Închide

Pista de alergat de pe lacul din Gheorgheni s-a transformat în pistă pietonală și de biciclete și a fost parțial inaugurată

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 05, 2020 1 548

Primăria a anunțat la finalul acestei săptămâni că a finalizat pista pietonală și de biciclete din jurul Lacului I Gheorgheni. Clujenii au remarcat că e nevoie de iluminat public pe partea de nord a lacului din Gherogheni unde s-a așternut noua pistă. Iluminatul face parte din lucrare, potrivit Primăriei, însă respectivele investiții urmează să fie terminate până la 1 octombrie, după cum a anunțat primarul Emil Boc.

 

Pista de alergare pe lacul I din Gheorgheni a fost anunțată public în cadrul unei ședințe de urbanism din 2019 și pusă la îndoială de arhitectul Adrian Iancu care l-a făcut mincinos pe primarul Emil Boc pornește. Aceasta a fost estimată la peste 2,5 milioane de lei într-un pachet de investiții prin care Primăria și-ai propus să reamenajeze malul de nord al lacului și să creeze un circuit complet pentru amatorii de mișcare sau plimbare. Consilierii locali urmeazăau votat studiul de fezabilitate în cadrul unei ședințe online programate în 24 aprilie.

Primarul Emil Boc  a argumentat în octombrie anul trecut că se lucrează de 3 ani de zile la proiectul pistei de pe malul nordit al lacului din Gheorgheni, ca să refuze o clădire de birouri cu 5 nivele promovată de arhitectul Adrian Iancu cu vedere spre lac pe malul încă neconstruit al acestuia. Proiectul lui Iancu fusese deja avizat de arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. Primarul a ținut să spună că a întors proiectul refuzând să îl semneze. Ca să poată construi, investitorul trebuie să cedeze orașului terenul încadrat ca spațiu verde și situat pe malul lacului. Arhitectul Iancu s-a înverșunat împotiva cerinței, a cerut să vadă proiectul pistei sugerându-i primarului că spune prostii și că nu există așa plan la nivelul Primăriei. A părăsit chiar sala de ședințe în timp de primarul Boc spunea că el decide asupra interesului public în oraș și nu privații.

Detalii despre cearta Boc-Iancu – VIDEO Boc și Iancu, în război pe tema noii piste de alergat anunțată pe lacul din Gheorgheni

În realitate, pista a fost propusă de cei de la SOS, asciației non guvernamentală a deputatului independent Adrian Dohotaru. Anul acesta, în aprilie, a apărut studiul de fezabilitate pentru amenjarea pistei pe parte de nord a lacului, la pachet cu iluminat, mobilier urban și zone verzi. Studiul de fezabitate a fost aprobat în aprilie. Lucrarea a fost dată Regiei Autonome a Domeniului Public din subordinea Primăriei pentru peste 2,5 milioanele lei.

În 4 septembrie, oficialii Primăriei au anunțat pe Facebook că pe malul lacului a fost finalizată o pistă de plimbare și de biciclete. Aceasta a fost trasată deocamdată nediferențiat, după cum arată imaginile postate. Clujenii au remarcat că lucrarea nu este încă gata și au apreciat că e nevoie de iluminat public.

„Amenajarea finalizată azi va completa spațiul de promenadă existent și va creste calitatea vieții locuitorilor din zonă. De asemenea, investiția include modernizarea iluminatului public (tehnologie LED, sistem de telegestiune etc.), amplasarea de elemente de mobilier urban, precum și amenajarea unei suprafețe de cca. 1600 mp spațiu verde în jurul lacului (lățime variabilă). Aceste lucrări se vor finaliza pana la data de 1 Octombrie 2020″, a anunțat primarul Emil Boc pe Facebook. 

Vezi și: Pistă pentru alergare pe lacul Gheorgheni. Primăria începe reamenajarea malului nordic al lacului și face circuit pentru mișcare

Pe malul nordic al lacului din Gheorgheni există un imobil de locuințe construit. Pe malul sudic al lacului există construit hotelul Univers T, a fost edificat Mall-ul și clădiri de birouri. Cei la la Iulius Mall au amenajat promenada și un parc cu vedere la lac. Primăria, prin Regia proprie, RADP, a instituit și un ponton și a adus ambarcațiuni cu care clujenii se pot plimba pe lac.

Pista de pe lac, în cifre:
– lungimea pistei: 498 ml
– suprafață pistă pentru bicicliști: 905mp
– suprafață sistem rutier trotuare: 1058 mp
– pantă transversală pistă și trotuar: 2% (pentru a asigura scurgerea apelor către spațiul verde)
– proiectul include modernizarea căilor de acces dinspre str. T. Mihali și str. Între Lacuri
Proiectul a fost aprobat prin HCL 216/2020. Valoarea totală a investiției este de 2.573.584 fără TVA.

sursa foto: Emil Boc Facebook

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare