Închide

Și 2016 e anul în care primăria „sapă” fundația sediului și sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Cum?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 30, 2016 0 862

Clădirea vechii cazarme militare de pe B-dul 21 Decembrie, pe scheletul căreia se va ridica cel mai mare ansamblu cultural din țară cu sediu și sală de concerte pentru Filarmonica Transilvania, stă să pice în stradă. Fațada clădirii monument s-a degradat de patru ani încoace de când primăria tot promite că va lansa prima licitația de punere în operă a Centrului Cultural Transilvania.

Trenul nu este pierdut nici în 2016, anunță, din nou primarul Emil Boc care spune că a semnat autorizația de construire pentru filarmonică și că, în câteva luni, primăria va lansa și licitația pentru atragerea unui investitor care să construiască parkingului subteran, să reabiliteze clădirii cazărmii militare și în contrapartidă să-și amenajeze un hotel. Anul acesta, spune Boc, primăria va face licitația în așa fel încât potențialul partener privat să poată face o clădire de birouri și nu un hotel, cum intenționa până în prezent.

„Până în 15 februarie vom avea caietul de sarcini al licitației si apoi intrăm în Consiliul Local cu studiul de oportunitate pentru parkingul subteran și clădirea de la stradă, plus bonusul, pentru partenerul privat. Dacă până acum se voia hotel, se poate amenaja acum, cu noul PUG, și o clădire de birouri. Clujul are nevoie de clădiri de birouri de clasa A așa că vom oferi această posibilitate în cadrul licitației”, a menționat primarul Emil Boc.

Stadiul noii Case a filarmonicii: „still loading”. Negocierile pe proiect au ajuns la 95%

Edilul a mai spus că, cu toate că este vorba despre un proiect costisitor, evaluat la 50 de milioane de euro, primăria nu va renunța la demararea Centrului Cultural Transilvania, un pilon al proiectului Cluj-Capitală Culturală Europeană.

Și anul 2012 a început cu declaraţii publice ale oficialilor din administraţie potrivit cărora la mijlocul anului vor fi lansate licitaţiile pentru demararea proiectului şi realizare în primă fază a parkingului şi a sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania.

În 2014, declarațiile erau aceleași: primăria urma să preia ultimele detalii pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania, iar termenul pentru lansarea procedurii de identificare a partenerilor privați care să vină cu banii era toamna anului.

Centrul Cultural Transilvania a fost gândit ca un ansamblu format din cinci clădiri (sala de concerte, sediul Filarmonicii, o clădire pentru artele dramatice şi plastice, sediul Academiei de muzică, dar şi un hotel cu peste 200 de camere), deservite de o parcare subterană pe patru nivele cu 500 de locuri de parcare proiectată pe 80% din suprafaţa terenului de peste 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie nr. 106, aflat în proprietatea primăriei.

Contractul privind proiectarea Centrului Cultural Transilvania, care include şi un sediu și o sală de concerte destinate Filarmonicii de Stat Transilvania, a fost semnat în decembrie 2011 cu biroul de proiectare din București VAAL Arhitectură. La semnarea contractului pentru realizarea documentației (inclusiv studiul de fezabilitate și proiectul tehnic) necesare pentru licitația de execuție a lucrărilor, în decembrie 2011, s-a stabilit un termen de șase luni pentru finalizarea documentației. În 2012, Primăria a arătat că proiectul tehnic va fi predat în noiembrie, pentru că termenul de șase luni se referă de fapt la aproximativ 180 de zile lucrătoare.

În 2015, proiectul nu a putut continua din cauza unui litigiu cu Curtea de Conturi, după cum a anunțat primarul. Aceasta imputa primăriei că nu a aplicat penalități contractului du Vaal Arhitectură, având în vedere că documentația nu s-a predat la timp.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare