Închide

Rise Project: Chirurgul care s-a îmbogățit din turism medical

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 20, 2017 1 3543

Chirurgul Mihai Lucan, fostul manager al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Cluj (ICUTR) a fost reținut astăzi de procurorii antimafia pentru delapidare.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îl acuză pe Mihai Lucan, un nume cunoscut în lumea medicală, că a păgubit cu peste 1 milion de euro Institutul pe care îl conduce.  

A făcut banii mutând pacienții de la Institut la clinica lui privată, și-napoi, ca să să fie tratați post-operator pe banii statului. Colegii lui numesc schema “turism medical”.

În acest an, Mihai Lucan, 69 de ani, a fost personajul principal al unei anchete jurnalistice, în care apar foști pacienți, care susțin că medicul ar fi fost implicat în trafic de organe și vânzare ilegală de rinichi.

În acest an, Mihai Lucan, 69 de ani, a fost personajul principal al unei anchete jurnalistice, în care apar foști pacienți, care susțin că medicul ar fi fost implicat în trafic de organe și vânzare ilegală de rinichi.

ÎNTRE INSTITUT ȘI CLINICA DE FAMILIE

Paguba calculată de procurori provine dintr-o schemă financiară derulată mai mulți ani între institutul de stat condus de Mihai Lucan și clinica lui privată, Lukmed, construita pe un teren făcut cadou de primăria Cluj.

Practic, institutul s-a transformat treptat într-un sanatoriu pentru pacienții operați la clinica lui Lucan. Afacerea medicului a înflorit constant pe banii pacienților, deși ei aveau dreptul la tratament gratuit, și-n timpul acesta institutul din Cluj a intrat în colaps financiar, căpușat chiar de șeful său.

În ultimii zece ani, mii de pacienți au fost operați la clinica privată a familiei Lucan, după care erau mutați la institutul de stat unde li se deconta tratamentul post-operatoriu.

Anchetatorii susțin că institutul a fost delapidat de familia Lucan prin mai multe metode:

  • Pacienții clinicii lor private erau mutați și tratați post-operator la Institut pe tarife preferențiale
  • Medicamentele cumpărate de Institut erau folosite pentru tratarea pacienților de la clinica privată
  • Un echipament medical a fost transferat de la Institut la clinica privată Lukmed
  • Consumabilele pentru echipamentul mutat în curtea lui au fost cumpărate tot pe banii Institutului

Mihai Lucan deține 60 la sută din compania Lukmed, iar soția lui restul participațiilor.

Mihai Lucan deține 60 la sută din compania Lukmed, iar soția lui restul participațiilor.

EU TAI, EU ÎNCASEZ

Așa s-a întâmplat cu Emilia, 50 de ani, în 2012, când a suferit o criză renală urmată de o intervenție chirurgicală.

Femeia spune că, deși avea bilet de trimitere la Institutul Clinic de Urologie și Transplant, un medic din anturajul lui Mihai Lucan a direcționat-o către clinica Lukmed, unde i-au cerut bani pentru operație:

“Mi-a spus că intervenția costă 3500 de euro. I-am răspuns că am trimitere și că aș vrea să fac operația la institut, nu la particular, că nu-mi permit atâția bani. El a insistat și m-a întrebat câți bani am disponibili. I-am răspuns 1200 de euro. Răspunsul a fost că e bine și așa“.

A doua zi Emilia a fost internată la clinica privată, iar banii i-ar fi oferit în plic direct lui Mihai Lucan. Tot atunci a avut loc operația.

Citește articolul integral aici

Un comentariu

Scrie un comentariu