Închide

Planuri de extindere pentru primul parc industrial privat de la Cluj: hale de închiriat şi incubator de afaceri

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 27, 2019 0 940

 

Cei mai mari investitori străini din parcurile industriale publice din Cluj se extind şi angajează (Bosch, Emerson, De’Longhi), proprietarii de fabrici din parcurile private anunţă şi ei planuri de a-şi mări capacitatea de producţie (La Lorraine, Câmpia Turzii) şi, de altfel, judeţul e lider în clasamentul naţional realizat în funcţie de valoarea proiectelor  industriale anunţate. În acest context, şi proprietarii Arc Parc din Dej anunţă că pregătesc şantiere noi: trei investiții, în valoare de 12  milioane de euro, ar urma să demareze în perioada următoare pe terenul din Dej.

 

În parcul industrial din județul Cluj, care se întinde pe o suprafață de 40 ha teren, își desfăsoară activitatea 20 de companii, care au realizat în ultimii 10 ani investiții de peste 50 milioane de euro și au creat peste 2.000 de locuri de muncă, potrivit datelor publicate de proprietarii Arc Parc.

 

 

Acum, proprietarii – Adriana și Ștefan Cristea (mamă şi fiu) – anunţă trei proiecte noi. „Unul vizează construirea unui Incubator de afaceri de producție sectorial în domeniul componentelor auto, pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro. Un alt proiect este un Parc Logistic – mai exact 6 hale modulare de logistică, de categoria A, cu o suprafață de aproximativ 19.000 mp în total, a cărei construcție a început deja”, precizează Adriana Cristea, fondator al Arc Parc. Potrivit acesteia, al treilea proiect vizează construcția unei Stații electrice de transformare de Înaltă Tensiune de 25 MVA, tot în decursul acestui an. În ceea ce privește lucrările la cele 6 hale modulare, acestea vor fi finalizate în două etape, primul modul fiind disponibil începând cu 2019. Halele vor fi construite pe structură de beton, fiecare dintre module oferind posibilitate montării de pod rulant, urmând ca acestea să poată fi folosite şi ca spaţii de producție, în funcţie de interesul viitorilor ocupanţi.

 

 

„Construcția acestui parc logistic în regiune vine ca răspuns la piața ascendentă de spații logistice și industriale. Situarea halelor în incinta parcului industrial vine cu anumite facilități- rețelele de utilități deja existente și disponibile (energie electrică, gaze, apă, canalizare, telecomunicații) și facilitățile fiscale aferente parcurilor industriale în România”, spun reprezentanţii Arc Parc. Aceştia anunță că deja au fost contractate 80% din spațiile propuse, ceea ce îi încurajează să ia în calcul o nouă extindere. “Vor fi create peste 200 locuri de muncă, iar din 2021, o dată cu  finalizarea Centurii ocolitoare a municipiului Dej, corelată cu drumul expres Dej – Cluj-Napoca – Turda, vom putea oferi și facilități legate de  transport”, susţine Ștefan Cristea, director general Arc Parc Dej.

 

În acest început de an, județul Iași conduce la început de an în clasamentul cu cele cele mai multe proiecte industriale identificate, urmat de Sibiu, Bihor, Cluj și Brașov, conform datelor companiei de consultanţă IBC Focus. Clujul este însă lider în clasamentul realizat în funcţie de valoarea proiectelor anunţate. În Cluj sunt 27 de proiecte noi, judeţul plasându-se aproape la egalitate cu vecinii de la Bihor, care au 28 de astfel de proiecte. „Distribuția valorică a proiectelor este diferită față de cea numerică, astfel cele mai valoroase proiecte se regăsesc în județul Cluj, cu o valoare de 531 milioane de lei”, arată analiza IBC Focus.

De asemenea, conducerea Tetarom – compania care administrează parcurile industriale publice ale judeţului – vorbeşte de ceva vreme despre un viitor parc ştiinţific şi tehnologic în oraş. Deocamdată, Consiliul Județean Cluj anunță abia finalizarea procedurilor de întăbulare a două imobile-teren în suprafață de 78.057 mp din incinta Parcului Industrial Tetarom I, pe care ar urma să se materializeze acest proiect.

 

Sursa foto: Arc Parc Dej

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare