Închide

Primăria caută soluții pentru a instala un sistem integrat de senzori care să informeze clujenii asupra calității aerului și apei din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 18, 2022 0 273

Primăria vrea să contracteze un studiu de cercetare care să propună, bazat pe datele disponibile privind starea factorilor de mediu aer și apă, un sistem integrat de senzori în Cluj-Napoca prin care oamenii să fie informați asupra poluării din oraș. Studiu trebuie să aducă date privind costurile de implementare și funcționare a unui astfel de sistem în Cluj. Acest sistem a fost recomandat de specialiști din cadrul UBB la dezbaterea de mediu din cadrul SIDU 2020-2027 (2030) și a fost promis de oficialii Primăriei.

 

Administrația locală a inițiat o achiziție estimată la 75.000 lei pentru realizarea unui studiu privind implementare în Cluj-Napoca a unui sistem integrat de senzori prin care oamenii să fie informați asupra poluării apei și aerului din oraș. Ofertele se pot depune până în 20 mai iar acest studiu se derulează în cadrul proiectului cu finanțare europeană al Primăriei, Anto-CIIC. Ofertanții trebuie să facă dovada că au dus la bun sfârșit în ultimii 3 ani servicii similare de cel puțin 75.000 lei fără TVA (studii/analize de cercetare sociala în domeniul dezvoltării serviciilor publice; studii/analize de cercetare sociala în domeniul dezvoltării urbane; studii/analize de cercetare socială în domeniul științei datelor; studii /analize de cercetare economică, la nivel local, regional sau național; proiecte de consultanță pe analiza și previziunea datelor/fenomenelor economice; alte studii/analize de cercetare pentru municipii/orașe). Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

 

(extras din caierul de sarcini al licitației – sursa SEAP)

 

Deja, Primăria a anunțat în cadrul dezbaterilor sectoriale pe tema Clujului Metropolitan și a Clujului Verde, organizate în cadrul pregătirii strategiei orșului pentru 2020-2027(2030) că intenționează să monteze în oraș un sistem de senzori care să măsoare calitatea aerului și a apei din Cluj și prin care oamenii să fie informați asupra parametrilor de mediu.

Ce au recomandat experții: 

Adina Croitoru, profesor la Facultatea de Geografie și expert în schimbări climatice, a arătat, în cadrul unei dezbateri organizate de Primăriei pe componenta de mediu a SIDU 2020-2027, că studiile efectuate până acum la nivelul Zonei Metropolitane și municipiului au arătat că aerul din oraș va deveni mai puțin respirabil în condițiile în care parametrii au arătat tendința temperaturilor de a crește și a precipitațiilor de a se menține la aceleași niveluri. Astfel, ea a recomandat Primăriei să ia în calcul plantarea de copaci cu coranament mult mai bogat și capacitate mai mare de răcire a aerului. Alte studii realizate de cei de la Facultatea de Geografie la capitolul insule de căldură (impactul suprafețelor construite asupra aerului și populației) au arătat faptul că în anumite cartiere din oraș temperaturile sunt mai ridicate cu 5 grade decât în restul arealului (fosta zonă CUG, Mărăști, unde sunt blocuri înalte, centrul comercial Vivo, zona industrială de la Gilău de lângă autostradă) dar și cu 5-7 grade mai scăzute în zona culoarului Someșului. Ea a mai recomandat Primăriei o serie de măsuri privind montarea de stații de monitorizare și măsurare a calității aerului, apei sau solului în mai multe puncte din oraș, măsură pe care deja Primăria a anunțat că o are în vedere pentru perioada următoare. Croitoru a spus că s-a propus și realizarea unui model de prognoză locală, mai ales că aceasta ar fi foarte importantă deoarece schimbările de temperatură afectează randamentul muncii pe fondul stresului termic la care este supusă populația. S-a propus și plantarea de specii subtropicale în Cluj-Napoca în contextul în care se preconizează că temperaturile vor crește în următorii ani.

De asemenea, decanul Facultății de Mediu, Nicolae Ajtai, a arătat o serie de studii făcute privind calitatea aerului din oraș, a apei dar și a solului. cu același recomandări de măsuri pe care orașul trebuie să le ia, împreună cu comunele limitrofe, cele din Zona Metropolitană.

Vezi și:

Clujul celor 100.000 de arbori. Ce planuri a dezvăluit orașul la o dezbatere publică pentru a spori Clujul Verde

Deocamdată, în Cluj-Napoca, societatea civilă a montat senzori de măsurare a calității aerului în mai multe puncte din Cluj. Și Agenția pentru Protecția Mediului are astfel de stații montate în oraș.

Clujul are probleme serioase privind calitatea aerului și și-a asumat ameliorarea poluării până în 2024 prin reducerea prafului și oxizilor de azot, mare parte datorați traficului auto. De asemenea, tema gunoiului și a poluării de pe râul Someș este o temă adusă frecvent în atenția publică de către activiștii din Cluj.

Vezi și:

Primăria face sondaj pe tema interzicerii accesului mașinilor non euro, euro 1 și 2 în Cluj-Napoca

 

sursă foto: Facebook

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu