Închide

Protest spontan la Finanțe după ce Camera Deputaților merge înainte cu desființarea Direcțiilor Regionale. „Nu știm ce se va întâmpla. Te pun în fața faptului împlinit”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 27, 2019 0 327

Protest spontan la Finanțele din Cluj, ieri, după ce propunerea de desființare a direcțiilor regionale de finanțe a ajuns în comisia de buget-finațe a Camerei Deputaților.

Ieri peste 200 de angajați ai Direcției Finanțelor Publice din Cluj au întrerupt munca și au ieșit în curtea instituției, nemulțumiți de faptul că la acea oră, pe ordinea de zi a comisiei de buget-finanțe de la Camera Deputaților, urma să se discute spinoasa problemă a desființării direcțiilor regionale de finanțe, ceea printre altele ar duce la desființarea a câteva sute de posturi doar la Cluj – și alte sute în restul celor opt direcții regionale de finanțe din țară. Liderul de sindicat Ioan Rostogol: „a fost protestul spontan. Cu o zi înainte aflasem că pe ordinea de zi era trecută avizarea legii prin care direcțiile regionale, cele opt, să fie desființate. Vă dați seama că ne-ea luat prin surprindere pentru că la discuțiile anterioare rămăsese că deocamdată nu se pune problema, că a ieșit din Senat, să vedem ce se va întâmpla în Camera Deputaților. Ieri s-a aprobat, cu 14 voturi pentru. Vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare, după câte știm noi se revine la organizarea dinainte de 2013, cu direcții județene, dar ce facem cu personalul? Ieri am protestat în jur de 200 de persoane în curte, am întrerupt lucrul o oră. Nu am întrerupt activitatea la ghișee pentru că era deja lumea aici. Nu știm ce se va întâmpla. Te pun în fața faptului împlinit. Să vă spun un singur lucru, înainte de regionalizare aveam la direcția județeană 629 de persoane, acum avem cu cea regională mai puțin cu 70 de posturi. Pe noi ne restructurează acum nu știm de ce, nu știm ce vor să facă, știm doar că vor. La Direcția Regională sunt 220 de oameni, sunt și în județe. Ca să reînființeze direcțiile județene le trebuie personal. Sunt oameni care de 5 ani de când funcționăm în această conjunctură, transferați din județe la regiune, și-au vândut casele acolo, s-au mutat cu familiile în Cluj pentru că nu puteam să facă naveta sau să stea chirie. Vă dați seama, acum să-l trimiți pe om înapoi la județul cutare ce face, unde stă? Nimeni n-a calculat niște mișcări din acestea de personal”.

Concret ar urma să fie desființate 3.700 din cele 4.100 de posturi rămase vacante în subordinea ANAF în țară iar ulterior ar urma să fie desființate Direcțiile Regionale de Finanțe. Sindicaliștii din Finanțe au luat foc când au aflat anul trecut de aceste intenții și au anunțat în noiembrie, printr-un comunicat, că în Camera Deputaților există un proiect de lege pentru modificarea structurii organizatorice a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin eliminarea posturilor vacante și au decis să organizeze proteste la nivel național. „Pe cale de consecinţă, Biroul Executiv a hotărât demararea procedurilor pentru declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional, cu consecinţe grave în următoarea perioadă. Salariaţii fiscului din România nu doresc să afecteze activităţile desfăşurate cu ocazia centenarului, însă un astfel de tratament din partea conducerii Ministerului Finanţelor Publice îi obligă să demareze de urgenţă acţiuni de protest la nivel naţional, care pot degenera în greve spontane, necontrolabile de către organizaţia noastră”, spun sindicaliștii.

Nu e primul protest spontan al angajaților de la Finanțele din Cluj pe această temă. Citește și:

Protest spontan la Finanțe. „Am trecut din 1990 prin atâtea reorganizări. Dar ca acum, bulibășeală efectivă, nu am avut niciodată”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.