Închide

Asociația care a construit prima casă pasivă din România, de la Cluj, vrea să măsoare calitatea aerului în case și școli din Cluj. „Mulți oameni nu știu cu adevărat în ce fel de spațiu locuiesc, cât e de sănătos”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 27, 2019 0 596

Asociația care a construit în urmă cu cinci ani prima casă pasivă din România, cu consum de energie mai mic cu trei sferturi față de o casă normală, vrea să măsoare calitatea confortului din case, în Cluj-Napoca și împrejurimi, „după ce ne-am dat seama că mulți oameni nu știu cu adevărat în ce fel de spațiu locuiesc, cât e de sănătos”.

Asociația EvoHouse încearcă astfel să ajungă în cât mai multe apartamente, case, școli, clădiri de birouri și instituții din Cluj unde să măsoare calitatea aerului – nivelul dioxidului de carbon, umiditatea sau viteza de circulare a aerului, temperatura radiantă a suprafețelor și riscul de apariție a mucegaiului. „Am remarcat că la noi în țară nu e măsurat în mod real nivelul de confort al locuințelor. Asta în contextul în care subiectul e tot mai prezent pe agenda arhitecților și a constructorilor din Europa și din întreaga lume”, arată reprezentanții asociației. „Vrem sa testăm calitatea mediului ambiental în locuințe – apartamente și case -, birouri, grădinițe, școli, instituții din Cluj-Napoca și împrejurimi. Practic, te ajutăm să vizualizezi și mai bine în ce mediu trăiești: prin cifre. Și vei înțelege astfel mai bine ce fenomene (sic-n.red.) au loc la tine acasă”. Măsurătorile se fac gratuit pe baza unor înscrieri online. „La finalul testului fiecare persoană care ne-a primit în spațiul ei primește un mic ghid de creștere a confortului pentru locuința sau clădirea în care am făcut măsurătorile”.

„Într-o piață foarte efervescentă din punct de vedere imobiliar, când e vorba despre calitate, de multe ori lucrurile nu sunt foarte clare. Nu ne referim doar la chestiile opulente, ci la ce se întâmplă în apartamentele, casele și clădirile din oraș”, completează ei.

EvoHouse proiectează și implementează proiecte demonstrative eco-pasive și este implicat în transfer de tehnologii de construcții sustenabile și arhitectura clădirilor viitorului; până acum EvoHouse a proiectat și construit șase case pasive aflate în diferite faze de execuție: unele certificate, altele în curs de certificare. Patru dintre ele sunt în județul Cluj, în Chinteni și Cluj-Napoca, iar două – în județul Mureș. În anul 2014 EvoHouse a construit prima casă eco-pasivă din România, EvoHouse Luminii.

Ce înseamnă această măsurare a confortului din locuințe: „În ultima vreme tot mai mulți proprietari de case și apartamente se plâng, pe bună dreptate, că e frig la ei în locuință, deși centrala bubuie toată ziua. Mai bubuie și portmoneul, când trebuie plătite facturile. Atunci când vorbim despre nivelul de confort al locuințelor mulți dintre interlocutorii noștri se gândesc la cum arată acea casă sau acel apartament, la design, utilități și la modul în care e compartimentat spațiul: decomandat sau semi-decomandat. Dar confortul unei locuințe e dat de mult mai mulți factori”. Care sunt aceștia? „Vi s-a întâmplat vreodată să vedeți mucegai pe pereți? Apariția mucegaiului are la bază o eroare de construcție. În anumite condiții specifice apare o diferență de temperatură între temperatura măsurată la suprafața peretelui și temperatura aerului ambiental, iar umiditatea aerului ambiental e dată de lipsa ventilației. Spre exemplu, avem un perete exterior neizolat care “comunică” nepermis de mult cu exteriorul. Astfel, în acea încăpere pot să fie 21-22 grade, însă peretele exterior va avea doar 10-12 grade. De aici și până la mucegai e doar un pas. Iar cei care au avut de-a face cu el știu cât de greu e să scapi de mucegai odată ce s-a instalat confortabil în pereții tăi. Și dacă tot ne referim la temperatură, nici anotimpul cald nu ne ferește de probleme, pentru că vara e pericol de supra încălzire, mai ales la case și la ultimele etaje ale blocurilor”. Acesta e doar un aspect; un altul îl reprezintă nivelul de dioxid de carbon din aer, în multe cazuri mult peste pragul maxim admis. Un altul – diferențele mari de temperatură la verticală, chiar dacă locuințele au termostat. „În ultimii ani tot mai multe persoane au optat pentru centrale termice individuale, dotate cu termostat. Acest termostat e montat într-una dintre camere, iar uneori direct pe perete sau e ascuns în dulapuri. Ce am observat noi de-a lungul timpului e că aproximativ 80% dintre suprafețele din casă au alte temperaturi, nu cea indicată pe termostat. Spre exemplu, știi care e temperatura la nivelul solului, acolo unde se joacă al tău prichindel? Cu cât e mai neizolată locuința respectivă, cu atât valorile vor fi mai diferite. Asta se poate întâmpla atât la apartamentele vechi și noi, cât și la case. Am fost și noi surprinși să vedem că există uneori și diferențe de 10-12 grade Celsius în aceeași locuință. Asta în condițiile în care vorbim despre încăperi încălzite și locuite, nu de apartamente ori vile părăsite”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare