Închide

Lucrările la malurile Someșului, la 75%. Proiectul va fi finalizat în octombrie. Emil Boc: „UE nu finanțează proiecte care nu susțin dimensiunea verde și nepoluantă”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 10, 2023 0 749

Lucrările de modernizare a malurilor Someșului, executate de asocierea ACI Cluj, Socot Târgu-Mureș, Simacek Facility Services Ro Cluj, în baza unui contract ajunstat la peste 116 milioane de euro (cu TVA) vor fi gata în luna octombrie, a anunțat primarul Emil Boc. Lucrările au demarat la începutul lunii octombrie 2021 și trebuiau terminate la începutul lunii mai 2023. În prezent, șantierul este la 75%, a mai spus primarul.

„Stadiul fizic al lucrării la malurile Someșului este 75%, la ora la care vorbesc. Acest proiect va avea peste 1.000 de arbori – precis 947 de arbori plantați în plus față de cei existenți. După cum urmează: tronson intrare Florești până la Podul Garibaldi – 739 de arbori, tronson Podul Garibaldi până la strada Horea – 218 arbori. Aproape 1.000 de arbori noi plantați pe această zonă. De asemenea, vom avea cu 1,2 hectare mai multă suprafață verde decât era înainte pentru că, dacă am avut înainte o suprafață verde de 77.827 de metri pătrați, acum vom avea 89.659 de metri pătrați. Deci 1,2 hectare în plus de spațiu verde pe această zonă, pe tot arealul de la intrarea Someșului în Cluj până la Podul Garibaldi. Asta arată încă o dată că Uniunea Europeană nu finanțează proiecte care nu susțin dimeniunea verde și nepoluantă. Nu primim bani europeni, pur și simplu, dacă nu urmărim această dimensiune verde nepoluantă. Veți vedea la sfârșitul proiectului aceste lucruri despre care am vorbit”, a atătat primarul Emil Boc în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 10 mai, la Primăria Cluj-Napoca.

Lucrările trebuiau finalziare în luna mai 2023, însă termenul a fost decalat, având în vedere o serie de constrângeri pe care constructorii le-au avut.

„Proiectul va fi finalizat și vom putea oferi clujenilor în totalitate, încheiat, în luna octombrie, după graficul actual, după calcularea perioadelor de iarnă când nu s-a putut lucra, după dirigintele de șantier care a oferit prelungire în condițiile în care au fost fisuri la magistralele de apă și au trebuit să facă lucrări complementare. Astăzi vă pot spune că în luna octombrie acest proiect va fi finalizat. Vom veni cu graficul exact pe luna octombrie pe măsură ce lucrurile evoluează”, a adăugat primarul.

Lucrările la proiectul ReThinking Someș sunt efectuate de către asocierea ACI Cluj, Socot Târgu-Mureș, Simacek Facility Services Ro Cluj și sunt  finanțate din fonduri europene.

 

     

Lucrările vizează o suprafață de peste 14,6 hectare, pe malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, G. Muzicescu, S. Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu. Modernizările au ca miză îmbunătățirea accesului la râu; îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport; amenajarea de spații verzi de calitate; crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale – inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo. Investiția cuprinde iluminat public modern și eficient energetic; mobilier urban adecvat; stații de încărcare pentru (auto)vehicule electrice. Valoarea contractului de execuție se ridică la 116 milioane de lei, inclusiv TVA.

vezi și: Șantierul de pe malul Someșului, sub lupa clujenilor. De la geam sau în mediul online, oamenii deplâng spațiul verde înlocuit de betoane: „E beton la Cluj”/”Bravo, oraș-beton!”/ „Da, oraș din beton.”/”Verde beton!”

sursă foto: Ovidiu Cornea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu