Închide

VIDEO Acuze privind favoritisme la urbanism. Un proiect din centrul orașului, vândut încă în faza de planșetă, a generat polemici în Consiliul Local din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2021 3 1675

Consilierii PSD au acuzat public felul în care se lucrează la nivelul direcției de urbanism dar și faptul că cei din Primărie (viceprimarul Dan Tarcea, cel care conduce comisia de urbanism sau funcționarii din cadrul Direcției de Urbanism) favorizează dezvoltatori imobiliari sau nu oferă toate informațiile legate de proiectele aflate pe ordinea de zi consilierilor care nu știu, de obicei, ce votează. Acuzele au fost făcute de consilierul PSD Anca Ciubăncan care a dat exemplul unul bloc dorit pe strada Traian de către firma Solaria Real Estate a unuia dintre fiii actorului Dorel Vișan, Călin Vișan, aflat în faza de proiect (aprobarea documentației Plan Urbanistic de Detaliu) pentru care proiectanții – Dor Consult și arhitecta Csilla Vass – greșiseră dimensionarea locurilor de parcare și cărora Tarcea le-ar fi cerut peste weekend să modifice planșele, tocmai ca proiectul să poată fi aprobat la ședința din 4 ianuarie. Ciubăncan a spus că toate apartamentele din respectivul bloc figurează ca vândute, deși nu există încă autorizație de construire, nici proiectul de urbanism aprobat.

Acuzele au stârnit un val de reacții din partea consilierilor PNL, atât a celor din comisia de urbanism cât și din alte comisii. Primarul Emil Boc și arhitectul șef al municipiului au intervenit, de asemenea, să arate că urbanismul practic la Cluj respectă legea.

Proiectul discutat la prima ședință din 2021 de către Consiliuliul Local care viza construirea unui imobil mixt de locuințe și spații comerciale/servicii la parter, bloc cu subsol, parter, 5 etaje și unul restras propus pe strada Traian nr.58-62 de către Solaris Real Estate (deținută de Călin Vișan, unul dintre fiii actorului Dorel Vișan) a fost prilej de dispute privind felul în care se aprobă proiectele de urbanism în Primărie. Firma Solaris Real Estate a construit și în Donath Park și are și alte proiecte imobiliare aprobate în oraș.

Consiliera locală PSD, Anca Cibăncan, a spus că, în calitate de inginer constructor, a sesizat o serie de inadvertențe legate de un proiect de urbanism de pe ordinea de zi și a cerut retrimiterea lui la comisia tehnică, având în vedere că proiectanții au dimensionat greșit locurile de parcare de la subsol care deservesc imobilul de locuințe de pe strada Traian. Ea a spus că, în schimb, viceprimarul Dan Tarcea (cel care conduce comisia de urbanism a consilierilor și care n-a fost prezent la ședința de consiliu) a cerut modificarea planșelor tehnice, peste weekend, în așa fel încât proiectul să poată fi aprobat. Aceasta i-a arătat primarului Emil Boc că o astfel de practică nu este normală.

“Joi, pe 30 decembrie, a fost convocată Comisia de Urbanism, la care am participat şi eu, şi s-a analizat acest proiect. Vreau să vă spun că am ridicat problema parcărilor situate la subsolul şi parterul clădirii. Nu respectă normativul pentru proiectarea şi execuţia parcajelor. Am primit o parte din documentaţia tehnică. Întrebarea mea la acest punct era cum ieşim din maşină, în cazul unui loc de parcare de la subsol. Am solicitat respingerea proiectului şi retrimiterea în comisia tehnică. Domnul viceprimar Dan Tarcea a cerut să se contacteze de urgenţă proiectantul şi să se modifice cele două planşe. Eu m-am opus, pentru că trebuiau refăcute două planşe tehnice şi retrimise, spre avizare, la comisie. S-a modificat proiectul tehnic, care a fost transmis ieri pe mail. În reproiectare s-au schimbat cotele. Eu am solicitat din nou respingerea şi am discutat pe grupul nostru de urbanism astăzi, dar s-a refuzat. Soluţia domnului viceprimar de a reface planşele în weekend, la final de an, nu mi se pare un lucru normal, e pe genunchi. Respingem proiecte pentru banalităţi şi acceptăm să se face asemenea modificări majore într-un weekend? Cine răspunde? Vreau să vă mai semnalez faptul că, în comisiile de urbanism primim documentații incomplete sau foarte târziu, nu avem timp să le analizăm în detaliu. Urbanismul, ca și serviciu al Primăriei, părerea mea și nu numai a mea, m-am consultat cu foarte mulți arhitecți la nivel de municipiu, este că a scăpat de sub control, din punct de vedere tehnic”, a semnalat Anca Ciubăncan în plenul ședinței Consiliului Local.

Primarul Emil Boc a ținut să dea o replică și a apărat departamentul de urbanism, arătând că atât acesta cât și comisia tehnică de amenajarea teritoriului și de urbanism aprobă proiectele doar ținând cont de lege și de calitatea proiectelor.

„Ce am spus public, în fiecare şedinţă, spun şi aici. Nimic nu trece de comisie, decât dacă are avize de legalitate şi de calitate. De acolo încolo, libertatea de exprimare este asigurată fiecăruia. Aceste lucruri nu le negociez. Vă pot asigura că la departamentul de urbanism din Primăria Cluj-Napoca sunt profesioniști, se lucrează cu seriozitate. Chiar dacă au existat multe probleme, presiuni, acest departament a stat în picioare și stă. Și ține Clujul pe direcția corectă. Ce cerem în Cluj, mă voi asigura că cerem în toată zona metropolitană”, a replicat primarul Emil Boc.

Primarul a mai spus că și investitorii au dreptate, dacă fac ceva legal, atunci Primăria trebuie să aprobe.

În schimb, el a arătat că arhitecții proiectanți sunt cei care, de fapt,   își fac un titlu de glorie din a da vina pe departamentul de urbanism „deși ei sunt cu mâța în sac, pentru că nu au adus documente pentru promovarea proiectelor”.

A intervenit și arhitectul șef al municipiului Daniel Pop care a spus că respectivele planșe tehnice nu sunt obligatorii și că se cer suplimentar proiectanților în această fază a proiectului urbanistic, ele devenind obligatorii doar în momentul autorizării. El a mai ținut să spună că documentele pentru emiterea Hotărârii de Consiliu Local au vechime de două luni de zile, ceea ce nu indică că documentația s-ar fi aprobat peste noapte sau că s-ar fi favorizat proiectul. El a mai spus, întrebat find de primar, că proiectul a început din primăvară, când a fost depusă solicitarea de avizare la Primărie. Primarul a fost de acord  că în cazul PUD-urilor, termenul de aprobare este mai scurt și că nu ridică semne de întrebare.

În discuție au intervenit și consilierii PNL, Ovidiu Florian, din comisia de urbanism sau chiar Florin Gliga, cel care conduce comisia de buget-finanțe. Florian a ținut să spună că deciziile comisiei de urbanism a consilierilor se iau nu cu majoritate de voturi, că nu trebuie să fie neapărat unanime și că cei din comisie pot avea păreri și aprecieri diferite în fața aceluiași proiect. „Ieri am primit pe whatsApp-ul comisiei planuri, reglementări și avize, și plângem pe aici că au lucrat, cineva din Primărie a lucrat în wekend”, a spus Florian.

„Nu e normal să citim din presă de acest proiect, că au fost vândute în proporţie de 99.9% apartamentele, fără să existe autorizaţie, iar noi ca şi Consiliu Local să girăm un astfel de proiect „, a intervenit și consilierul PSD Vladimir Mătușan.

„Cine nu deschide ochii, deschide punga. Cine cumpără proiecte în orb, îşi asumă un risc uriaş. Avem proiectul de pe Fabricii. Oamenii au dat un ban şi acum plâng pe la uşi că proiectul nu a putut fi autorizat, este ilegal. Îţi asumi un risc. Noi nu putem controla ce se întâmplă pe piaţa liberă, putem spune doar: nu daţi banii până ce nu vedeţi actele autorizate de la primărie. Ce să le fac oamenilor care au cumpărat acolo. Pot fi solidar cu ei. NU investiți decât atunci când vedeți autorizația emisă de Primăria Cluj-Napoca. În legătură cu acest proiect, ceea ce vă asigur este că ce promovăm e în concordanță cu legea. Ce am înțeles eu este că s-au cerut documente suplimentare și că ele nu erau obligatorii, dar s-au asigurat”, a mai spus Boc.

Consilierul Ovidiu Florian a mai ținut să adauge că jumătate din presă suține că nu există COVID-19, motiv pentru care Consiliul Local nu trebuie să se raporteze la ce scrie în presă.

Cei de la PSD au cerut amânare proiectului blocului Solaris Real Estate de pe Traian, însă propunerea nu a trecut de plen. A intervenit și consilierul PNL Florin GLiga care a ținut să spună că toate documentele legale există și că nu vede de ce să fie amânat proiectul, mai ales că documentele se mai pot modifica până la autorizare, potrivit legii. „Nu suntem aici să aruncăm umbre de îndoială care nu sunt în regulă ca abordare, nu suntem aici să facem instrucție unii cu alții, ci să fim lămuriți cu privire la ce se votează”, a arătat Gliga.

În final, proiectul PUD a fost aprobat cu 18 voturi pentru și 7 împotrivă. Conform site-ului companiei majoritatea apartamentelor în blocul de pe Traian sunt deja vândute. Mai apare disponibil un apartament cu 3 camere la etajul 5, cu suprafața utilă de peste 85 mp, terasă de peste 9 mp pentru care avansul minim e de 30%.

Secialiștii clujeni au arătat că problemele apartamentelor care se vând fără să existe proiectul aprobat sau autorizația de construire este o problemă reală a Clujului. A generat cazuri după criza economică din 2008 de oameni care au rămas păgubiți de dezvoltatorii imobiliari. Din păcate, spun aceiași specialiști, nimeni nu s-a lecuit și se procedează la fel.

Există un video celebru făcut de un comediant clujean privind piața imobiliară din Cluj care era valabil acum zece ani, dar stră în picioare și în 2021.

 

 

 

 

3 comentarii

  1. E absurd ce pretinde consiliera PSD sa prezinti la PUD proiectul tehnic pentru emiterea autorizatiei de construire. Mai bine sa puna mana pe lege doamna Ciubancan si sa o citeasca. Abuzul si ignoranta nu pot fi tolerate.

  2. Bateți apa în piuă. Ori nu au vrut să cumpere spațiu de publicitate, ori sunteți rău intenționați. Am o rudă care și-a cumpărat apartament într-un bloc construit de Solaris, cu plata înainte de autorizare. Acum apartamentul e finisat și locuibil. Da, au fost întârzieri, și mai sunt probleme, dar în final totul e OK. Trebuie să vă gândiți cum zic americanii: there is no good or bad publicity, it’s just publicity.

  3. Ca sunt favoritisme stim. Ce nu stim e de ce la 2 luni dupa ce un proiect intra in comisie nu primesti un raspuns scris de functionarii platilti cu mult peste salariile din privat care au si ei de scris 2 pagini. Primarul zice ca documentatiile sunt incomplete si ca face lista rusinii. Dar cand primaria raspunde dupa luni de zile sa zica ce mai vor nu face lista rusinii? Am un teren, trebuie puz, ma plimb de ani de zile. Am zis ca proiectantul nu e bun. Am luat altul. Am urmarit si eu mersul proiectului. Sta cu saptamanile la o persoana apoi trece la alta. Apoi dupa luni bune se descopa ca nu e bun. Probabil o sa imi vand terenul unuia care are trecere la primarie si imi iau ceva in jurul clujului unde lucrurile se mai misca si ala o sa faca blocuri in zona de case si o sa fim toti fericiti

Scrie un comentariu