Închide

Placarea băncilor de granit cu lemn exotic sau fixarea malurilor Someșului cu plasă din fibră de cocos mai umflă o dată contractul de lucrări al ACI Cluj la peste 25 de milioane de euro, fără TVA/Primăria estimează că recepția lucrărilor de pe malurile Someșului începe în luna decembrie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 17, 2023 0 1278

Șapte acte adiționale și multe lucrări suplimentare care au umflat prețul de contract al celui mai mare proiect din fonduri europene derulat de Primăria Cluj, cel pentru modernizarea malurilor Someșului, la care ACI Cluj – Socot – Simacek Facility Services lucrează în baza unui contract din 24 septembrie 2021.

Deja, termenul de execuție inițial a fost prelungit cu 188 de zile (6 luni) iar contractul (încheiat la valoarea de peste 95,6 milioane lei fără TVA) a mai fost majorat ca urmare a unor lucrări suplimentare cu peste 9,9 milioane lei, fără TVA la valoarea de peste 105,6 milioane de lei fără TVA. Plus, a mai suferit o altă majorare din calcularea unor liste suplimentare de cantități ca urmare a dispozițiilor proiectanților, la peste 108 milioane lei, fără TVA.

Aproape de finalizare, după situații de lucrări de peste 85 de milioane lei aprobate deja, contractul pentru modernizarea malurilor Someșului mai suportă o ultimă actualizare, potrivit clauzelor contactuale, raportate de Ordonanțele de Guvern 15/2021 și 64/2022, preluate și în contract, suma propusă fiind de peste 12,4 milioane lei fără TVA. Asta înseamnă că valoarea contractului cu ACI ajunge la peste 123,5 milioane lei fără TVA (peste 25 de milioane de euro) iar valoarea totală a proiectului Primăriei finanțat din fonduri europene (85% nerambursabili, 13% fonduri guvernamentale și 2% contribuție proprie) ajunge la valoarea de 133,9 milioane lei, fără TVA.

 

Consilierii locali urmează să facă, la ședința ordinară din 17 octombrie, ajustările și majorările de contract și proiect cu bani europeni în cazul modernizării malurilor Someșului pentru care Primăria a organziat un concurs de soluții câștigat de firma spaniolă Practica care a livrat proiectul tehnic pentru transformarea zonei.

Practica a făcut și o serie de randări (plătite separat de Primărie) pentru a ilustra cum va arătat Someșul, potrivit proiectului desemnat câștigătot de Primăria Cluj în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România.

Aproape de finalizarea lucrărilor (anunțată de Primărie pentru finele lui 2023), activiști din oraș dar și riverani din Grigorescu sau clujeni din alte cartiere au arătat că în realitate lucrările efectuate pe Someș nu seamănă cu cele din proiectul celor de la Practica, modificat de multe ori, după cum a recunoscut chiar Primăria care a arătat că acesta a avut nevoie de lucrări suplimentare care au crescut de mai multe ori prețul de contract.

Proiectului de modernizare a malurilor Someșului între strada Paul Ion din Grigorescu și podul Horea i se mai reproșează faptul că a adus prea mult beton pe maluri, copaci tineri și neumbroși și că, pe timp de vară și în zile cu temperaturi ridicate, malurile nu pot fi utilizate fără disconfortul de a te bate, la propriu, soarele în cap.

De asemenea, firma ACI care lucrează la proiect a fost penalizată în mai multe video-uri și postări on line că sparge betonul de mai multe ori în zone cheie ale proiectului sau că a jonglat cu materialele, având în vedere că are acționariat comun și cu Nord Conforest, firma care s-a ocupat de alte două lucrări de pe malurilor Someșului (Platoul Sălii Sporturilor și Parcul Armătura).

 

CIFRELE SOMEȘULUI, potrivit ultimei actualizări aflată pe masa Consiliului Local (la ședința din 17 octombrie 2023)

 

Potrivit Primăriei, lucrările de modernizare a malurilor Someșului urmează să intre în faza de recepție în luna decembrie 2023.

Ultimele lucrări suplimentare care au majorat listele de cantități și prețul de contract au vizat placarea băncilor de granit din proiect cu lemn exotic (lucrări neprevăzute în proiectul Practica și licitația Primăriei), acesta după ce Primăria a fost criticată în spațiul public pentru că a prevăzut astfel de bănci care se vor încinge vara, se vor răci iarna și nu vor permite oamenilor să le utilizeze cu adevărat.

sursa foto: Actual de Cluj/lucrări și teste pentru placarea băncilor din proiectul de pe malurile Someșului, septembrie 2023

sursa foto: Actual de Cluj lucrări și teste pentru placarea băncilor din proiectul de pe malurile Someșului/ luna septembrie 2023

sursa foto: Actual de Cluj/lucrări și teste pentru placarea băncilor din proiectul de pe malurile Someșului, luna septembrie 2023

De asemenea, o altă modificare vizează, potrivit datelor prezentate de Direcția Tehnică consilierilor locali (pentru a justifica ultima majorare a contractului, cea de pe ordinea de zi a ședinței din 17 octombrie), stabilizarea pământului de pe malurile Someșului (malul drept, pornind din zona Parcului Rozelor) cu plasă din fibră de cocos, după ce la ploile din ultima perioadă acestea a început să se erodeze, mai ales din pricina lipsei de vegetație. Aceasta a fost o altă critică semnalată de specialiști și nu numai.

Alte lucrări suplimentare au vizat: realizarea unui sistem de ancorare a pontoanelor plutitoare astfel încât acestea să fie sigure în exploatare sau realizarea conexiunilor tuturor aleilor din proiect pentru a facilita accesul general în amplasament al persoanelor cu dizabilități.

Pentru ajustările de contract pe parcursul derulării acestuia, în 2021 și 2022, Primăria a mai arătat că s-au mai făcut și alte lucrări suplimentare amintind care au dus la majorări ale prețului de contract cu aproape 10 milioane de lei.

(sursa: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/52.pdf)

Termenul de execuție inițial a fost prelungit cu 188 de zile (6 luni), urmând să aibă un termen de execuție de doi ani și jumătate.  Contractul de lucrări cu ACI Cluj – Socot – Simacek Facility Services din septembrie 2021 (încheiat la valoarea de peste 95,6 milioane lei fără TVA) a mai fost majorat ca urmare a unor lucrări suplimentare (aminte mai sus) cu peste 9,9 milioane lei, fără TVA la valoarea de peste 105,6 milioane de lei fără TVA. Plus, a mai suferit o altă majorare din calcularea unor liste suplimentare de cantități ca urmare a dispozițiilor proiectanților, la peste 108 milioane lei, fără TVA (placarea băncilor, montarea plasei din fibră de cocos, accesibilizarea aleilor pentru persoane cu dizabilități etc).

Ultima majorare a contractului, raportată la prevederile contractule, la ordonanațele guvernamentale și la restul lucrărilor de executat, a fost calculată de aparatul tehnic al Primăriei la peste 12,4 milioane lei fără TVA, luându-se în calcul și economii făcute la executarea proiectului.

 

 

 

 

(sursa: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/52.pdf)

(sursa: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/52.pdf)

Cum arată un râu cu caracter de canal situat într-un oraș din Germania, aflat la jumătate de oră de Berlin/Ce s-a pierdut pe malurile Someșului, în Grigorescu, odată cu proiectul de modernizare/”Noi suntem în stadiu în care betonul, asfaltul, artificiile sunt valori”

Betoanele și copacii uscați de pe malurile Someșului, din nou, prilej de miștouri printre clujeni și liderii locali ai partidelor politice

Lucrările la malurile Someșului, la 75%. Proiectul va fi finalizat în octombrie. Emil Boc: „UE nu finanțează proiecte care nu susțin dimensiunea verde și nepoluantă”

 

 

Malurile Someşului, în varianta spaniolă: gradene, terase, mai multe spaţii publice, mai puţine maşini. Ce compromisuri au avut de făcut arhitecţii

Șantierul de pe malul Someșului, sub lupa clujenilor. De la geam sau în mediul online, oamenii deplâng spațiul verde înlocuit de betoane: „E beton la Cluj”/”Bravo, oraș-beton!”/ „Da, oraș din beton.”/”Verde beton!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu