Închide

Au frământat, din nou, aluatul din care să se nască Casa Muzicii și Filarmonicii din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 14, 2016 0 678

Primăria mai încearcă o dată să pornească proiectul Centrului Cultural Transilvania, la 4 ani de la prima tentativă de a construi la Cluj prima sală de concerte de aceeași valoare cu artiștii Filarmonii din Cluj, condamnați să concerteze în spații improprii din oraș, . Consilierii locali au aprobat un nou studiu de oportunite prin care va fi scors  la licitație contractul pentru amenajarea parkingului subteran, la pachet cu imobile de birouri, clasa A.

Primăria a generat prin concurs de soluții un proiect ambițios pentru amenajarea unui Centru Cultural în zona centrală a orașului, pe un teren de 1,3 hectare, acum câțiva ani. Proiectul a fost făcut de firma Vaal Arhitectură și a fost evaluat la peste 50 de milioane de euro. Mai mult, acest proiect a fost gândit pentru a aduce normalitate în orașul care are o Filarmonica recunoscută internațional, dar care n-are o sală de concerte cu acustica celor din afara țării. Chiar și în condițiile în care Filarmonica nu este în subordinea primăriei clujene.

Și 2016 e anul în care primăria “sapă” fundația sediului și sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Cum?

În 2011, primăria a avut o tentativă de a scote la concesiune, prin licitație, lucrările care urmau să pornească proiectul Centrului Cultural Transilvania și a încercat să găsească un partener privat care să construiască parkingul subteran care deservește ansamblul, iar în schimb acesta să primească posibilitatea de a-l exploata și de a construi apartamente în regim hotelier pe amplasament, investiții pe care să le exploateze pe durata a 49 de ani, plătind o redevență anuală primăriei. La licitației nu s-a print, însă, nicio ofertă.

Acum, în 2016, primăria a decis să relaxeze condițiile de licitației și a aprobat o nouă schemă prin care să se concesioneze lucrările: în schimbul realizării parkingului subteran de peste 250 de locuri pe terenul de pe B-dul 21 Decembrie, investiorul privește posbilitatea să construiască și să exploateze imobile de birouri timp de 60 de ani, cu obligația de a plăti anual primăriei o redevență egală cu 3% din veniturile obținute din exploatarea investițiilor pe car ele realizează, dar nu mai puțin de 44.000 de euro anual.

Consilierii locali au aprobat la ședința din 11 ianurie noul studiu de oportunitate, iar administrația urmează să lanseze noua licitație pentru concesiunea lucrărilor de la Centrul Cultural Transilvania.

Primarul Emil Boc a explicat încă de la începutul anului că este vorba despre o investiție costisitoare pentru primărie care are șanse să se materializeze doar dacă instituția va atrage un partener privat care să pornească proiectul celui care se vrea cel mai mare proiect public cultural din România.

Ce zice noul studiu de oportunitate

filarmonica

sursa: primariaclujnapoca.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu