceasta nu poate dispune pe propriul teren. Cu toate acestea s-a reușit scoaterea din contractul de concesiune a unei suprafețe de 11 hectare, restul rămânând în litigiu.
Primăria mai are la activ, după ce primarul Emil Boc a câștigat primăria Clujului în 2004, două alte proiecte de cartiere de locuințe – Lomb și Tineretului prin care a angajat ultimele terenuri mari libere ale orașului prin asocierea cu investitori privați din care urma să primească locuințe sociale. Niciunul dintre aceste proiecte nu au pornit la drum. Ba mai mult, asocierile au generat procese și cereri de despăgubiri din partea respectivilor investitori încă pe rolul instanțelor.
Chiar și așa, primăria nu s-a lăsat și a mai lansat un cartier, pe Valea Gârbăului, de locuințe pe un teren al armatei în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, proiect, de asemenea, abandonat.
În ultimii zece ani, administratia a reușit să amenajeze un cartier social de locuințe pe Blajului-Timișului și Rodnei, dar și câteva zeci de locuințe ANL sau sociale în Mănăștur, Gherogheni sau în zona Iuliu Coroianu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare