Închide

Sfatul lui Paszkany pentru primărie: Consiliul Local să își ia terenul înapoi

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 22, 2014 0 338

Partenerii americani care ar fi fost interesați să investească în parcul fotovoltaic s-au speriat de procesele celor de la Polus și de modificările de legislație, iar ex-partenerii de proiecte de la Polus, încă parteneri în acte, nu au capacitatea financiară să realizeze Cartierul Tineretului. Asta consideră “artizanul” afacerilor planificate pentru Dealul Sf. Gheorghe. În concluzie, nici varianta rezidențială, nici opțiunea parcului fotovoltaic nu mai sunt de actualitate pentru terenul de 203 ha, consideră Paszkany.

Paszkany

foto: Mihai HENDEA

Afacerea Cartierul Tineretului pornită acum opt ani de primărie cu un partener privat reprezentat atunci de Arpad Paszkany și reconvertită într-un proiect de producere de energie verde acum partru ani a ajuns într-un impas. Acum fiecare parte vrea să-și recupereze banii investiți. Polus Real Estate (PRE) vrea 8 milioane de euro, Paszkany își vrea recuperată partea de investiție inițială, adică 1,2 milioane de euro, iar primăria vrea să nu piardă terenul de 203 hectare băgat în afacerea Cartierul Tineretului pornită în 2006 împreună cu PRE.

 

După o serie de procese în instanță și modificări de legislație în Energie, investitorii americani interesați să realizeze parcul fotovoltaic au devenit reticenți, spune Paszkany. Amintim că potențialii investitori americani nu au ieșit niciodată public să își susțină planurile de afaceri pentru terenul de la Cluj. „Eu personal nu am nicio implicare în proiect. Aș fi colaborat cu investitorii americani (partenerii anunțați pentru realizarea parcului fotovoltaic al Green Energy Napoca, n.red.) în condițiile în care proiectul ar fi avut succes. Dar l-aș fi considerat unul bun pentru oraș, dacă analizăm și consumul de energie al urbei. Acum, după părerea mea, interesul lor pentru proiect este scăzut, după atâtea procese intentate de cei de la Polus și după schimbarea legislației din domeniu, care nu mai încurajează în același fel investițiile în energie. Ei chiar ar fi venit și ar fi făcut acest proiect”, a spus Paszkany.

„Până acum, eu am ținut partea CL, pentru ca cei de la Polus să nu își însușească terenul, pe modelul în care au mai făcut-o și în alte părți. Eu am mai fost asociat cu ei și în alte proiecte, unde aveau controlul societății și administrarea și unde au folosit terenul ca garanție, pentru împrumuturi bancare. Și au plecat cu banii. Eu consider că acum Consiliul Local este îndreptățit să își recupereze terenul, având în vedere că Polus nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, privind realizarea cartierului. Ceea ce a urmat după, planul de reconversie, a venit ca soluție pentru că proiectul cartierului nu se mai putea realiza”, susține Paszkany. Cât despre declarațiile foștilor parteneri de la Polus conform cărora aceștia ar intenționa să reia proiectul rezidențial, Paszkany le consideră fanteziste. „Proiectul rezidențial e o poveste. Nu au bani pentru el”, spune Paszkany.

Paszkany e încă asociat în Polus, unde mai deține 13% și de unde spune că mai are de recuperat bani. „13% din ceea ce s-a investit acolo, adică din cei apriximativ 8 milioane de euro, sunt banii mei. Dar firma e goală. Nu am speranțe că voi recupera banii. De demersuri se ocupă avocații”, a menționat omul de afaceri.

Polus Real Estate și Primăria au făcut în 2006 o firmă, Cartierul Tineretului, care urma să se ocupe de proiectul imobiliar. Societatea Cartierul Tineretului a fost constituită în 2006, după ce Polus Real Estate a câștigat o licitație cu primăria pentru a derula un proiect imobiliar pe Dealul Sf. Gheorghe,  pe un teren de 203 hectare pus la dispoziție de primărie, cu obligația partenerului privat de a livra 384 de locuințe sociale primăriei.Administrația locală deține 51% din capitalul societății (aport în natură cu terenul de 203 hectare evaluat la peste 28,7 milioane de lei), iar PRE restul de 49% (peste 27 de milioane de lei). Având în vedere criza imobiliară, în 2010 Paszkany (care controla societatea Polus Real Estate prin Andrea Sebok, administrator unic) a propus Consiliului Local reconversia proiectului într-un parc fotovoltaic, de care urma să se ocupe Green Energy Napoca. Cu susţinerea fostului primar Sorin Apostu şi uzându-se de majoritatea voturilor din forul local, prin votul consilierilor PDL, UDMR şi PSD, cu toate că, consilierii din PNL, respectiv Steluţa Cătăniciu a atras atenţia supra nelegalităţii acestui fapt. Consilierii PNL au propus rezilierea contractului cu Polus şi perfectarea unui nou parteneriat pentru parcul fotovoltaic, dar nu au avut susţinere. Prefectul Florin Stamatian a dat avizul de legalitate pe hotărârile adoptate de forul local pentru reconversia proiectului Cartierul Tineretului într-un proiect energetic. Acţionarii majoritari ai Polus Real Estate, societatea Iris Ventures nu au fost de acord cu participarea societăţii în proiectul parcului fotovoltaic pentru că aceştia sunt specializaţi în domeniul imobiliar şi noua propunere nu se potriveşte cu profilul firmei. Așa că au pornit o serie de procece pentru a anula parteneriatul perfectat de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany cu primăria clujeană.

Ceilalţi parteneri ai lui Paszkany în Polus Real Estate sunt Iris Ventures (Marea Britanie) – 77%, şi Burnet Holding LLC (SUA) – 10%. Acționarii majoritari ai PRE au câștigat procese pe bandă rulantă și  au cerut instanței dizolvarea societății Cartierul Tineretului pentru a-și recupera investiția pe care o evaluaeză la 8 milioane de euro.

Primarul Emil Boc a declarat recent, susținut de Consiliul Local, că primăria își dorește continuarea proiectului imbiliar Cartierul Tineretului și o reconciliere cu acționarii majoritari ai Polus Real Estate. Consilierul Ovidiu Turdean explica pentru actualdecluj.ro că administrația locală nu își dorește dizolvarea societății. PRE a obținut o decizie a instanței în acest sens, însă aceasta nu este definitivă.

”Asta am dorit astăzi să reglemăm lucrurile ca societatea Cartierul Tineretului să funcționeze ca întreprindere publică și să identificăm o modalitate de continuare a proiectului imobiliar. Avocații care ne reprezintă în procese ne-au indicat că în acest sens este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local și vom discutat la ședința de la finalul lunii. Nu ne dorim dizolvarea societății. Acum s-au rezolvat litigiile dintre acționari și acesta este semnalul pe care vrem să îl dăm acționarilor Polus Real Estate, că dorim continuarea proiectului imobiliar și sperăm să se prezinte la AGA Cartierul Tineretului”, a declarat pentru actualdecluj.ro, consilierul PDL Ovidiu Turdean.

În cazul unei hotărâri definitive a instanței privind dizolvarea societății Cartierul Tineretului, atunci în mod automat urmează lichidarea ei cu plata datoriilor și sumele investite în societate și în proiectul imobiliar. “Este adevărat că un astfel de scenariu presupune chiar vânzarea terenului de 203 hectare aflat în proprietatea societății, însă nu cred că se va ajunge la această variantă. Eu consider că se poate merge mai departe, mai ales că anul trecut noi ne-am manifestat disponibilitatea și s-au făcut plăți de taxe și impozite pentru SC Cartirul Tineretului. Polus Real Estate invocă două motive pentru dizolvare – imposibilitatea realizării obiectivului de activitate și neînțelegeri grave între acționari. Acesta din urmă cred că e discutabil deoarece noi am așteptat doar finalizarea litigiilor din instanță”, a mai spus Turdean.

La începutul lunii aprilie,directorul Polus Real Estate, Csiszér Lajos Péter, spunea că „orice decizie cu privire la Cartierul Tineretului se va putea lua după ce ne vom consulta cu toți partenerii noștri locali, inclusiv Primăria Cluj-Napoca. Suntem dechiși pentru aceste întâlniri”.

Luminița SILEA, Kristina REȘTEA 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.