Primăria a cerut, prin instanță, suspendarea licitației pentru vânzarea terenului municipalității de 203 hectare, din afacerea imobiliară Cartierul Tineretului, pornită în 2008 cu omul de afaceri Arpad Paskany – susține primarul Emil Boc
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2022 0 551
Afacerea imobiliară Carierul Tineretului în care Primăria a intrat în 2008 într-un parteneriat privat cu o firmă în care era implicat omul de afaceri Arpad Paskany, Polus Real Estate, este departe de a se încheia. Societatea creată în acest parteneriat între Primărie și Polus Real Estate, Sc Cartierul Tineretului, a intrat în faliment/procedură de dizolvare, ca urmare a expirării termenului legal al asocierii. Societarea RTZ & Partners SPRL (unde activează Răzvan Zăvăleanu), lichidatorul judiciar care se ocupă de procedură a scos la licitație, în 28 octombrie, pentru 90 de milioane de euro, terenul de 203 hectare al Primăriei pentru a stinge datoriile societății.
Primarul Emil Boc a anunțat în 4 noiembrie că municipalitatea a inițiat demersuri în instanță pentru a suspenda această licitație, până la soluționarea definitivă a celorlalte acțiuni din instanță. Potrivit primarului, municipalitatea a obținut în primă instanță, o despăgubire de 63 de milioane de euro în această afacere, sumă despre care, dacă va rămâne definitivă, va acoperi valoarea terenului de 203 hectare iar acesta ar rămâne Primăriei.
Primăria Cluj-Napoca a pus la bătaie în 2008 un teren de 203 hectare (Dealul Sf Gheorghe din zona B-dul Muncii), iar SC Polus Real Estate, firma în care era acționar Arpad Paszkany, urma să facă un cartier de locuințe, cu o investiția de 500 de milioane de euro. SC Cartierul Tineretului SRL, fimă în care Primăria a intrat în asociere cu Polus Real Estate pentru afacerea imobiliară a intrat în faliment/procedură de dizolvare ca urmare a expirării termenului legal al asocierii.
RTZ & Partners SPRL (unde activează Răzvan Zăvăleanu), firma care gestionează procedura și căreia Consiliul Local i-a stabilit în 2020 onorariul a scos la finalul lunii octombrie terenul de 203 hectare din patrimoniul SC Cartierul Tineretului, la licitație, cu prețul de 90 de milioane de euro.
(În 2020, Răzvan Zăvăleanu acuza în cadrul ședinței respective de Consiliul Local, faptul că onorariul stabilit de muncipalitatea este mult prea mic, însă primarul Boc nu s-a răzgândit)
În 2008, pe Dealul Sf. Gheorghe, între Bulevardul Muncii și Fânețele Someșeni, pe un teren de 203 hectare Primăria Cluj-Napoca, prin Emil Boc, și SC Polus Real Estate, care îl avea în prim plan pe omul de afaceri Arpad Paszkany, s-au angajat că vor face 6000 de locuințe, cu o investiție de 510 milioane de euro. În 30 mai 2008, s-a pus și piatra de temelie a proiectului de către Emil Boc și a omul de afaceri Paszkany Arpad. Demian Șandor, milioanr din Ungaria, deținea 87% din acțiunile societății Polus Real Estate, iar Arpad Paszkany 13%. Proiectul imobiliar nu a fost pus niciodată în operă, având în vedere și criza imobiliară declanșată în anii 2008-2009.
În 2010, omul de afaceri Arpad Paskany a propus Primăriei o nouă afaceri, reconvertirea proiectului imobilair Cartierul Tineretului într-un proiect de producere de energie verde (parc fotovoltaic). Această reconvestire a fost aprobată de Consiliul Local în madatul de primar a lui Sorin Apostu și declarată legată de Prefectura Cluj.
Acționariatul majoritar al Polus Real Estate a luat atitudine și a acuzat public că noua direcție a proiectului nu a făcut obiectul unei consultări între Paszkany și societatea, motiv pentru care au inițiat o serie de acțiuni în instanță împotriva deciilor luate de autoritățile locale, dar și în relația cu omul de afaceri.
Primăria a angajat și avocați (Lăpușan&Partners) pentru a gestiona procesele și a garanta că instituția nu pierde terenul de 203 hectare (vezi detalii: Boc a primit ”oxigen” de la avocatul Mihai Răzvan Lăpușan în procesul pentru Cartierul Tineretului).
Detalii: Primăria riscă să piardă terenul de sub Cartierul Tineretului
Sfatul lui Paszkany pentru primărie: Consiliul Local să își ia terenul înapoi
Primarul Emil Boc a făcut o serie de precizări legate de riscul Primăriei de a pierde terenul de 203 hectare, atât la ședința de Consiliu Local din 2 noiembrie, cât și în 4 noiembrie, într-o intervenție la Ziua Live.
”Cum am spus și la ședința Consiliul Local, în acea asociere, noi avem sentințe în primă instanță, supuse căilor de atac, prin care instanțele recunosc o valoare de 63 de milioane de euro în favoarea Primăriei din acest litigiu. Noi ne acoperim valoarea terenului și terenul rămâne la municipalitate. Așteptăm finalizarea acestor litigii, care ar pune Primăria într-un raport corect cu interesul public. Am făcut o acțiune în instanță pentru suspendarea procedurii de licitație pentru vânzarea terenului, până când sentințele vor fi definitive”, a arătat primarul Emil Boc la Ziua Live, îm 4 noiembrie.
sursă foto: gazetadecluj.ro
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Restricții de circulație în Piața 14 iulie din Cluj/Încep lucrările de modernizare pentru noul centru de cartier din Grigorescu
dec. 09, 2024 0
-
Pentru zeci de copii, Crăciunul înseamnă speranță. Împreună, putem face minuni! Rotary Opera lansează a doua ediție a proiectului ToyJoy (P)
dec. 09, 2024 0