Închide

De ce se teme conducerea Aeroportului clujean

ActualitateAdministrațieTop News dec. 21, 2017 1 3654

Regia Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj se află în proprietatea Consiliului Județean, dar cu toate acestea, funcționarilor de specialitate din cadrul acestei instituții administrative li s-a interzis accesul la noua pistă de decolare/aterizare. Conducerea Aeroportului a emis un comunicat de presă, explicând că le-a interzis accesul la pistă directorilor din Consiliul Județean, pentru că nu erau prezenți la fața locului și reprezentanții firmelor care au proiectat și executat acest obiectiv.

Noua pistă de 2100 de metri a Aeroportului a fost finanțată din bugetul Consiliului Județean, iar prima recepție de după finalizarea lucrărilor a avut loc în 2014. Recepția finală, care validează garanția lucrărilor efectuate, trebuia să aibă loc, conform legii, după doi ani de funcționare a pistei. Până în acest moment însă procedura a tot fost amânată, deși reprezentanții Consiliului Județean au arătat în mai multe rânduri că pista nu funcționează legal, atâta timp cât nu s-a efectuat recepția finală, iar obiectivul nu a fost preluat, oficial, în proprietatea județului Cluj.

Reprezentanții administrației județene au solicitat Aeroportului, cu câteva zile în urmă, să li se permită accesul la pistă pentru a face unele verificări, premergătoare recepției finale. Când au ajuns, au fost ținuți timp de mai multe ore în incinta Aeroportului până când li s-a prezentat un document, semnat de directorul tehnic, din care reieșea că nu li se permite accesul în zona de securitate. ”Din păcate, conducerea Aeroportului a decis să nu permită accesul membrilor comisiei pe amplasamentul obiectivului de investiții, împiedicând astfel îndeplinirea operațiunilor legale premergătoare recepționării pistei și fără de care recepția nu poate avea loc”, a transmis Consiliul Județean. Directorul Aeroportului, David Ciceo, a trimis și el un comunicat de presă, în care arăta că le-a interzis accesul directorilor din Consiliului Județean pentru că de față nu erau prezenți și reprezentanții firmelor care au executat lucrările la pistă: ”Cu privire la deplasarea Comisiei pentru recepția finală în data de 20.12.2017 la sediul Aeroportului în vederea derulării activităților specifice de recepție finală, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile obligatorii stabilite de HG nr. 343/2017, întrucât în conformitate cu prevederile art. 25 alin.(2) din HG: reprezentanții executantului și ai proiectantului participă, în mod obligatoriu, în calitate de invitați, la recepția finală”.

Ce nu spune directorul Ciceo este că, în 2014, a preferat să organizeze prima recepție a lucrărilor fără ca vren reprezentant al Direcției de Urbanism din cadrul Consiliului Județean să fi fost prezent la Aeroport, în condițiile în care șefii Direcției de Urbanism din Consiliul Județean aveau chiar calitatea de membri în Comisia de recepție, și nu pe cea de ”invitați”. ”Întreb și eu, cum a fost legală prima recepție, când doi membri ai Comisiei care avea rol să valideze lucrările au lipsit? Cum s-a încheiat atunci recepția? De ce atunci a fost legal, iar acum ni se spune că nu ar fi legal dacă lipsesc doi invitați?”, a comentat liderul Consiliului Județean, Alin Tișe. El a menționat că, oricum, reprezentanții administrației județene nu s-au deplasat la Aeroport pentru recepția finală, ci doar pentru o procedură de verificare, prealabilă recepției. ”Nu există niciun motiv pentru care directorilor Consiliului Județean – instituție care patronează Aeroportul – să li se interzică accesul la pistă. Absolut niciunul, doar dacă nu are ceva de ascuns conducerea Aeroportului”, a spus Tișe.  Reprezentanții Consiliului Județeab vor reveni și astăzi la Aeroport, pentru a verifica pista.

”În situația în care comisia va fi din nou împiedicată să își îndeplinească atribuțiile legale, Consiliul Județean Cluj în calitate de proprietar și de beneficiar al acestei investiții va întreprinde demersurile legale care se impun, inclusiv cele reglementate de legislația penală, pentru a finaliza procedura de recepție. Reamintim faptul că, pentru a fi respectată legislația în vigoare și pentru ca noua pistă de 2100 de m să fie legal folosită de către Aeroport, se impune să se realizeze recepția finală a acesteia și, ulterior, includerea în domeniul public al județului. De altfel, acest lucru a fost solicitat imperativ inclusiv de Curtea de Conturi. Abia ulterior Consiliul Județean va putea ca, prin hotărâre, să transmită Regiei Autonome Aeroportul Internațional „Avram Iancu” dreptul de administrare a acestui obiectiv asupra căruia Aeroportul nu deține în prezent niciun titlu” – a transmis președintele Consiliului Județean.

Conducerea Aeroportului spune că vrea să coopereze, doar că nu se întâmplă

În comunicatul de presă transmis, directorul Aeroportului subliniază că există tot interesul din partea sa pentru efectuarea recepției finale:  ”Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj asigură întreaga disponibilitate și cooperare pentru realizarea recepției finale la obiectivul de investiții „Pistă de decolare-aterizare 3500m – Etapa 1 și suprafețe de mișcare aferenteRealizarea recepției finale a obiectivului a fost solicitată de către Aeroport încă din data de 25 august 2017. Cu privire la deplasarea Comisiei pentru recepția finală în data de 20.12.2017 la sediul Aeroportului în vederea derulării activităților specifice de recepție finală, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile obligatorii stabilite de HG nr. 343/2017, întrucât în conformitate cu prevederile art. 25 alin.(2) din HG: „reprezentanții executantului și ai proiectantului participă, în mod obligatoriu, în calitate de invitați, la recepția finală”. La data de 20.12.2017, Comisia de recepție finală stabilită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean Cluj nu a asigurat prezența tuturor persoanelor menționate de HG nr. 343/2017. Acest aspect a fost constatat și comunicat conform documentelor anexate prezentului comunicat de presă”.

 

 

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu