Închide

Primăria extinde bugetarea participativă din cartierul Mănăștur. Anul acesta se face lista de proiecte ale tinerilor

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 13, 2015 0 668

Proiectul pilot de bugetare participativă prin care cetățenii din cartierul Mănăștur au decis unde să meargă banii lor din țaxe și impozite se extinde anul acesta pentru tineri. Portofoliul de proiecte se va face cu bani europeni, iar finanțarea va fi asigurată din bugetul local. În cazul Mănășturului, bugetarea participativă s-a făcut în cursul lui 2013, iar proiectele dorite de cetățeni au început să fie finanțare pe bugetul din 2014 al primăriei.

Mai sunt cred că două restanțe de pe lista de bugetare participativă din cartierul Mănăștur pe care trebuie să le facem pe bugetul de anul acesta. Cinematograful Dacia și modernizarea aleii Peana. Anul acesta mergem pe bugetare participativă pentru tineret. Portofoliul de proiecte se va crea pe un proiect finanțat din fonduri norvegiene iar finanțarea efectivă a proiectelor se va face din bugetul local, din banii care există pentru organizații non-guvernamentale. Nu ne vom opri, asta este clar, deoacamdată n-am stabilit un alt cartier din oraș unde să extindem proiectul”, explică Adrian Chircă, cel care a fost implicat din partea administrației locale în proiectul de bugetare participativă derulat în 2013 în cartierul Mănăștur.

Portofoliul de proiecte mici pentru tineret – 250 de proiecte cu un buget aproximativ de 500.000 de lei, valoarea unui proiect neputând depăși 4500 de lei – va fi creat de Grupul Pont. Asociația de la care a pornit povestea Capitalei Europene a Tineretului a câștigat în acest sens un proiect pe fonduri norvegiene, de peste 82.000 euro, iar primăria a acceptat să susțină cofinanțarea lui cu peste 9000 de euro.

Asociația grupul Pont, în parteneriat cu primăria și Federația Share a lansat un site, cc.yourcluj.ro unde tinerii până în 35 de ani se pot înscrie proiect. „Acum punem accent pe grupurile informale și pe ideile lor de proiect. Facilitarea pregătirii propunerilor acestor grupuri, informările către grupurile țintă, prezentările în scoli, în cadrul unor grupuri defavorizate. Apoi vom stabi și mecanismul de selecție al proiectelor. Ideea unei bugetări participative o reprezintă delegarea deciziei către public. În momentul în care reglamentul va fi pregătit, atât tehnic cât și legal, vom informa publicul în mod exact. Ceea ce pot să zic că nu va fi numai vot electronic tocmai pentru a asigura accesul și unor persoane, care nu au acces la internet. Pentru că dorim ca în primul și în primul rând să fie un proces inclusiv. Vom lansa și o platformă de Crowdfunding”, a explicat Andras Farkas, reprezentantul Grupului Pont.

CITEȘTE ȘI:

Cinci sute de mii de lei pentru tinerii care au idei de schimbare a Clujului. Federația Share a lansat un tutorial pentru call-ul de proiecte

Calendar bugetare participativă pentru crearea portofoliu de proiecte

  • 16 decembrie 2014 (00.00): Platforma de înscriere a grupurilor de inițiativă și a inițiativelor este operațională și grupurile de inițiativă pot să înceapă înscrierea proiectelor.
  • 28 februarie 2015, ora 23.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor online
  • 28 februarie 2015, ora 17.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor în formă tipărită.
  • 15 martie 2015: Termenul limită de verificare tehnică a inițiativelor propuse.
  • 16 martie (ora 00.00) – 31 martie (ora 23.59): Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot.
  • 15 aprilie – 30 noiembrie 2015: Inițiativele sprijinite pot fi realizate în această perioadă.
  • 5 decembrie 2015: Termenul limită pentru depunerea rapoartelor financiare și narative pentru proiectele finanțate.

Cetățenii decid, primăria finanțează anul următor

„Proiectul bugetării participative este un proiect unic în România şi printre puţinele din Centrul şi Estul Europei, ca să nu mai vorbim de faptul că numai în câteva locaţii din UE se practică. E vorba de un proiect pilot prin care cetăţenii participă direct la alocarea banilor din taxele şi impozitele pe care ei le plătesc. Facem un proiect pilot într-un cartier al oraşului, în Mănăştur, unde în limita unei sume de bani – două, patru, cinci milioane de euro – cetăţenii, în urma dezbaterilor, decid ei pe ce se investeşte, că e vorba de modernizarea unui cinematograf, de scări rulante la un pasaj pietonal, de un nou parking suprateran, de un nou parc care să se creeze, ei sunt aceia care decid, printr-o participare civică, iar noi suntem obligaţi să includem în finanţarea bugetară a anului care vine”, explica în 2013 primarul Emil Boc filosofia bugetării participative, citat de media locală.

Problemele expuse de manăștureni au fost unele curente, dar au fost și inițiative precum modernizarea cinema Dacia, construcția de parcări sau asfaltarea unor străzi din cartier. Așa a ajuns primăria să susțină asfaltarea străzii Mehedinți din Mănăștur, artera care de altfel s-a și modernizat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare