Închide

Piaţa imobiliară, previziuni pe 2018. Răzvan Cuc, RE/MAX: creştere „temperată” de preţuri anul viitor, de 8%

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 20, 2017 5 10245

Cu preţuri ale apartamentelor care au ajuns la nivelul de dinainte de criză, creşteri accelerate pe segmentul rezidenţial şi ocupând locul 1 în clasamentul preţurilor chiar la nivel naţional, piaţa din Cluj-Napoca e una declarată atipică şi, potrivit unor voci din piaţă, se află chiar la prag de corecţii. La nivel naţional, piaţa va cunoaşte o „creştere mai temperată”, de aproximativ 8% în 2018 şi se aşteaptă proiecte de anvergură în marile centre, inclusiv la Cluj, arată previziunile lansate de una dintre cele mai mari agenţii imobiliare, cu sediu la Cluj. Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România, estimează o creştere de 8% chiar şi pentru piaţa de la Cluj, vorbind însă de toate segmentele: rezidenţial, spaţii comerciale, birouri şi industriale.

„Piața rezidențială depinde în foarte mare măsură de economia în ansamblu, cât și de eventualele turbulențe la nivel european și global. Însă, în contextul unei evoluții economice stabile, mizăm pe o creștere mai temperată în 2018 – în jur de 8% ca medie la nivel național, cu accente pe unele zone urbane cu dezvoltare mai accelerată. În zona pieței comerciale vedem tot o creștere, însă sub procentele din sectorul rezidențial”, spune Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România, într-un interviu publicat pe blogul companiei. I-am întrebat pe reprezentanţii reţelei de agenţii care sunt estimările pentru piaţa din Cluj. Creştere de 8%, pentru segmentele rezidenţial, spatii comerciale, birouri si industriale, spun cei de la RE/MAX.

În 2018, se așteptă să fie livrate în piață proiecte de mare anvergură, atât în București, cât și în marile centre economice – Cluj, Timișoara, Iași și Brașov – astfel că 2018 poate depăși anul 2008 ca volume de unități noi locative. Bucureștiul rămâne cel mai interesant pol de dezvoltare ca volume în rezidențial și comercial, deși în ultimii 2 ani nu a avut cele mai mari creșteri procentuale la nivel național, menţionează Cuc. Acesta aminteşte că piața cea mai scumpă și cu cea mai mare creștere procentuală este reprezentată de Cluj – singura, unde prețurile în segmentul au ajuns la nivelul lui 2008. Urmează apoi Timișoara și Constanța, Brașov și Iași, însă sunt și orașe de sub 200.000 de locuitori care, având industrii locale în creștere, devin tot mai interesante: Oradea, Sibiu sau chiar Alba Iulia.

Să mai menţionăm şi că, în prezent, cea mai mare valoare de piaţă pe segmentul rezidenţial se înregistrează în Cluj-Napoca, atât potrivit rapoartelor de piaţă realizate pe baza preţurilor afişate, cât şi din datele evaluatorilor. Potrivit Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, în Cluj-Napoca apartamentele sunt evaluate la 1.272 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bucureşti valoarea este 1.114 de euro pe metru pătrat. În Capitală, cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale sunt în sectorul 1, cu o valoare medie de 1.417 euro/ mp. În Cluj-Napoca, cele mai multe tranzacţii cu apartamente se fac cu plata cash, şi nu prin credit bancar.

Citeşte şi:

Despre piaţa naţională:

E sau nu e “bulă imobiliară”? Dezvoltatorul The Office Cluj, cu proiect de 1200 apartamente la Timişoara: “Perioada actuală nu are nimic de-a face cu anii 2006-2008”

 

În contextul creşterilor mari de preţ din ultimii ani, unii specialişti din piaţă se aşteaptă însă la corecţii de preţuri.

Previziuni de la Cluj:

Doctor în economie, șef de firmă de audit din Cluj: vine o nouă criză imobiliară, perdanți vor fi cumpărătorii. Semnalul îl dau vânzările în fază de proiect, datorate de “lăcomia proprie ființei umane”

 

şi

Project manager la companie care urmăreşte şantierele din România despre piaţa de la Cluj în context naţional: “Preţuri speculative. Alte oraşe devin mai atrăgătoare pentru dezvoltatori, Clujul va avea o concurenţă serioasă”

şi

Arhitectul-șef al Clujului: se sparge bula imobiliară peste un an

5 comentarii

  1. Pai si ce era sa zica Remaxul? Ei din asta-si castiga painea.

    Inainte de criza de acum 10 ani nu ziceau la fel agentii astia ticalosi „cumparati acum, ca se vor scumpi”?

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.