Închide

Primăria face sondaj pe tema interzicerii accesului mașinilor non euro, euro 1 și 2 în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 15, 2020 6 6114

Un sondaj a fost lansat în cadrul dezbaterii „Clujul Verde” organizate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică în vederea scoaterii mașinilor euro 1 și 2 din oraș. Primăria intenționează să sondeze clujenii privind o măsursă de interzicere a mașinilor non euro, Euro 2 și Euro 3 în Cluj-Napoca.

SONTAJUL: AICI

Pe fondul problemelor Clujului în ceea ce privește poluarea aerului din oraș, o idee conturară în cadrul dezbaterii CIIC în care s-au prezentat planurile orașului și strategia la capitolul Clujul Verde a vizat preluarea modelului orașelor din Vest care au o politică clară în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon și a reducerii lor. Mai precis, s-a indicat Primăriei să ia în considerare interzicerea mașinilor non euro, Euro 1 sau Euro 2 în centrul orașului sau chiar în tot Clujul. „Orașele europene au interzis deja aceste mașini și toate ajung să fie aduse la noi unde încă este permisă circulația acestora. Ar fi indicat să interzicem accesul acestor mașini care poluează în centrul orașului”, a spus o participantă la dezbatere.

Directorul CIIC, Ovidiu Cîmpean a fost încântat de idee și a lansat un sondaj on-line pe pagina de Facebook dedicată dezbaterii în secțiunea de comentarii.

Nu au fost mulți cei care au răspuns sondajului, însă deja majoritatea respondenților s-au pronunțat în favoarea introducereii  unei astfel de măsuri de către Primăria din Cluj.

Clujul are probleme serioase privind calitatea aerului și și-a asumat ameliorarea poluării până în 2024 prin reducerea prafului și oxizilor de azot, mare parte datorați traficului auto.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj au început activitățile pentru Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) – Cluj 2030, proces care va fi realizat cu expertiza Băncii Mondiale. În acest sens, în perioada următoare s-au inițiat o serie de consultări și dezbateri publice pe teme sectoriale importante în realizarea SIDU. Având în vedere recomandările legale cauzate de criza produsă de COVID 19, dezbaterile programate pe durata lunii iulie 2020 vor fi organizate cu ajutorul instrumentelor digitale.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

6 comentarii

Scrie un comentariu

Articole similare