Închide

Parcare nouă deschisă în centru cu 1 leu pe oră

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 10, 2016 1 8051

Noua platformă de parcare de pe B-dul 21 decembrie 106/Năvodari nr. 4 a fost deschisă publicului, iar începând din 13 decembrie va fi aplicat sistemul de taxare a locurilor de parcare. Pentru acestă parcare cu 229 de locuri nu se va aplica sistemul din centru, zona I, adică 2 lei pe oră (deocamdată) ci cel din zona II care a rămas de 1 leu pe oră și în 2017.

Amplasamentul pe care a fost amenajată parcare la sol este situat la 500 de metri de Catedrala Ortodoxă, în direcția Mărăști, pe locația unde primăria a anunțat că va construi Centrul Cultural Transilvania (cu sală de concerte și sediu pentru Filarmonică). Având în vedere că administrația locală clujeană are în plan să amenajeze pe direcția Mărăști – Mănăștur benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun, concomitent cu desființarea locuilor de parcare la bordură, așa s-a născut ideea de utilizarea temporară a amplasamentului de 1,3 hectare preluat de la armară pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania. Mai ales că acesta era deja utilizat ca parcare pentru utilajele Regiei Autonome a Domeniului Public deorece în ultimii ani primăria a cam abandonat proiectul Filarmonicii, mai ales din pricina costurilor mari pe care acesta le implică.

15384537_1197882500300573_7315025504695863511_o

sursa foto: Facebook

Potrivit ultimului anunț făcut de primărie, platforma are 229 de locuri de parcare dar și 8 locuri rezervate pentru persoane cu dizabilități și este deschisă publicului începând din 9 decembrie. Parcare nu are barieră și va fi deservită de 3 parcometre stradale, prin intermediul cărora se va putea realiza plata parcării folosind card bancar, card preplătit sau monede.

Taxarea ei se va face începând din data de 13 decembrie. Platforma a fost inclusă în zona tarifară II (pericentrală), astfel că toți cei care au abonament pentru această zonă pot utiliza noua parcare. Prețul pe oră este de 1 leu, iar abonamentul costă 50 de lei/luna pentru persoane fizice și 70 de lei/lună pentru persoane juridice.

Parcarea are intrare și ieșire din/spre str. Năvodari și o a doua ieșire pe Bulevardul 21 Decembrie.

Conform informațiilor furnizate de oficialii primăriei, costurile de amenajare au fost de peste 700.000 lei.

15393020_1197882496967240_5974514639092532824_o

sursa foto: Facebook

 

Terenul de 1,3 hectare de pe -dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 a fost obținut de primărie de la armată și a primit ca funcțiune un proiect de Centru Cultural, generat prin concurs de idei cu juriu internațional, în timpul administrației Apostu. Chiar primarul Boc și l-a dorit și a făcut posibilă preluarea terenului de către primărie. Proiectul tehnic a fost câștigat de firma Vaal Arhitectură care a gândit un ansamblu format din cinci clădiri (sala de concerte, sediul Filarmonicii, o clădire pentru artele dramatice şi plastice, sediul Academiei de muzică, dar şi un hotel cu peste 200 de camere), deservite de o parcare subterană pe patru nivele cu 500 de locuri de parcare proiectată pe 80% din suprafaţa terenului de peste 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie nr. 106, aflat în proprietatea primăriei.

Întreg ansamblu a fost evaluat la 50 de milioane de euro, bani pe care primăria clujeană nu a fost dispusă  să-i găsească de 4 ani încoace pentru a porni proiectul. Surse din administrație susțineau că singura șansă reala pentru ca Centrul Cultural Transilvania (cu sala unică de concerte pentru Filarmonică) să se realizeze era legată de câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Cum Clujul a pierdut titlul în favoarea Timișoarei în toamna acestui an, proiectul a pierdut ocazia unică să fie susținut și deja e văzut ca unul istoric și nerealizabil.

Contractul privind proiectarea ansamblujului Centrul Cultural Transilvania a fost semnat în decembrie 2011 cu biroul de proiectare din București VAAL Arhitectură. La semnarea contractului pentru realizarea documentației (inclusiv studiul de fezabilitate și proiectul tehnic) necesare pentru licitația de execuție a lucrărilor, în decembrie 2011, s-a stabilit un termen de șase luni pentru finalizarea documentației. În 2012, Primăria a arătat că proiectul tehnic va fi predat în noiembrie, pentru că termenul de șase luni se referă de fapt la aproximativ 180 de zile lucrătoare.

În 2015, contractul de proiectare a intrat în vizorul Curții de Conturi care a imputat primăriei că nu a aplicat penalități contractului du Vaal Arhitectură, având în vedere că documentația nu s-a predat la timp. Aplicând penalitățile, administrația a intrat în litigiu cu Vaal Arhitectură care a contestat măsura în instanță.

Inainte de litigiul cu penalitățile și Vaal Arhitectură, în 2011, primăria a avut o tentativă de a scoate la concesiune, prin licitație, lucrările care urmau să pornească proiectul Centrului Cultural Transilvania și a încercat să găsească un partener privat care să construiască parkingul subteran care deservește ansamblul, iar în schimb acesta să primească posibilitatea de a-l exploata și de a construi apartamente în regim hotelier pe amplasament, investiții pe care să le exploateze pe durata a 49 de ani, plătind o redevență anuală primăriei. La licitației nu s-a print, însă, nicio ofertă.

În 2016, primăria a decis să relaxeze condițiile de licitației și a aprobat o nouă schemă prin care să se concesioneze lucrările: în schimbul realizării parkingului subteran de peste 250 de locuri pe terenul de pe B-dul 21 Decembrie, investiorul privește posbilitatea să construiască și să exploateze imobile de birouri timp de 60 de ani, cu obligația de a plăti anual primăriei o redevență egală cu 3% din veniturile obținute din exploatarea investițiilor pe car ele realizează, dar nu mai puțin de 44.000 de euro anual. Licitația de concesionare a lucrărilor nu a mai fost lansată.

700.000 de lei mai târziu, Centrul Cultural Transilvania se transformă temporar în parcare

Au frământat, din nou, aluatul din care să se nască Casa Muzicii și Filarmonicii din Cluj

Și 2016 e anul în care primăria “sapă” fundația sediului și sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Cum?

Stadiul noii Case a filarmonicii: “still loading”. Negocierile pe proiect au ajuns la 95%

Un comentariu

  1. sincer sa va spun , este ce a mai ineligenta miscare ce se putea face –in toate marile oraje ale lumii exista asaca cxeva –investitii care sun blocate din diverse probleme , terenuri in paragina , cladiri care au fost demolate si sunt probleme cu actele— intoate aceste locuri sunt create parcari si profitat ………….care-i problema ca peste 2 ani se va incepe constructia acolo , se va recupera asfaltul si gata — dar pana atunci locul respectiv ofera ceva . In multe locatii de genul asta private , sunt amenajate iar pentru a intra cat mai multe masini sunt parcate una dupa alta iar cheile raman pers care se ocupa de parcare . Vad ca invatam cate ceva , dar sincer se putea mai repede — de parcarile supraetajate , se vorbea inca de prin anii 91-92– sunt multe persoane care au prevazut in perioada respectiva aceasta criza de parcari—- pana una alta , eu felicit intitiatorul si la cat mai multe locuri de acest gen in cluj ca exista — inca — succes !

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare