Închide

Clujul, în clasamentul proiectelor industriale din ţară. Bihorul şi Timişul au luat-o înainte

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 23, 2017 0 1288

Domeniile cu cele mai multe investiţii identificate în acest an au fost rezidenţialul, construcţiile publice şi sectorul industrial, arată datele IBC Focus, companie clujeană care monitorizează şantierele din România. Clujul, lider în ţară la preţurile locuinţelor şi chiar şi la tranzacţii (după Bucureşti), e depăşit în ceea ce priveşte numărul de proiecte industriale de Bihor şi Timiş.

În 2017, in Romania, conform datelor IBC Focus, au fost monitorizate aproximativ 30.000 de proiecte de construcţii la nivel naţional. Cele mai multe sunt în domeniul construcţiei de locuinţe (8068 proiecte), dar au fost şi construcţii publice (5603 proiecte) şi investiţii în sectorul industrial (3882 proiecte), potrivit unei analize publicate pe Infohale.ro.

În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe a investiţiilor industriale monitorizate în perioada ianuarie – decembrie 2017, judeţul Bihor e lider detaşat, după numarul de proiecte: are 297. Urmează în clasament judeţele Timiş – 236 şi alte patru judeţe aproape la egalitate, printre care şi Clujul: Iaşi – 133, Alba-132 Cluj- 131 şi Ilfov – 130.

În acest an s-au anunţat la Cluj şi câteva proiecte de amploare, dar şi extinderi. Spre exemplu, cei mai importanţi ocupanţi ai parcului industrial de la Jucu îşi măresc capacitatea de producţie:

 

Bosch şi De’Longhi se extind cu fabrici la Cluj

De asemenea, CTP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori şi administratori de parcuri industriale şi logistice din România, ar urma să dezvolte un nou parc logistic în Floreşti, anunţa în septembrie ProdusinArdeal.ro. Investiţia anunţată: 15 milioane de euro. CTPark Cluj II va avea o suprafaţă totală închiriabilă de aproape 3 ha. ”Primim din ce în ce mai multe solicitări din zona Clujului, care atrage în ultimii ani investitori de calibru din domenii ca: IT, automotive, FMCG, industria textilă, tehnologie”, a spus Ana Dumitrache, Country Head al CTP România.

Dezvoltarea industriei e esenţială pentru creşterea economică şi, de altfel, şi pentru „alimentarea” cererii pe celelalte segmente ale pieţei imobiliare, după cum sublinia chiar un constructor-dezvoltator. „Se dezvoltă locuinţe dacă sunt locuri de muncă în Cluj şi se stabilesc oameni aici. Asta înseamnă că trebuie să se dezvolte şi partea de producţie, şi industria. Dacă sunt fabrici, sunt şi angajaţi, sunt şi construcţii; dacă se dezvoltă economia, va fi nevoie şi de birouri. Deocamdată, nu e suficient de bine conturată această direcţie. Se merge şi la risc şi pe inspiraţie – poţi să construieşti şi să nu vinzi, dacă vorbim de locuinţe sau să construieşti birouri şi să nu mai ai cui să le închiriezi. Există un risc de investiţie”, spunea recent directorul companiei de construcţii ACI Cluj, Dorin Aşchilean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.