Închide

Oameni din stradă. Inginerul cu maşinăria „de manipulare psihotronică” şi concluziile din Piaţă

Actualitate by Kristina Reştea - feb. 11, 2017 1 2697

Un aparat paralelipipedic, cu luminiţe şi tuburi stă sus, în Piaţa Unirii, rivalizând serios cu orice pancartă adusă la protest. Aproape oricine trece pe lângă el se opreşte obligatoriu pentru o fotografie. Ca să fie clar rostul său, e scris cu litere mari chiar acolo: „Aparat de manipulare psihotronică a maselor”. Sergiu e inginer şi azi a stat două ore ca să asambleze gadget-ul, ca răspuns la acuzaţiile apărute la adresa miilor de oameni care ies în stradă de câteva zile şi despre care zic unii că ar fi manipulaţi. Protestele izbucnite după apariţia ordonanţelor cu efecte în Justiţie continuă.

Sergiu e unul dintre cei care ies în stradă de săptămâna trecută, noutatea de sâmbătă e doar aparatul-„vedetă”. De ce a venit în Piaţă? „M-am săturat să trăiesc într-o lume în care hoţia şi nesimţiea sunt valori de bază în societate şi mă bucur să văd că sunt atâţia care nu acceptă chestia asta”, spune el. „Nu am nimic că a câştigat PSD alegerile. Felicitări lor!  Dar ca naţiune trebuie să stabilim care ne sunt priorităţile. Spitalele sunt sub orice critică, învăţământul e sub orice critică şi noi ne ocupăm în primul rând de astfel de măsuri. Primul lucru pe care îl facem: ne ocupăm de corupţi şi puşcăriaşi”, spune inginerul clujean. Controversatele ordonanţe ar da „liber la furat”, crede el. „Furtul din banii public e furt de la mai toţi. Pragul (cel de 200.000 de lei apărut la redefinirea abuzului în serviciu, în OUG 13, n.red.) şi diminuarea pedepselor nu sunt în regulă. Tot circulă exemplul ăsta: cu ce se întâmplă cu cineva care a furat o găină. Ăla a furat o găină de la o persoană, dar când se fură din banul public se fură de la mult mai multe persoane”, punctează inginerul. Demisia fostului ministru al Justiţiei e „praf în ochi”.  „Nici acuma nu a fost în stare să zică: „am greşit””, constată Sergiu.

Dincolo de temele grele pentru care s-a ieşit în piaţă, lumea se mai bucură încă de câte o glumă bună: aparatul a atras o mulţime de zâmbete şi smartphone-uri la pozat sâmbătă seara. „Am văzut un filmuleţ pe net că ne acuza cineva că suntem spălaţi pe creier şi că sunt maşini de manipulat psihotronic în Piaţa Victoriei. Şi am zis să fac şi eu un aparat să manipulez. Mi-a luat două ore, mai mult m-am învârtit prin casă să găsesc ce să pun în el”, explică „designerul”, care vine în piaţă încă din primele zile de proteste. „Revolta mea e de mult. M-am bucurat că sunt mai mulţi cei cărora chiar nu le mai convine că trăim în lumea asta. Mâine mobilizez gaşca. Mâine o să fie mai multă lume, că am pornit aparatul”, dă asigurări Sergiu.

Vezi cum a fost în ziua 12:

FOTO/VIDEO Ziua 12. Clujul e tot în stradă. S-au schimbat lozincile dar oamenii vor același lucru: “un Guvern nou și curat”

Sâmbătă seara în Piaţă a apărut din nou un soi de scenă improvizată. Doritorii au putut să îşi împărtăşească nemulţumirile la microfon, pe „soclu”. Liderii de protest au ţinut să le amintească oamenilor că nu au ieşit degeaba în stradă, chiar dacă „bătălia” nu s-a încheiat. Ordonanţele urmează să treacă prin Parlament. „Ordonanţa 13 nu e încă în vigoare, prioritate este să cerem parlamentarilor să anuleze ordonanţa 13 şi să aprobe ordonanţa 14, cu modificările de rigoare, astfel încât ea să nu producă efectele precedentei ordonanţe, cele pentru care am ieşit în stradă şi să fie constiuţuională. Demisia lu Iordache e praf în ochi, dar e un început”, a spus una dintre protestatare. Nemulţumiţii din stradă cer de câteva zile demisia Guvernului Grindeanu, dar şi a liderilor PSD şi ALDE (lideri şi în parlament) Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. „Entuziasmul a mai scăzut, avem job-uri, viața personală, dar trebuie să fim pregătiți când ei fac următoarea mișcare. Să rămânem vigilenți și să ieșim din nou în stradă când va fi nevoie”, a spus un alt protestatar. Oamenii din stradă nu cer alegeri anticipate, dar ar vrea oameni noi în guvern. “Acest guvern ar trebui să plece, să lase un guvern – unul de la ei, că au câştigat alegerile – dar să fie un guvern adevărat şi bun, în care nu sunt hoţi”, a spus un alt participant la mitingul de sâmbătă, care s-a prezentat ca reprezentant al mediului universitar.

Pe de altă parte…

Tot ce a făcut a fost corect şi constituţional, dar nu a fost bine comunicat, a declarat Florin Iordache după ce i-a predat Ministerul Justiţiei Anel Birchall. La întrebarea jurnaliştilor, fostul ministru a spus că a fost şi în Piaţa Victoriei. „Întâmplător, da. Nu este normal să avem România ruptă în două, cu oameni care scandează şi mulţi dintre ei nu au citit conţinutul actelor normative”, a răspuns Florin Iordache, citat de presa centrală.

Citeşte şi ce spun specialiştii:

Ce a spus Curtea Constituțională despre abuzul în serviciu. Explicația clujencei de la șefia Uniunii Judecătorilor

Vezi şi alţi „Oameni din stradă”:

Oameni din stradă. De la creatorul “Caracatiţei” la revoluţionarul cu drapelul

Oameni din stradă. #Rezistăm. “Altă întrebare?”

Oameni din stradă. Ce fac un fost deținut politic și Darth Vader, în aceeași mulțime.

Oameni din stradă. “Cei doi Ioni”: primul protest și amintiri de la Revoluție

Un comentariu

  1. Dar devin atat de curios de ce urmeaza sa ni se intample incat raman concentrat la drum si la masina. In acest punct prizele Renovatio de la Kaufland sunt mai aproape decat priza din Strada Cetatii nr. 2 din orasul Sibiu, care sunt la 18 km distanta.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare