Închide

N-a băut degeaba apă din Tarnița cu paharul de plastic. Rocsana Contraș, cea care conduce Biroul Arii Protejate, supervizează respectarea regulamentelor de navigație de pe Tarnița și Beliș-Fântânele

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2021 2 2646

Biroul Arii Protejate al Serviciului Salvamont din cadrul Consiliului Județean Cluj este cel care va veghea la respectarea noului regulament de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele, după ce acestea au fost scoase în 2020 de pe lista lacurilor navigabile din România în urma unor presiuni publice ale activiștilor din Cluj, cu ajutorul a șase parlamentari clujeni din mandatul trecut- independentul Adrian Dohotaru,Horia Nasra (PSD), Vasile Ilea ( ProRomânia), Csoma Botond (UDMR), Mihai Goţiu (USR), Adrian Oros (PNL).

La finalul anului trecut, Consiliul Județean și-a asumat regulamentele de navigație pe lacurile Tarnița și Fântânele care prevăd sancțiuni dure pentru cei care folosesc bărci cu motor pe lacurile din care se face alimentarea cu apă a Clujului. Cei care se vor asigura că legea va fi respectată iar șmecherii nu își vor mai face de cap pe aceste lacuri sunt conduși chiar de activista Rocsana Contraș, membră PNL și fostă secretară a președintelui Horia Uioreanu, cea care s-a aflat în mijlocul unui scandal, declarându-se împotriva interzicerii navigației pe cele două lacuri, dată fiind și relația sa cu un proprietar al unei afaceri cu ambarcațiuni, Abdul Rahim. Ca să îi sfideze pe parlamentarii clujeni care au atras atenția asupra poluării lacurilor de către ambarcațiunile cu motor, Contras a băut anul trecut apă cu paharul de platic din lacul Tarnița și s-a filmat de pe pontonul Abdul Prestige.

Președintele Consiliului Județean Alin Tișe spune că vor exista puncte de control și supraveghere video în zonele de acces în lacuri, dar și că „cei care nu vor aplica legea, vor pleca”.

Regulamentul de navigație pentru lacul Tranița delimitează trei zone pe lac în care, în două dintre ele, este interzisă navigația iar în cea de-a treia este permisă navigația însă nu cu ambarcațiuni care utilizează combustibili fosili, cu excepția celor care sunt deținute de autoritățile publice și se află în misiune. ZONA I este situată în imediata apropiere a barajului la mai putin de 200 m pe toată lățimea lacului, ZONA II cuprinde zona plajelor I,II,III,IV și V la o distanță de 50 m de la mal spre interiorul lacului iar ZONA III cuprinde toate celelalte enclave si aducțiuni, inclusiv coada lacului.

Regulamentul stabilește mai multe tipuri de sancțiuni. Cele mai mari amenzi sunt fixate pentru accesul pe lacul Tarnița a oricărui mijloc motorizat care utilizează combustibili fosili, acestea fiind de la 3000 la 6000 pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 pentru persoanele juridice.

Amenzi între 3000 și 5000 sunt fixate și pentru cei care navighează în zonele I și II sau pentru cei care realizează activități de întreținere a bărcilor direct pe lacuri. Amenzi între 1000 și 3000 lei sunt fixate și pentru cei care nu reduc viteza în zona II, navighează la o distanță mai mică de 20 de metri de maluri sau nu respectă regulile generale privind navigația pe lac (distanța între ambarcațiuni, partea pe care se merge etc).

În cazul lacului Fântânele-Beliș, sancțiunile fixate sunt aproape similare, doar că în cazul acestui lac nu sunt fixate zone cu interdicții totale pentru navigație.

Controlul modului de aplicare a regulamentelor precum și constatarea contravențiilor se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate. Procesul verbal de constatare a contravențiilor se înaintează Președintelui Consiliului Județean Cluj sau persoanei desemnate de către acesta în termen de cel mult 5 zile de la întocmire. Stabilirea sancțiunilor pentru contravențiile constatate se face de către Președintele Consiliului Județean Cluj sau de către persoana desemnată de către acesta în termen de cel mult 10 zile de la întocmirea procesului – verbal. Comunicarea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului in termen de cel mult 30 zile de la întocmirea acestuia. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puțin un martor.

(Rocsana Contras conduce Biroul Arii Protejate din 2018)

Biroul de Arii Protejate care trebuie să se asigure că șmecherii nu mai navighează cum vor pe lacurile Tarnița și Fântânele este condus tocmai de Rocsana Contras, cea care s-a aflat în 2019 în mijlocul unui adevărat scandal după ce ea și partenerul său (Abdul Rahim, un proprietar de ambarcațiuni și teren în zona Tarnița) i-au făcut frustrați pe activiștii clujeni care au propus interzicerea navigației pe lacurile din care clujenii beau apă, dar și invidioși că ei nu au ambarcațiuni sau nu sunt bogați. Contraș s-a declarat împotriva interzicerii navigației pe lacuri și, în plus, anul trecut a băut și apă din lac și s-a filmat făcând aceasta ca să arate public că lacul nu e poluat. Aceasta după ce fostul senator Mihai Goțiu l-a provocat pe ministrul transporturilor Lucian Bode să bea apă din lacurile din care se face alimentarea cu apă a Clujului, tocmai pentru a-l presa să miște hotărârea privind interzicerea navigației pe lacurile Tarnița și Fântânele.

(Rocsana Contras și Abdul Rahim, pe Tarnița, în 2019)

 

(iulie 2020, Rocsana Contras bea apă din lac pe pe pontonul Abdul Prestige, după ce activiștii l-au invitat pe ministrul Lucian Bode să bea apă din lacurile Clujului ca să-l preseze să scoată hotărârea de Guvern)

vezi și: Arab de origine, cu o condamnare la activ, controlează o afacere bănoasă pe Tarnița. Iubita îl apără din postura de „activistă de mediu” și angajată politic

Fotografiile de pe Facebook care atestau relația sa cu Abdul Rahim nu mai apar, nici relația cu acesta. Chiar și așa, după ce s-au aprobat Regulamentele de navigație de către Consiliul Județean, s-a glumit printre angajații instituției, că „lupul a ajuns paznic la oi”, având în vedere că Contras a ajuns cea care acum veghează ca șmecherii să nu se dea cu bărcile cu motor pe lacurile Tarnița Beliș-Fântânele.

Despre imparțialitatea Rocsanei Contras, în calitate de șefă a Biroului Arii Protejate, președintele a ținut să spună pentru Actualdecluj.ro că „angajații Salvamont vor face controale iar aplicarea sancțiunii o va face președintele Consiliului Județean sau persoana împuternicită de acesta. Vor exista puncte de control în zonele de acces în lacuri și supraveghere video. Regulamentul este doar în aplicarea Hotărârii de Guvern prin care lacurile au fost scoase de pe lista celor navigabile. Asta facem noi. Nu persoana respectivă aplică legea. Eu voi împuternici persoanele care fac controlul și apoi tot eu, în calitate de președinte, aplic sancțiunea. Toți angajații vor aplica legea și Hotărârea de Guvern. Cei care nu aplică legea, vor pleca”.

Proiectul de regulament de navigație pentru lacurile Tarnița și Fântânele e în consultare publică până pe 23 ianuarie 2021 dată până la care oricine poate face propuneri de îmbunătățire a acestuia. Apoi, regulementul va ajunge pe masa Consiliului Județean pentru votul de intrare în vigoare.

2 comentarii

  1. Functionarul public are dreptul la libera exprimare, ca orice cetatean. Are dreptul sa nu fie de acord cu anumite hotarari sau legi, poate sa-si exprime nemultumirea, insa asta nu inseamna ca nu le aplica, atata timp cat acestea sunt in vigoare.

Scrie un comentariu