Închide

Parcul cu „navă spațială” propus în Cluj/Neimpresionați, specialiștii au cerut piață agroalimentară în clădirea Expo Transilvania

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 12, 2023 0 1282

Proiectul urbanistic pentru regenerarea urbană a zonei Expo Transilvania (elaborat în contractul cu FIP Consulting) a fost prezentat, din nou, comisiei de urbanism a Primariei pentru avizul final. Deși Radu Andronic de la FIP Consulting a încercat să îl impresioneze în cadrul ședinței pe primarul Emil Boc cu propunerea de amenajare a zonei – cu tematică dedicată zborului și o parcare supraterană propusă să arate ca o navă spațială, oficialul a cerut cu totul alte detalii, prin prisma dezbaterilor din Cluj-Napoca din ultimele zile legate de copacii maturi.

Specialiștii din comisie au cerut proiectanților să ia în calcul amenajarea de mai multe cișmele, toalete publice, terenuri de sport, să mute zona de șah de lângă singurul teren de sport propus, să integreze mai bine zona bisericii, să propună o altă funcțiune pentru zona Expo Transilvania, chiar exproprierea complexului. Mai mult, după ce proiectanții s-au plâns că parkingul cerut în zonă de Primărie prin proiect, pe care ei l-au propus să devină o „navă spațială” în oraș este încurcat de proiectul metroului (cu stații în zonă), administrația a decretat că va iniția o intalnire cu echipa de la metrou, pentru corelarea cu respectivul proiect.

 

Proiectul  Urbanistic pentru Regenerarea urbană a zonei Expo Transilvania, ultima variantă după corelarea cu celelalte proiecte ale Primăriei din Zonă – metroul (două stații vor fi în această zonă), culoarul de mobilitate de-a lungul căii ferate (cu impact în desființarea pieței din zona Dâmboviței și relocarea acesteia și crearea unui nod intermodal), Masterplanul B-dul Muncii a fost prezentat comisiei de urbanism a Primăriei la ședința din 11 iulie.

Documentația fusese prezentată Comisiei de urbanism a Consiliului Județean în februarie anul acesta. Atunci specialistii au decis, printre altele, să sugereze Primăriei să tranșeze soarta actualului complez Expo Transilvania care nu se mai justifică în zonă, ca funcțiune.

Vezi și:

Consiliul Județean Cluj vrea exproprierea Expo Transilvania în proiectul Primăriei de regenerare urbană pornit în cartierul Mărăști

Prin proiect se propune reorganizarea circulațiilor din zonă, a parcărilor la sol, eliminarea garajelor, amenajarea a două parkinguri (unul suprateran și unul subteran, ultimul în zona parcării de la Expo Transilvania, dar și creșterea suprafeței pietonale și verzi din zonă pe un teritoriu de peste 6 hectare (mărit față de tema inițială de proiect care cuprindea peste 4 hectare).

În cadrul prezentării de la Primăriei, Radu Andronic, general manager la Fip Consulting, firma contractată să se ocupe de respectivul proiect de regenerare urbană, a încercat să îi impresioneze pe oficialii Primăriei cu propunerile (simulate într-o serie de imagini) prin care zona tratează tema zborului dar și aduce construcții SF pentru Cluj-Napoca, un viitor parking propus să arate ca o navă spațială.

În ciuda prezentării, Emil Boc a cerut detalii cu privire la o altă chestiune și anume cea legată de studiul peisagistic și de numărul de copaci propus să fie tăiat/relocat plus cel de copaci noi care urmează să fie plantați. Nepregătiți cu cifrele, cei din echipa Fip au fost chiar amenințați de primar că trebuie să își caute de lucru în altă parte. „Vedeți ce sensibil este acest lucru în Cluj. Urmează și acest proiect să fie în dezbatere. Oamenii trebuie să știe ce se întâmplă, câți arbori sunt afectați de boli, câți trebuie relocați pentru parking sau ce se întâmplă acolo. Să vă intre la toți în cap că proiectele trebuie filtrate prin dimensiunea verde, nepoluantă. Unde sunteți proiectant. La Cluj sau în București? La Cluj, copacii contează, nu filosofiile generale”, a spus Boc.

Cei de la Fip Consulting au primit până la urmă un răgaz de jumătate de oră să aducă aceste date. Andronic și arhitectele din echipă au revenit cu datele: din cei 750 de copaci existenți, 38 sunt specii nevaloroase, copaci uscați și vechi care sunt propuși să fie tăiați. Prin proiect sunt prevăzuți plantări de copaci noi, un număr de 1362 de exemplare.

Pe parcusul discuțiilor, Andronic a acuzat faptul că noile reguli ale PUZ-ului de la metrou, cu distanțele impuse față de gurile de aerisire și stații, clădirea parcării cerute de Primărie în proiect este afectată, motiv pentru care este nevoie de discuții. Viceprimarul Dan Tarcea a sugerat o consultare cu echipa de la metrou, mai ales că proiectul este în faza de proiectare.

Suplimentar, Tarcea a adus în discuție situația complexului expozițional, după ce CJ Cluj și comisia de urbanism au cerut o poziție a Primăriei legat de viitoarea funcțiune a acestuia, având in vedere că zona se va transforma într-un parc pentru cartier.

Arhitecții Voicu Bozac și Vlad Negru, membri în comisie, au arătat că discuțiile din comisia operativă au fost în favoarea păstrării complexului expozițional, exproprierii acestuia și preluarea de către acesta a unei funcțiuni de piață agroalimentară.

Arhitectul Marcel Crișan a cerut mai multe terenuri de sport în această zonă. S-a mai cerut o tiroliană, de către consilierii USR. De asemenea, Dan Tarcea a cerut mai multe cișmele și toalete publice.

Arhitectul-șef al municipiului, Daniel Pop, a cerut ca viitoarele aparate de joacă propuse aici, cu tematica zborului, să nu aibă forme de avioane prăbușite, așa cum au propus proiectanții pe planșe și în studiul de fezabilitate.

S-a mai cerut o mai bună integrare a bisericii (construită aici după proiectul arhitectului Radu Spânu, fostul arhitect șef al județului) în acest viitor parc, însă proiectanții au arătat că respectiva biserică, legal, nu există și este și construită într-o zonă verde. Oficialii Primăriei au oferit asigurări că acest lucru este în curs de reglementare.

Despre Expo Transilvania, Dan Andronic a ținut să spună că e mai potrivit să devină un centru multicultural, dedicat tehnologiei cu copaci solari și ecrane high-tech.

După ce au primti observațiile și sugestiile, proiectanții de la FIP Consulting s-au arătat deranjați că, deși lucrează de 2 ani de zile la proiect, Primăria tot schimbă tema de proiectare și are cerințe suplimentare și tot amână discutarea proiectului, deși el a fost livrat încă din primăvara acestui an.

 

Ulterior, au fost de acord să aducă modificări și să reașeze cele solicitate în proiect.

Detalii despre propunerile de amenajare a Parcului din zona Expo Transilvania, zonă cunoscută ca „groapa din Mărăști” :Cum se va transforma „groapa” din Mărăști. Ce reproșează clujenii proiectanților care au prezentat public conceptul de amenajare a zonei Expo Transilvania/parc Aurel Vlaicu

Cum va arăta zona – planșe simulate de proiectanți/Oficialii Primăriei au cerut ca simulările să nu arate o situație diferită de proiect, o data pus în operă:

AICI – DETALII 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.