Închide

Piaţa imobiliară, previziuni pe 2018. Edil, CPImobiliare: „Ne putem aștepta la o stagnare a prețurilor pe piața clujeană în anul ce urmează”

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 22, 2017 0 2458

Capitala Transilvaniei este cea mai „fierbinte” piață rezidențială locală în momentul de față, punctează o analiză de final de an publicată de CPImobiliare.ro. Până şi cei care vând apartamente se întreabă cât mai pot să ţină creşterile, iar Cluj-Napoca e exemplul „care ridică mai multe semne de întrebare decât altele”, având în vedere că preţul mediu cerut aici pe locuinţe îl depăşeşte chiar şi pe cel din capitala ţării.

Prețurile locuințelor din România și-au continuat, per ansamblu, trendul ascendent pe care se înscriu din 2014 încoace. „Deși actorii din piața imobiliară sunt, în general, de acord cu faptul că ritmul actual al scumpirilor este unul ce poate fi suportat (cel puțin deocamdată) de către piață, există totuși o situație ce ridică mai multe semne de întrebare decât altele. Este vorba despre piața imobiliară din Cluj-Napoca”, notează CPImobiliare.ro. Aici apartamentele disponibile spre vânzare s-au apreciat, în decursul ultimilor patru ani, cu aproape 77% (pornind de la valoarea minimă a pieței, respectiv 818 euro pe metru pătrat util, atinsă în luna ianuarie a anului 2014). Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, 2017 a adus un nou val de scumpiri, pretențiile vânzătorilor apropiindu-se foarte mult de nivelul înregistrat înainte de criza economică. Astfel, suma medie solicitată de către proprietari s-a majorat cu circa 16% în primele 11 luni ale anului în curs, de la 1.247 de euro pe metru pătrat util (în decembrie 2016), până la 1.447 de euro pe metru pătrat util (în noiembrie 2017). Acesta ar fi al treilea an în care locuințele clujene vor fi consemnat o marjă anuală de creștere de peste 10%: acestea s-au apreciat cu 11,6% în 2016 (de la 1.117 la 1.247 euro pe metru pătrat util) și, respectiv, cu 17,8% în 2015 (de la 948 la 1.117 euro pe metru pătrat). Și în 2014 a avut loc un avans important, de 8,8% mai exact, de la 871 la 948 de euro pe metru pătrat util.

Mai menţionăm aici şi că nu doar rapoartele de piaţă realizate pe baza preţurilor afişate pun Clujul în topul preţurilor, ci şi datele evaluatorilor. Potrivit Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, în Cluj-Napoca apartamentele sunt evaluate la 1.272 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bucureşti valoarea este 1.114 de euro pe metru pătrat.  În Cluj-Napoca, cele mai multe tranzacţii cu apartamente se fac cu plata cash, şi nu prin credit bancar.

Sscumpirile din ultimii ani au fost generate – și, totodată, susținute (cel puțin până acum) – de cererea mare pentru locuințe, spune directoarea de vânzări a agenției locale Edil Imobiliare, Carmen Miron, citată de CPImobiliare. „Și la momentul acesta, cererea e mai mare decât oferta pe anumite zone”, punctează ea. Creştearea este pusă, parțial, pe seama creșterii demografice a capitalei Transilvaniei, pe fondul dezvoltării economice a orașului și necesarului de forță de muncă calificată; dar analiza menţionează şi că o bună parte dintre cumpărătorii de locuințe din oraș nu sunt utilizatori finali, ci mici investitori, care achiziționează în scopul închirierii. Carmen Miron apreciază că, din totalul tranzacțiilor facilitate de compania pe care o reprezintă, aproximativ 60% sunt încheiate de investitori (care dispun, în general, de cash) și doar 40% de către end-useri. „În mod firesc, având o putere financiară mai mare, investitorii sunt cei care au susținut până acum creșterile de preț pe piața locuințelor, în vreme ce utilizatorii finali, dependenți în proporție majoritară de finanțarea bancară, caută soluții de locuire mai accesibile”, se menţionează în analiză.

Cât timp cererea continuă să se mențină la un nivel ridicat în condițiile actuale de preț, apartamentele nu au de ce să se ieftinească, consideră reprezentanta Edil. Într-adevăr, în Cluj-Napoca se înregistrează încă cifre ridicate în ceea ce priveşte tranzacţiile. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară arată că în primele unsprezece luni ale acestui an s-au vândut în total în țară peste o jumătate de milion de locuințe, mai exact 571.828; în acest an cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București – 73.700 – și Cluj – 40.000, urmate de Ilfov cu 33.400.

Totuși,Miron precizează şi că spre finalul lui 2017 s-a simțit o oarecare tendință de temperare a acestui indicator, ceea ce a dus și la o stagnare a prețurilor. „Există deja investitori care dau semne că nu sunt dispuși să „pluseze” la nesfârșit, cumpărători cu cash dornici să cumpere, dar care așteaptă să vadă ce se mai întâmplă în piață, așteaptă o stabilizare a prețurilor – și, de ce nu, poate chiar o scădere. Dacă această atitudine din partea investitorilor se va perpetua, ne putem aștepta la o stagnare a prețurilor pe piața clujeană în anul ce urmează”, arată CPImobiliare.

Vezi şi:

Piaţa imobiliară, previziuni pe 2018. Răzvan Cuc, RE/MAX: creştere “temperată” de preţuri anul viitor, de 8%

O parte dintre cei care cunosc piaţa imobiliară estimează corecţii de preţuri în Cluj-Napoca.

Arhitectul-șef al Clujului: se sparge bula imobiliară peste un an

Citeşte şi:

Project manager la companie care urmăreşte şantierele din România despre piaţa de la Cluj în context naţional: “Preţuri speculative. Alte oraşe devin mai atrăgătoare pentru dezvoltatori, Clujul va avea o concurenţă serioasă”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.