Închide

Consiliul Județean Cluj vrea exproprierea Expo Transilvania în proiectul Primăriei de regenerare urbană pornit în cartierul Mărăști

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 07, 2023 0 2626

Primăria va rata regenerarea urbană a zonei Expo Transilvania din Mărăști, dacă nu va expropria fostul pavilion expozițioaln, acum parazitar și neîntreținut și trenul privat pe care acesta este construit, tocmai pentru a crea un parc continuu în această zonă. Aceasta este concluzia specialiștilor din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean care au fost solicitați să agreeze proiectul, tocmai ca Agenția de Mediu să poată emite avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (așa cum a procedat și în cazul Centruii Metropolitane).

Avizul de la Consiliul Județean pentru documentația PUZ-ul nu este cerut de lege, nici nu condiționează în vreun fel mersul acestuia pe drumul de avizare (a fost solicitat prin noul Certificat de Urbanism emis de Primăriei pentru proiect un punct de vedere cu privire la documentație, pentru oblinerea avizului de mediu). Chiar și așa, PUZ-ul de regenerarea urbană a zonei Expo Transilvania (elaborat în contractul cu FIP Consulting) a fost prezentat în ședința Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean iar, pe baza observațiilor specialiștilor, CJ Cluj a decis să întrebe Primăria dacă are de gând să rezolve definitiv și corect situația Expo Transilvania, prin expropriere în cadrul proiectului de regenerare urbană.

 

Urbanista Lucia Cozma de la FIP Consulting (firma contractată de Primărie pentru proiect) a prezentat specialiștilor din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean proiectul Urbanistic pentru Regenrarea urbană a zonei Expo Transilvania, ultima variantă după corelarea cu celelalte proiecte ale Primăriei din Zonă – metroul (două stații vor fi în această zonă), culoarul de moblitate de-a lungul căii ferate (cu impact în desființare pieței din zona Dâmboviței și relocarea acesteia și crearea unui nod intermodal), Masterplanul B-dul Muncii. Deja, a informat proiectanta, suprafața proiectul de regenerare urbană a crescut de la 4 la 6 hectare. Prin proiect se propune reoganizarea circulațiilor din zonă, a parcărilor la sol, eliminarea garajelor, amenajarea a două parkinguri (unul suprateran și unul subteran, ultimul în zona parcării de la Expo Transilvania, dar și creșterea suprafeței pietonale și verzi din zonă.

„Se propune restructurarea zonei aflate la extremitatea vestică a terenului, prin reconfigurarea tramei Străzii Dâmbovița și intersecția în girație cu Culoarul de Mobilitate Nord, modificări preluate din documentația P.U.Z. – Culoarului de mobilitate nord – Pod Oașului – Răsăritului – Străzile Răsăritului-Câmpul Pâinii – Pod Ira – aflată în curs de avizare. În urma reconfigurării circulațiilor din zona vestică a amplasamentului, pe terenul rezultat se propune reglementarea ca zonă mixtă care inglobează și funcțiunea de piață agro-alimentară. UTR-ul M3_A nou rezultat, va cuprinde Nodul Intermodal IRA, cu funcțiuni mixte, și va îngloba un parking supraetajat, piața agro-alimentară, mici spații comerciale și de alimentație publică, dotări adiacente funcțiunilor principale și cele două ieșiri ale Stației de Metrou Viitorului. Clădirea va avea un regim maxim de înălțime de P+4E, cu o înălțime la cornisă de 20m. Înălțimea maximă va susține zona intersecției dintre str. Dâmboviței și prelungirea Str. Răsăritului și va avea rolul de poartă de intrare în zonă și capăt de perspectivă care susține întreg axul compozițional al parcului. Parkingul supraetajat va avea o capacitate de 285 locuri de parcare. Zona parcului Aurel Vlaicu a fost extinsă, înglobând spații și dotări diverse, cum ar fi: locuri de odihnă și relaxare, locuri de joacă, mini-piațete, pavilioane deschise, gradini decorative, grădină solară – peluză liberă pentru activități spontane, grădină educațional-pedagogică, grădină terapeutică, o pădure de mesteceni, zonă jocuri statice, zonă sporturi active, teren multifuncțional și zonă pentru câini, etc. Zona Expo Transilvania este încadrată în UTR Is_A, reglementări preluate din P.U.G. Cluj-Napoca. Totodată, suprafața ocupată de UTR – Is_A a fost diminuată, în vederea extinderii parcului „Aurel Vlaicu”. În zona piațetei urbane Expo Transilvania va fi amenajat un parking subteran cu 290 locuri. Necesitatea și oportunitatea investiției preconizate se impune atât din motive urbanistice, cât și din punct de vedere ecologic și al sănătății populației. Scopul acestui parking subteran derivă din necesitatea eliberării spațiului public din zona rezidențială, de baterii de garaje și parcări la sol, în vederea refuncționalizării spațiului și creșterii calității vieții. În vederea creșterii suprafeței de spații verzi, în zona piațetei urbane a fost extins UTR-ul Va – Zonă verde – Scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat. Astfel, în vederea eliberării spațiilor publice din zonele rezidențiale și înlocuirea acestora cu dotări pentru deplasările nemotorizate, a fost propus un parking subteran în zona Piațetei Publice multifuncționale, în prezent parcarea la sol Expo Transilvania. Parkingul prezintă două niveluri subterane, acoperind necesarul rezidențial și oferind o alternativă atractivă și accesibilă pentru locuitorii zonei.
Totodată, în zona viitorului Nod Intermodal se propune construirea unei clădiri multifuncționale, care să înglobeze parcarea supraterană, în strânsă legătură cu viitoarea stație de metrou Viitorului, dar și o piața agroalimentară modernă. Parkingul prezintă patru niveluri peste parter. Zona va fi cuprinsă într-un nou UTR, respectiv M3a – Zonă mixtă de tip subcentral cu regim de construire deschis, adiacentă principalelor artere de trafic”, se arată în memoriul PUZ-ului.

Față în față cu proiectul, specialiștii din Comisia de Urbanism a Județului au arătat că se poate discuta de o regenerare a zonei Expo Transilvania doar dacă se va expropria complexul Expo Transilvania (terenul și construcțiile pavilionare, în stare avansată de degradare).

Proiectanții au informat Comisia că Primăria clujeană nu a cerut acest lucru prin tema de proiectare și că se dorește ca acest complex să rămână așa cum este, ceea ce s-ar putea face este ca prin Regulaemntul PUZ-ului să se impună ca acesta să fie cosmetizat la nivel de fațade.

În schimb, specialiștii din comisia de urbanism au atras atenția că Primăria va rata însăși scopul proiectului de regenerate urbană dacă nu va expropria complexul și va crea în zonă un spațiul verde continuu. Arhitecții au arătat că atât terenul cât și construcțiile au un preț de piață, iar orașul va rata șansa să dezvolte zona așa cum este normal dacă nu va uza de aceasta, având în vedere că un complex expozițional nu se mai justifică în zona respectivă. Mai mult, au arătat specialiștii, nici parkingul subteran propus pe amplasamentul actualei parcări, nici spațiul verde (parcul Aurel Vlaicu) nu vor funcționa corect fără renunțarea la complex.

Punctul de vedere a fost susținut de arhitecții Vlad Negru, Radu Spânu dar și de arhitectul șef al județului Claudiu Salanță sau de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce comisia.

Mai mult, Tișe s-a arătat deranjat că punctul de vedere al CJ Cluj este doar consultativ în cazul acestui proiect urbanistic și că cei din comisie își pierd timpul să îmbunătățească un proiect în condițiile în care Primăria nu este obligată să țină cont de recomandări.

Cei din comisie au veridicat și actele de proprietate asupra terenului pe care e construit complexul, arătând că acesta, circa 2,5 hetcare ste deținut de 3 persoane fixice.

 

 

În concluzie, Alin Tișe a propus să transmită o adresă Primăriei prin care să arate că o rezolvare definitivă și corectă implică expropeirea Expo Transilvani și a terenului aferent și prin care să chestioneze instituția asupra a ceea ce dorește să facă în acest proiect.

Primarul Emil Boc a spus în repetate rânduri că i-a chemat pe cei de la Camera de Comerț și Industrie Cluj (cei care ar administra Expo Transilvania) la masă pentru a schimba fața complexului sau a făsit o soluție pentru modernizarea lui. În ultimele discuții de anul acesta când s-a dezbătut proiectul de buget al orașului, primarul Boc s-a arătat legat de mâini și de picioare în privința aducerii în secolul actual a clădirii complexului (în stare avansată de degradare), arătând că este proprietate privată iar Primăria nu poate interveni sub nicio formă. Oficialii Camerei de Comerț arătau în 2019, într-un interviu din www.ziarulfaclia.ro că sunt în căutarea de fonduri pentru a transforma clădirea într-una mai ceva ca Iulius Mall, într-un proiect de revitalizare de 5 milioane de euro. Însă, de atunci, situația complexului este și mai dezastruoasă. În plus, orașul a fixat în masterplanurile recente o altă zonă pentru dezvoltarea unui complex Expozițional de care Clujul are nevoie și care să fie racordat la rute de mobilitate, să aibă capacitate suficientă pentru expoziții, așa cum sunt dezvoltate cele din afara țării.

FIP Consulting proiectrează pentru Primărie extinderea și regenerarea suprafețelor verzi din Parcul Aurel Vlaicu și adiacente zonei Expo-Transilvania, cu implementarea conceptul “Walkable streets” pe 4 strazi: str. Dambovitei, Aleea Damboviței, Tribunul Vlăduțiu și Ialomiței, precum și cu amenajarea a două parcări multietajate, cu o capacitate minimă de 350 de locuri.

 

sursă foto cover: simulari proiect regenerare zonă Expo Transilvania/Fip Consulting

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.