Închide

Betoanele și copacii uscați de pe malurile Someșului, din nou, prilej de miștouri printre clujeni și liderii locali ai partidelor politice

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 18, 2023 0 757

„Hipsterii din Berlin mor de ciudă! La Someș se tricotează”, arată activiștii de la Someșul Nostru alături de o imagine cu treptele de beton amenajate pe malurile Someșului, în cartierul Grigorescu, pe malul aferent Parcului Rozelor. Proiectul de amenajare a malurilor Someșului, aflat deocamdată în șantier, cu perspectiva de a fi încheiat până la finalul acestui an, este din nou prilej în mediul on line pentru clujeni de a critica modul de plantare al vegetației, lipsa acesteia în multe zone unde, spun oamenii, te bate sorele în cap, sau faptul că mulți dintre copacii noi plantați pe parcursul șantierului sunt uscați.

Someșul cu betoane e folosit, încă fiind în șantier, au remarcat activiștii de la Someșul nostru. Nu doar plaja cu vedere la Someș pe care urmează să se aducă nisip, după cum anunța Primăria, este folosită. Ci și treptele de beton amenajate pe malul opus al râului, în zona Parcului Rozelor.

„O doamnă chiar tricota”, arată activiștii de la Someșul Nostru. Aceștia au postat în mediul online o imagine sugestivă însoțită de mesajul „Hipsterii din Berlin mor de ciudă! La Someș se tricotează”.

Fotografia a fost prilej de miștouri la adresa modului în care au fost gândite și amenajate malurile râului despre care primarul Emil Boc spunea pe parcursul lucrărilor că este vorba despre o amenajare urbană pentru cei cărora nu le place noroiul.

Ce spun unii clujeni despre Someș

„Întrebarea e numai una, cât se poate de tehnică: oare ajungi până la apă cu dosul, să ți-l stingi, când ți-a luat foc de la betonul încins? Sau e cazul „vai de c…-rul nostru”, la propriu și la figurat? Cam deranjant de altfel Someșul în toată compoziția aceasta, strică impresia generală. Dacă s-ar acoperi frumos, cu niște beton, s-ar putea pava, ar încăpea niște piste pentru rațe, lebede, care nu și-ar mai uda picioarele de fiecare dată când plouă, ca la țară. Că probabil n-au venit la oraș pentru așa ceva. Aș mai pune și niște scoarță de copac în amestec omogen cu pietriș alb, decorativ, și pești de sticlă, din ăia, care înotau peste televizoarele bicolore din Epoca de Aur. Să se știe că-i lichid dedesubt.”(András Papp-Zakor)
„Pare plăcut, umbră și răcoare… Faine betoane!” (Ioana Brudasca)
Dale și cioate uscate. Oras de 5 steluțe cu fundă” (Teo Smith)
May be an image of tree
„Mda, între timp NOI CLUJENII BĂȘTINAȘI mergem la DEJ pentru că la Cluj NU sunt ștranduri. Din 7 ștranduri a mai rămas Clujana cu prețuri prohibitive și presarat de clienți cu poale și pălării cu boruri largi. Sa mă c….a…..c în el de Cluj!” (Bot Razvan)
„Se trico-beto-nează…” (Mihai Cuibus)
„Ce bună era umbra unui copac acolo?!” (Catalin Sanpetrean)
„Se tricotează cu materiale direct din Someș made in Florești.” (Taz Sorin)
„Oribil!” (Anne Lee)
„Plin de verdeață și pomi seculari.” (Petronel Szekely)
„Noile piste de trotinete?” (Bogdan Sorlea)
Pe grupul Clujul Civic de pe Facebook, grup cu peste 15.000 de membri, Alin Rus, un tânăr din Cluj, a postat mai multe imagini cu explicații notate pe ele prin care a criticat modul de plantare a copacilor din proiectul de modernizare a malurilor Someșului din cartierul Grigorescu.
Până și PSD Cluj-Napoca s-a sesizat cu privire la malurile Someșului. Într-o postare recentă, organizația și președintele acesteia critică Primăria deoarece a plantat copaci care s-au uscat deja. „Dacă luați la pas malul Someșului, la capătul plajei Grigorescu, chiar deasupra falezei care duce spre Podul cu Zodii, veți remarca copaci uscați. O mare parte din cei plantați în primăvară, în jur de 30, dacă nu chiar mai mulți, s-au uscat. În aceeași situație sunt și copacii din zona fostului părculeț „La butuci” – vizavi de Sala Sporturilor „Horia Demian”. Dendrologii susțin că prima greșeală ar fi plantarea acestora în pantă. A doua, plantarea acestora în timpul interminabilului șantier. (Dar când să îi mai plantezi dacă ești în întârziere mare cu lucrările?!) Se pare că pentru Primărie numărul acestora nu contează. E prea mic. Și, oricum, atenția specialiștilor din Primărie era prinsă probabil cu execuția “extracției” celor de pe strada Mihail Kogălniceanu”, au arătat social-democrații clujeni.
Deși viceprimarul Dan Tarcea arăta la una dintre ședințele comisiei de urbanism că noile terenuri de sport (fotbal și baschet) amenajate în cartierul Grigorescu sunt foarte frecventate și apreciate de clujeni, în realitate, o altă critică adusă proiectului de amenajare a malurilor Someșului este legată tocmai de aceste terenuri, mult prea mici (nu apuci nici măcar să grăbești pasul, că și ești la poarta adversă) și amenajate în așa fel încât, odată folosite, nu faci decât să generezi o vizită la urgențe la copii, având în vedere că se alunecă „în draci”, după cum ne-au informat părinți ai căror copii obișnuiau să folosescă terenul vechi de sport cu gazon artificial de pe malul Someșului iar acum au testat și noile terenuri.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu