Închide

Bosch şi De’Longhi se extind cu fabrici la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 19, 2017 0 1965

Bosch mai face o fabrică şi un centru pentru învăţământ, iar De’Longhi, compania „moştenitoare” a fostei unităţi Nokia, va avea din toamnă încă o hală în parcul industrial de la Jucu. Tetarom III se apropie de grad de ocupare 100%, dar pentru asta a fost nevoie de aproape 10 ani.

În cadrul unuia dintre evenimentele de amploare din Tehnologie de la Cluj, Techsylvania, Konrad Kaschek, general manager al fabricii Bosch de la Cluj, vorbea despre business-ul germanilor de la Jucu: nemții construiesc o nouă unitate în parcul industrial și au trecut de 2000 de angajați în Cluj. “Bosch dorea să crească și căuta locuri unde putea să facă asta. Creșterea uriașă a cifrei de afaceri din ultimii ani a fost posibilă doar prin extindere. Am căutat în mai multe locuri și am găsit acest diamant ascuns – Clujul, cu oameni educați, orientaţi spre Europa. Am ajuns la 2500 de oameni. Clujul e un sit strategic pentru Bosch, vom crește în continuare. La Jucu a început construcția pentru al doilea centru”, a spus luna trecută directorul fabricii care funcţionează în Tetarom III din 2014. Managerul ce conduce compania care are în Cluj și un centru de cercetare a subliniat că viitorul e reprezentant de automatizare și tehnologie înaltă. În fabrica din Jucu, Bosch produce unităţi electronice de control pentru clienţi globali din industria auto. În 2015 şi 2016, fabrica de componente auto din Jucu a adăugat produse noi, inclusiv componente pentru airbaguri şi sisteme de asistenţă la parcare.

Bosch construieşte în parcul industrial Tetarom III o fabrică şi o „şcoală”, a precizat directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Mai exact, este vorba de un Centru Multifuncţional, dedicat în special pregătirii elevilor în sistemul educaţional dual, un proiect anunţat de Bosch în toamna anului trecut. Sistemul educaţional dual presupune că elevii înscrişi au parte de pregătire practică în cadrul unităţii de producţie.În anul 2016, 80 de elevi din licee şi şcoli profesionale se pregăteau ca viitori tehnicieni în electromecanică şi electronică în unităţile de producţie ale nemților din Blaj şi Cluj, potrivit reprezentanților grupului. Centrul Multifuncţional va conţine și săli de instruire pentru formarea studenţilor talentaţi şi pentru dezvoltarea continuă a angajaţilor şi laboratoare noi pentru departamentul de cercetare şi dezvoltare, au mai precizat reprezentanţii Bosch. „Şcoala funcţionează şi anul acesta, dar într-o clădire făcută din containere. Care arată senzaţional! E incredibil ce tehnologii se pot folosi. Acum şi clădirea nouă e spre finalizare şi probabil noul an şcolar va începe aici. Bosch are nevoie de muncitori calificaţi, de ingineri, ei şi pregătesc personal, în Robotică, Electronică”, a precizat Găvrea. De altfel, în lista oficială a locurilor de muncă disponibile la Bosch, multe sunt în aria de Cercetare-Dezvoltare.

La De’Longhi, unde se asamblează espressoare, nevoile cu angajaţii nu sunt la acelaşi nivel cu Bosch şi, potrivit informaţiilor din piaţă, şi salariile sunt mai mici. Dar şi italienii de la De Longhi, care au preluat fostele spaţii ale Nokia de la Jucu, au planuri de extindere la Cluj. „De Longhi a evoluat şi şi-a diversificat producţia, lucrează şi pentru mărci proprii, la produse casnice, şi pentru companii mari gen Nestle. Sunt la capacitate maximă şi fac o hală nouă”, adaugă directorul Tetarom. Hala nouă va avea 17000 mp şi va fi gata în toamnă, potrivit constructorilor responsabili de şantier.

În Parcul Industrial Tetarom III, aflat în subordinea Consiliului Judeţean şi inaugurat în februarie 2008 – mai sunt acum neacoperite prin contracte 22 de ha (din 154 ha), potrivit informaţiilor oferite de managementul parcului. „Avem patru investitori cu care urmează să semnăm contractele foarte curând, sperăm că luna asta, şi ajungem la 100% grad de ocupare”, spune Viorel Găvrea.

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu