Închide

700.000 de lei mai târziu, Centrul Cultural Transilvania se transformă temporar în parcare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 24, 2016 0 2375

O platformă de parcare cu 237 de locuri va fi deschisă în circa două săptămâni pe amplasamnetul de pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 unde primăria are în proiect Centrul Cultural Transilvania. Decizia a fost luată după ce proiectul viitorului ansablu e prins în litigii de contract pentru proiectare în instanță, iar primăria nu a idendificat încă un partener cu care să înceapă parkingul subteran gândit sub respectivul ansamblu. Primăria lucrează deja la amenajarea viitoarei platforme care este gândită să funcționeze cu caracter temporar. De amenajare se ocupă Regia primăriei, a Domeniului Public, iar costurile sunt undeva la 700.000 lei. Viceprimarul Dan Tarcea spune că suma se recuperează oricum în mai puțin de un an din taxele de parcare.

„Acest teren stă nefolosit de ani de zile iar de proiectul Centrului Cultural Transilvania nu ne putem atinge până nu se finalizează litigiul din instanță pe care îl avem cu proiectantul. Nu știu exact care este stadiu. Posibil să fi câștigat noi în primă instanță, dar oricum există și căi următoare de atac și astfel de procese durează ani de zile. Dacă s-ar termina după două termene, atunci bucuroși puteam să ne apucăm de proiectul parcării subterane, inclusă în respectivul contract. Oricum, în ultima perioadă terenul servea ca parcare pentru utilajele Regiei Autonome a Domeniului Public. Și era păcat ca acestă suprafață generoasă aflată în centrul orașului să nu fie utilizată. Așa a venit ideea parcării temporare la care lucrăm deja din luna septembrie”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.

vizita amplasament, 16 septembrie 2016

vizita amplasament, 16 septembrie 2016

 

Pe terenul de 1,3 hectare de pe B-dul Decembrie 1989 va fi amenajată o platformă de parcare la sol cu 237 de locuri care poate fi accesată de pe strada Năvodari dar și de pe B-dul 21 Decembrie. Nu va avea barieră ci va fi deservită de parcometre la care să se achite contravaloarea taxei de parcare, potrivit tarifelor care funcționează în oraș, 2 lei/1 leu pe oră, în zona centrală.

14372322_1116639588421890_287433130076195793_o

vizita amplasament, 16 septembrie 2016

 

„Mai exista o propunere, să folosim și fosta clădire a cazarmei, imobil monument, aflată pe același amplasament și care se găsește într-o strare avansată de degradare. Din păcate, însă, ca să mutăm servicii ale primăriei acolo, este nevoie de o investiție considerabilă pe care n-am avea cum să o recuperăm. Mai ales pentru că această cazarmă e parte din proiectul Centrului Cultural. În schimb, cu parcarea este altă poveste. Ca să o amenajăm costă undeva la circa 700.000 lei, bani pe care într-un an îi recuperăm din taxele de parcare, fără probleme”, a spus viceprimarul.

Platforma de parcare urmează să fie dată în exploatare în circa 2 săptămâni.

14324294_1116639488421900_6217243420535716138_o

vizita amplasament, 16 septembrie 2016

 

Terenul de 1,3 hectare de pe -dul 21 Decembrie 1989 nr. 106 a fost obținut de primărie de la armată și a primit ca funcțiune un proiect de Centru Cultural, generat prin concurs de idei cu juriu internațional, în timpul administrației Apostu. Chiar primarul Boc și l-a dorit și a făcut posibilă preluarea terenului de către primărie. Proiectul tehnic a fost câștigat de firma Vaal Arhitectură care a gândit un ansamblu format din cinci clădiri (sala de concerte, sediul Filarmonicii, o clădire pentru artele dramatice şi plastice, sediul Academiei de muzică, dar şi un hotel cu peste 200 de camere), deservite de o parcare subterană pe patru nivele cu 500 de locuri de parcare proiectată pe 80% din suprafaţa terenului de peste 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie nr. 106, aflat în proprietatea primăriei.

Întreg ansamblu a fost evaluat la 50 de milioane de euro, bani pe care primăria clujeană nu a fost dispusă  să-i găsească de 4 ani încoace pentru a porni proiectul. Surse din administrație susțineau că singura șansă reala pentru ca Centrul Cultural Transilvania (cu sala unică de concerte pentru Filarmonică) să se realizeze era legată de câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Cum Clujul a pierdut titlul în favoarea Timișoarei în toamna acestui an, proiectul a pierdut ocazia unică să fie susținut și deja e văzut ca unul istoric și nerealizabil.

Contractul privind proiectarea ansamblujului Centrul Cultural Transilvania a fost semnat în decembrie 2011 cu biroul de proiectare din București VAAL Arhitectură. La semnarea contractului pentru realizarea documentației (inclusiv studiul de fezabilitate și proiectul tehnic) necesare pentru licitația de execuție a lucrărilor, în decembrie 2011, s-a stabilit un termen de șase luni pentru finalizarea documentației. În 2012, Primăria a arătat că proiectul tehnic va fi predat în noiembrie, pentru că termenul de șase luni se referă de fapt la aproximativ 180 de zile lucrătoare.

În 2015, contractul de proiectare a intrat în vizorul Curții de Conturi care a imputat primăriei că nu a aplicat penalități contractului du Vaal Arhitectură, având în vedere că documentația nu s-a predat la timp. Aplicând penalitățile, administrația a intrat în litigiu cu Vaal Arhitectură care a contestat măsura în instanță.

Inainte de litigiul cu penalitățile și Vaal Arhitectură, în 2011, primăria a avut o tentativă de a scote la concesiune, prin licitație, lucrările care urmau să pornească proiectul Centrului Cultural Transilvania și a încercat să găsească un partener privat care să construiască parkingul subteran care deservește ansamblul, iar în schimb acesta să primească posibilitatea de a-l exploata și de a construi apartamente în regim hotelier pe amplasament, investiții pe care să le exploateze pe durata a 49 de ani, plătind o redevență anuală primăriei. La licitației nu s-a print, însă, nicio ofertă.

În 2016, primăria a decis să relaxeze condițiile de licitației și a aprobat o nouă schemă prin care să se concesioneze lucrările: în schimbul realizării parkingului subteran de peste 250 de locuri pe terenul de pe B-dul 21 Decembrie, investiorul privește posbilitatea să construiască și să exploateze imobile de birouri timp de 60 de ani, cu obligația de a plăti anual primăriei o redevență egală cu 3% din veniturile obținute din exploatarea investițiilor pe car ele realizează, dar nu mai puțin de 44.000 de euro anual. Licitația de concesionare a lucrărilor nu a mai fost lansată.

Au frământat, din nou, aluatul din care să se nască Casa Muzicii și Filarmonicii din Cluj

Și 2016 e anul în care primăria “sapă” fundația sediului și sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Cum?

Stadiul noii Case a filarmonicii: “still loading”. Negocierile pe proiect au ajuns la 95%

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare