Închide

A fost constituit noul Consiliu Județean, fără reprezentanții PMP. Augustin Criste a anunțat că va ataca decizia prin care i-a fost invalidat mandatul de consilier

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 23, 2020 0 1609

Reprezentantul PNL, Alin Tișe, a fost învestit vineri în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, conform validării noului său mandat, obținut la alegerile locale din 27 septembrie.

În ședința covocată de Instituția Prefecturii Cluj, privind ceremonia de constituire a noului Consiliu Județean, au depus jurmântul  33 de consilieri, cărora Tribunalul le-a validat mandatele, respectiv 18 din partea PNL, 5 din partea PSD, 5 din partea USR-PLUS și 5 din partea UDMR.

Singura formațiune cu mandatele în aer, PMP

Reamintim că PMP este cea de-a cincea formațiune politică, care a trecut pragul electoral de 5%, obținând două mandate în forul Consiliului Județean, pentru profesorul universitar Avram Fițiu și pentru cunoscutul moderator TV și preot Augustin Criste. Liderul PMP Cluj, senatorul Vasile Cristian Lungu, a considerat însă că cei doi nu trebuie să se regăsească în Consiliul Județean, cerându-le să renuțe la locurile lor. În cazul lui Fițiu, acesta a justificat că deține deja o funcție de subsecretar de stat.

„Domnul Fițiu are deja o funcție de subsecretar de stat, așa că a renunțat oficial la mandatul de consilier județean”, anunța, recent, senatorul Lungu pentru Actual de Cluj. Și dacă Fițiu s-a conformat deciziei partidului, nu același lucru îl face jurnalistul Augustin Criste, care susține că este dispus să se judce cu PMP pentru a-și păstra mandatul de consilier județean.

Augustin Criste: „Voi ataca decizia Tribunalului prin care mi-a fost invalidat mandatul de consilier”

Augustin Criste nu s-a mulțumit cu decizia conducerii PMP și și-a depus dosarul de ales la secretariatul Consiliului Județean, incomplet, fără documentul care să-i ateste apartenența la partid. Mai departe, Consiliul Județean a trimis dosarele spre validare la Tribunal. Cum era de așteptat, fără documentul de apartenența la partid, Tribunalul i-a respins dosarul lui Criste. El a precizat, pentru Actual de Cluj, că va face apel și că speră să obțină câștig de cauză. „Mi s-a comunicat decizia Tribunalului și în mod sigur voi face apel. În funcție de cum va evolua toată procedura în instanță, voi reveni cu date noi”, a comentat Dinu Criste pentru Actual de Cluj.

Există posibilitatea ca instanța să-i dea câștig de cauză lui Augustin Criste, iar PMP să rămână fără unul dintre cele două locuri obținute în forul Consiliului Județean

Dacă este să ne raportăm la situații similare din trecut, care au vizat mandatele de consilieri județeni ale defunctului PPDD, Agustin Criste are șanse reale să-și câștige în instanță mandatul de consilier județean, obținut de pe litsa PMP. Acest lucru ar presupune ca partidul să rămână cu un singur mandat din cele două câștigate în alegeri, pe care-l să-l aloce următorului candidat de pe lista de supleanți.

Cum s-a ajuns în această situație

Augustin Criste (foto jos) a fost cooptat de PMP pentru a deschide lista candidaților la Consiliul Județean, la alegerile locale derulate în 27 septembrie, dar și pentru a candida la Primăria Florești.  După validarea rezultatelor electorale, președintele PMP Cluj, Vasile Cristian Lungu a decis să-l elimine pe Criste de pe lista Consiliului Județean, pe motiv că scorul său electoral pentru Primăria Florești a fost de 4%.

„Nu avam cum să-l păstrăm pe Criste cu un scor atât de mic. Este evident că nu el a tras lista PMP pentru Consiliul Județean. Avem candidați în județ care au făcut un scor mult mai mare. Candidatul de la Turda, de exemplu, a scos peste 10%. Nu este corect față de el să-l menținem în Consiliul Județean pe Augustin Criste. Oricât de mare ar fi supărarea lui, e clar că nu a făcut nimic pentru PMP. Chiar avem informații că i-a dat voturile lui Horia Șulea (fostul primar al Floreștiului – n.red). Or, Traian Băsescu (fondatorul PMP) i-a decapitat la nivel central pe toți cei care au făcut scor dub 5%. Ni s-a certu să facem la fel”, comenta, recent, Vasile Cristian Lungu, pentru Actual de Cluj.

Noii consilieri județeni cu mandate validate care au depus jurământul în noul for constituit

PNL:

Mînzat Marius Dorel, Haiduc Ioan-Cristian, Tuluc Călin Marin, Arion Hadrian-Virgil, Marc Marinela, Cordiș Lucian, Sămărtean Iuliu, Călătan Gheorghe-Constantin, Forna Maria, Marchiș Angela-Felicia, Hodorogea Anca-Cristina, Ciuta Cristian Ilie, Drăghici Dumitru, Mureșan Violeta, Popovici Alin, Molhem Mohammad Bashar, Rusu Ionuț, Bălaj Gheorghe-Marius

PSD:

Cuibus Valentin, Chiorean Laura Elena, Chirtes Horia Dorin, Cordos Alexandru, Sălătioan Vasile

USR-PLUS:

Dehenes Adela Corina, Florea Ionut, Molnar Radu Iulian, Muscă Elena, Nistor Ovidiu Răzvan

UDMR:

Vakar Istvan-Valentin, Balla Francisc, Antal Geza, Res Eva, Lorinczi Zoltan Laszlo

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.