Închide

Primăria cumpără cu 1 milion de lei trei bănci cu panou cu licheni care să purifice aerul din Cluj. Specialiștii pun la îndoială investiția, mai ales că în alte părți din Europa s-a dovedit a fi un fiasco

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 06, 2020 4 2756

Băncile City Tree – inventate în 2018 de un startup german ca ceea ce ar trebui să fie primul filtru biologic inteligent pentru aer, după cum scrie deseen.com, au fost promovate și au ajuns în piețe pavate din mari orașe europene printre care Paris, Amsterdam, Oslo sau Londra. Primăria din Cluj a lansat o licitație de 1 milion de lei pentru a cumpăra trei astfel de bănci inteligente care filtrează aerului. Specialiști arhitecți ne-au scris că tehnologia, deși inovativă, s-a dovedit ineficace în orașe unde a ajuns. După un timp panourile cu licheni se usucă și arată oribil. În plus, soluția pentru filtrarea aerului rămâne mărirea suprafeței de spații verzi și plantarea de copaci.

Așa arată o bancă inteligentă City Tree menită să purifice aerul din Piața Piccadilly Circurs din Londra și surprinsă în imagini postate în martie 2018 de dezeen.ro.

(sursa dezeen.com, bancă cu licheni City Tree montată la Londra – data publicării marie 2018)

O bancă de acest tip cu procese controlate digital ar neutraliza noxele a 400 de mașini, ar fi echivalentul a 275 de copaci și ar duce la neutralizarea a 240 de tone de dioxid de carbon pe an.

De fapt, în realitate, lucrurile nu stau la fel de bine. Banca City Tree (arborele orașului în traducere), montată tot în 2018 în Tetova, un oraș din nordul Macedoniei, s-a dovedit un adevărat fiasco. Presa din localitate relata la începutul lunii ianuarie 2020 că plantele s-au uscat, că arată dezagreabil, că plantele au fost cu mult înainte distruse de cei care s-au așezat pe bancă, dar și că celelalte rămase au început să se usuce, fără ca cei care gestionau sistemul să poate preciza de ce s-a întâmplat acest lucru.

(sursa: https://www.tetovasot.com/ – banca City Tree din centrul orașului Tetova Macedonia)

(City Tree, Budapesta, 2018, sursa Twitter)
La Budapesta s-a întâmplat la fel. Plantele s-au uscat și nici vorbă de vreo filtrare a aerului. Cei care au conceput banca puneau ilar situația pe seama faptului că plantele ar fi stresate de schimbările climatice.

„Se cheltuie un milion de lei să mai plantăm ceva betoane printre trotinete și să punem mușchi verticali. Tot reinventăm natura cu bani grei, în loc să plantăm copaci și să facem spații verzi. Unde mai pui că aceste bănci cu panouri cu licheni sunt un dezastru ecologic, puțin după ce stau în orașe. Am văzut astfel de bancă la Tetova, pe viu. Poluează vizual, e uscată și arată îngrozitor în spațiul public”, ne-a declarat un specialist arhitect.

Montarea de bănci City Tree care să filtreze aerul din Cluj-Napoca (adică inspiră aer murdar și expiră aer curat) vine după ce ideea a fost propusă în cadrul procesului de bugetare participativă. Primăria a arătat în caietul de sarcini al licitației de 1 milion de lei lansate la începutul lunii octombrie pentru a cumpăra trei astfel de bănci că „această achiziție poate fi considerată o măsură suplimentară de reducere a poluării aerului înconjurător din municipiul Cluj-Napoca care vine în completarea celor propuse în Planul Integrat de calitate a aerului pentru pentru aglomerarea Cluj-Napoca, pentru indicatorii oxizi de azot și particule în suspensie , în vederea reducerii poluării aerului sub valorile limită prevăzute de legislația europeană în domeniul calității aerului, la care se raportează și țara noastră”.

Achiziția Primăriei a fost lansată în aceeași perioadă în care societatea civilă a pornit o campanie de strângere de fonduri pentru a monta în Cluj-Napoca o serie de senzori care să măsoare cu exactitate calitatea aerului din Cluj-Napoca. Mai ales că în topuri mincinoase Clujul a fost dat ca exemplu de oraș cu aer curat la nivel european, deși există probleme semnalate de organismele europene.

Clujul are probleme serioase privind calitatea aerului și și-a asumat ameliorarea poluării până în 2024 prin reducerea prafului și oxizilor de azot, mare parte datorați traficului auto.

Clujul a fost printre orașele din România penalizate de organismele europene pentru indicii de oxizi de azot și de particule în suspensie și a fost nevoit să își refacă Planul de Calitate a Aerului pentru respectivii indicatori. Acesta a fost adoptat în luna iunie rin HCL 281/3 iunie 2020 iar municipalitatea și-a însușit o serie de măsuri până în 2024 care să ducă la scăderea poluării. În cadrul Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) s-a consacrat un capitol important rezilienței urbane dar și calității aerului din oraș. Măsuri și propuneri au fost prezentate public în cadrul dezbaterilor făcute în cadrul Centrului de Inovare și Imaginației Civică al Primăriei. Primăria a primit și recomandări pentru a crește calitatea aerului din Cluj-Napoca.

Vezi și: Primăria face sondaj pe tema interzicerii accesului mașinilor non euro, euro 1 și 2 în Cluj-Napoca

Asociații din Cluj vor să adune 19.000 euro ca să amplaseze 20 de senzori de măsurare a calității aerului

O altă soluție verde de reducere a poluării aerului, stații de autobuz cu acoperiș verde s-au dovedit la fel de ineficiente în oraș, chiar dacă și ele au fost rezultatul bugetării participative.

O astfel de stație montată pe strada Bună Ziua din Cluj-Napoca, vopsită cu piste de biciclete verzi pe carosabil și modernizată recent. Și arată dezastruos. „Cheltuim bani numai pe imagine. Mai departe, soluții verzi și eco nu funcționează în oraș. Aici cred că ar trebui să intervenim, să învățăm din experiența altora și să aducem variante care să se susțină în materie de calitate/cost și funcționalitate”, ne-au sesizat specialiștii.

 

FOTO COVER – Green City Solution Twitter, bancă City Tree din Amsterdam

4 comentarii

  1. Doar pentru imagine se fac lucrurile în orașul asta….
    De asta avem nevoie, sa apara iar Clujul in „presa centrala”?
    Ceva cu adevarat bun, pentru aerul pe care il respiram cand, Domnul Primar?

  2. E nebunie. Cautati in arhive, prin 2000…2001 Funar voia sa puna ceva similar in oras, mai ales in jurul primariei. Erau un soi de aparate de aer conditionat purificatoare. Bineinteles, praf in ochi, nu s.a facut nimic. Atata doar ca Marele Boc dupa 20 de ani ne prosteste din nou…

  3. Tocmai de deruleaza o campanie de strangere de fonduri pentru montarea senzorilor de calitate a aerului. Un pas foarte important in stabilirea unor obiective concrete pentru interventii ecologice.
    D-nul primar tot sustine parteneriatele public-privat, are apetit(verba) pentru asocieri!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare