Închide

Pe lacurile din Cluj se navighează în continuare cu bărcile cu motor. „Câteva zile” până vor începe contoalele, estimează Consiliul Judetean

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 22, 2021 0 373

De circa două săptămâni curg sesizările în mediu online privind faptul că pe lacurile Tarnița și Fântânele din Cluj se circulă în continuare cu bărcile cu motor, deși Consiliul Județean a adoptat regulamente precise pentru navigație prin care s-au intrezis bărcile cu motoare termice.

„E o chestiune de câteva zile până vor începe controale și verificări”, au estimat oficialii Consiliului Județean care au spus că, deocamdată, regulametele adoptate la nivel local în Cluj nu au fost transpuse într-un ordin de ministru ca să poată fi aplicate.

 

„Regulamentele au fost transmise Ministerul Transporturilor care trebuie să se emită un ordin de ministru. Până atunci, acestea nu poate fi aplicate. Am discutat pe această temă chiar săptămâna trecută cu ministrul Cătălin Drulă, care mi-a explicat că a existat un vid de putere la direcția din minister care se ocupă de această chestiune. Direcția pentru navigație, dacă nu mă însel. A fost numită o doamnă director și cred că în câteva zile vom avea ordinul de ministru. Noi am stabilit modul de control și sancțiunile, am stabilit paznici, unde vom instala camere de supraveghere, am prins în buget cumpărarea de bărci și infrastructura necesară. Este o chestiune de câteva zile”, a declarat președintele Alin Tișe, întrebat fiind asupra situație de pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele unde nesimțirea este încă la putere iar șmecherii își fac în continuare de cap cu bărcile cu motoare.

Consiliul Județean a adoptat la finalul lunii martie 2021 regulementele de navigație pentru lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele iar ele nu sunt deocamdată în vigoare.

O asociația din Cluj semnala în 14 iunie că „Distracția cu motoare termice continuă la Tarnita (și Beliș). Din păcate încă nu se poate interveni din punct de vedere legal, sperăm să intre în vigoare noul regulament de navigație cât de curând. Ținem cont și de celelalte probleme conexe de acolo: deversarile de ape și de la fose septice în lac, construcții ilegale, mizerie lăsată pe maluri, abandon de deșeuri în lac sau în apropierea apei. Asociatia sustine aprobarea Ordinului de navigatie si reglementarea acesteia, prin implementarea unui regulament. Totodata, va face demersuri catre Garda de Mediu Cluj privind controlul poluarii pe cele doua lacuri care alimenteaza cu apa potabila o mare parte din judetul Cluj”, arăta ANCBP Antibraconaj si Antipoluare Cluj.

 

 

Regulamente adoptat de Consiliul Județean în 31 martie

 

 

Regulamentul de navigație pentru lacul Tranița delimitează trei zone pe lac în care, în două dintre ele, este interzisă navigația iar în cea de-a treia este permisă navigația însă nu cu ambarcațiuni care utilizează combustibili fosili, cu excepția celor care sunt deținute de autoritățile publice și se află în misiune. ZONA I este situată în imediata apropiere a barajului la mai putin de 200 m pe toată lățimea lacului, ZONA II cuprinde zona plajelor I,II,III,IV și V la o distanță de 50 m de la mal spre interiorul lacului iar ZONA III cuprinde toate celelalte enclave si aducțiuni, inclusiv coada lacului.

Regulamentul stabilește mai multe tipuri de sancțiuni. Cele mai mari amenzi sunt fixate pentru accesul pe lacul Tarnița a oricărui mijloc motorizat care utilizează combustibili fosili, acestea fiind de la 3000 la 6000 pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice.

Amenzi între 3000 și 5000 de lei sunt fixate și pentru cei care navighează în zonele I și II sau pentru cei care realizează activități de întreținere a bărcilor direct pe lacuri. Amenzi între 1000 și 3000 lei sunt fixate și pentru cei care nu reduc viteza în zona II, navighează la o distanță mai mică de 20 de metri de maluri sau nu respectă regulile generale privind navigația pe lac (distanța între ambarcațiuni, partea pe care se merge etc).

VEzi și: Regulamentul de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele-Beliș a fost adoptat. Consilierii județeni USR PLUS au fost trimiși la ministrul lor să le aprobe amendamentele la regulament deși ceilalți colegi au fost de acord cu ele

UPDATE Județul poate face din nou lacurile Tarnița și Beliș navigabile. Civicii din Cluj au cerut un plan și o viziune pentru aceste lacuri, nu doar un regulament sec de navigație

Regulamentul privind navigația pe lacurile Tarnița și Fântânele a fost modificat. Serviciul Arii Protejate al Județului, condus de Rocsana Contras, prietena șmecherilor cu bărci cu motor de la Tarnița, nu mai supervizează respectarea noilor reguli

N-a băut degeaba apă din Tarnița cu paharul de plastic. Rocsana Contraș, cea care conduce Biroul Arii Protejate, supervizează respectarea regulamentelor de navigație de pe Tarnița și Beliș-Fântânele

Nici un comentariu

Scrie un comentariu