Închide

Asociații din Cluj vor să adune 19.000 euro ca să amplaseze 20 de senzori de măsurare a calității aerului

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 02, 2020 0 179

Mai multe asociații din Cluj vor să instaleze senzori de măsurare a calității aerului în Cluj-Napoca, pentru a vedea cât de ne-poluat este în realitate acest aer, în condițiile în care în Cluj funcționează în acest moment doar patru astfel de senzori.

Un grup de asociații – Observatorul Român de Sănătate, Clujul Sustenabil, Romanian United Fund, Fundația Comunitară Cluj, Caravana cu Medici şi Declic – lansează azi o campanie de strângere de fonduri cu obiectivul de a aduna 19.000 de euro, bani cu care vor să monteze 20 de senzori de măsurare a calității aerului în oraș. ”Lansăm astăzi campania de strângere de fonduri pentru Aerlive Cluj, reţeaua cetăţenească de monitorizare a calităţii aerului. “Cât de curat este aerul din jurul școlii copilului meu? Este sănătos să merg cu bicicleta pe stradă? Dar să alerg în parc?” sunt întrebări la care clujenii vor găsi răspunsul cu ajutorul Aerlive Cluj”, spun aceștia.

”Mii de clujeni se îmbolnăvesc din cauza calității aerului în fiecare an”, spune pneumologul Bogdan Mincu. ”Nu știm ce aer respirăm și asta e o problemă”.

”Problema e că nu știm ce respirăm. În 2014, un studiu susținea că în Cluj-Napoca se respiră cel mai curat aer din Europa. La sfârșitul lui 2019, New York Times afirma că aerul din Cluj-Napoca este cel mai poluat din România. În realitate, nu avem suficiente date pentru a trage o concluzie cu privire la aerul pe care îl respirăm”, arată Ștefan Voinea de la Observatorul Român de Sănătate.

Calitatea aerului din Cluj-Napoca este monitorizată azi de numai patru stații oficiale, a căror amplasare, spune Voinea, este discutabilă. ”Mai mult, datele cu privire la poluarea aerului nu sunt accesibile în timp real pentru a le permite clujenilor să se protejeze de efectele ei nocive”, arată el.

Campania de strângere de fonduri durează o lună iar senzorii ar urma să fie instalați în noiembrie.  Senzorii vor monitoriza 11 parametri, inclusiv microparticulele PM2.5 și PM10 ce au efecte nocive majore asupra sănătății, rezultate din poluare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare