Închide

INTERVIU Se poate bate U Cluj pentru un nou titlu la baschet feminin? Petricevic: „Nu mi-e teamă să mă lupt!” Care e marele dezavantaj al echipei clujene

SportTop News by Catalin Suciu - oct. 25, 2016 1 1028

U Cluj e cea mai titrată echipă din baschetul feminin românesc, cu 14 titluri de campioană la activ, însă ultimul trofeu a ajuns pe Someș în 1993.

De atunci echipa a fost inclus în pragul desființării. În urmă cu un sezon, U a fost preluată de Dragan Petricevic, antrenorul care mai câștigase un titlu în Cluj, dar cu echipa masculină. „E un drum foarte greu, reconstruim și vrem să ducem echipa acolo unde era odată. Avem ambiții foarte mari”, spunea tehnicianul după revenirea la Cluj.

Sezonul trecut cu Dragan la timonă, U a terminat pe locul al șaptealea în  Liga Națională, după ce, cu un an în urmă, U Cluj înota într-un anonimat complet. În 2016, Universitatea țintește mult mai sus, iar după cinci etape scurse e lideră absolută, cu victorii pe linie. Cinci succese consecutive, locul 1 și noi speranțe.

„Sunt conștient că e foarte lung sezonul, mai conștient decât oricine. S-a creat o mare euforie legată de acest start. Eu mă bucur că s-a produs o reacție. A început să mai vină lumea și să vorbească despre această echipă. Acum e mult diferit sistemul competițional. După sezonul regulat se joacă o superligă formată din primele șase echipe. Imediat după va urma și play-off-ul,  încă un format de competiție cu totul diferit. La asta mai adăugăm și turneul final de opt echipe de Cupa României (e o altă competiție). E ca și cum te-ai afla într-un sens giratoriu unde există patru direcții și n-ai cum în același timp să le legi pe toate. Eu mi-am propus să ajungem cât de departe se poate în toate aceste direcții”, povestește Petricevic.

Dragan Petricevic    foto: arhiva personală Dragan

Dragan Petricevic foto: arhiva personală Dragan

 

Se poate vorbi despre un nou titlu la Cluj? „Nimic nu e prea mult. Nu ne e teamă de nimic. Am atâtea finale și trofee încât ar fi inoportun să zic că mi-e teamă că putem să luptăm la titlu. Nu mi-e teamă, dar să nu uităm că acum un an de zile echipa se prezenta la antrenametnte în 11 culori doferite. Într-un an am ajuns o echipă serioasă, nu doar în România, ci în toată această zonă a Europei. S-a schimbat lotul, nivelul de profesionalism, modul de muncă, de abordare de rezolvare a problemelor. Am jucat 6 meciuri de pregătire cu echipe din străinătate, iar în ultimii 20 de ani n-au fost atâtea legate. Am progresat foarte mult. Întrebarea este? Ce se dorește? Un club stabil sau o bucurie de moment. Eu sunt aici să îndeplinesc orice obiectiv pus în față. Nu trasez eu strategia. În concepția mea, lucrurile făcute pas cu pas, cu răbdare, au o durată mai mare. Presiunea e normală, firească, apare când legi victoriile. Trebuie să rămână un minim simț al realității. Asta înseamnă să nu ne culcăm pe un norișor, nu suntem singura echipă care asigură condiții, un lot bun.”

Foto:  Szigyarto Szabolcs

Foto: Szigyarto Szabolcs

Vineri, Universitatea va juca cu Sepi Sfântu Gheorghe, campioana în exercițiu și una dintre cele mai puternice echipe din România. Nu e singura, susține Dragan. „E o echipă foarte bună, e campioana, e câștigătoarea cupei, e un club feminin de baschet cu greutate.  Dar mai este Târgoviște, echipă neînvinsă, mai vorbim despre Brașov, sunt patru-cinci formații puternice.”

Dacă Universitatea e mult mai puternică decât în urmă cu un an, echipa are în continuare un mare dezavantaj în comparație cu contracandidatele din Liga Națională: publicul. La Cluj sunt câteva zeci, iar într-un caz fericit, câteva sute de spectatori la un meci, în timp ce la Sfântu Gheorghe sau la Târgoviște sălile sunt neîncăpătoare. „Există o mică creștere în privința asistenței, dar după părerea mea destul de mică. Suntem conștienți că nu suntem în locurile fruntașe la simpatii. Clujul mi se pare că are alte favorite. Nu privim cu supărare acest lucru. Nu sunt supărat, dezamăgit, eu sunt conștient de anumite lucruri. Există și suporteri de rezultat că așa e societatea în România și înțeleg asta. Dar eu mă duceam la echipa mea favorită și în Liga a III-a s-o susțin. M-aș bucura dacă ar veni lumea. Vom juca acum cu Sfântu Gheorghe și m-aș întrista dacă ar fi mai mult public din Sfântu Gheorghe la noi acasă decât ai noștri. Anul trecut a fost un meci U Cluj – Sepsi, iar cei de la Sfântu Gheorghe au fot mai  mulți. Și acum cred că se poate întâmpla același lucru. Dar noi jucăm pentru cei care sunt în sală și jucăm și pentru cei care nu vin.  Târgoviște joacă de la primul la ultimul meci cu sala arhiplină. Sfântu Gheorghe joacă de la primul la ultimul meci cu sala plină, au public și asta contează foarte mult. Am jucat la Iași, o nou-promovată și am văzut foarte mult public în sală.  Noi jucăm în primele etape și parcă ar trebui să selectăm jucătoarele și în funcție de câți membri ai familiei sunt la meci, ca să avem mai mulți suporteri. E o mare diferență. Noi poate nici n-am ști cum să ne comportăm pe teren cu sala plină.”

salagoala

U Cluj și Sepsi Sfântu Gheorghe se vor întâlni vineri, de la ora ora 18:30, în Sala Sporturilor „Horia Demian”.  După cinci etape din campionat, U e lideră, iar podiumul e completat de Sepsi, respectiv Olimpia Brașov.

CITIȚI ȘI: Povestea echipei de AUR a Universității Cluj

Primul titlu câștigat de Dragan Petricevic

Un comentariu

  1. Vineri, este un bun prilej pentru publicul clujean să se apropie definitiv de baschetbalistele de la „U”, tribunele pline să susţină echipa antrenată de Petricevici şi să o poarte spre victorie. Trebuie să fim mândri că baschetul clujean luptă, atât la masculin cât şi la feminin, pentru noi titluri naţionale. Suntem convinşi că cei din galerie vor fi la înălţimea momentului şi că vor antrena tribunele în susţinerea fără rezerve a echipei universitare. Clujul sportiv trăieşte prin clubul Universitatea şi clubul trăieşte prin dragostea Cetăţii !

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.