Închide

Oameni din stradă. De la creatorul „Caracatiţei” la revoluţionarul cu drapelul

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 06, 2017 0 1056

#Tineriada

În Piaţă a apărut o „caracatiţă”, cu mesaj. Au venit tineri şi vârstnici, artişti şi IT-işti. Duminică seara, pe la ora 21.00, după ce protestul din centru s-a închegat şi începe marşul, părinţii încep să îi ducă pe cei mai mici la culcare, de la lecţia civică. Alţii se mai alătură încă protestului. Pe una din străzile din centru, închise acum traficului auto, un tată îşi duce fiica pe umeri şi ea cântă în continuare mulţumită noul cântecel al străzii: „Cine nu sare/ Nu vrea schimbare”.

 

„Magneții” de la protest

În a şasea zi de protest, pe lângă plăcuțele cu mesaje afișate în centrul Clujului, două personaje captează atenția privitorilor în Piața Unirii. Sunt albe și pline de mesaj.

Primul e Iancu. Are 21 de ani, e student la zootehnie și a venit îmbrăcat într-un cojoc, alb, din blană de oaie. Iancu are o statură generoasă, e cu un cap mai înalt ca majoritatea protestatarilor și oricine îl reperează fără probleme. „Uite dacul, dacii sunt cu noi!”, se aud murmure ale celor care trec pe lângă Iancu și îi citesc plăcuța, însoțită de steagul de luptă al dacilor, cu mesaj: „”Astăzi au venit şi dacii, să scoată din PSD dracii”

ciobanul

„Nu sunt dac. Sunt cioban în seara asta, dar și student. Când m-au văzut oamenii în piață au zis că semăn și cu un dac și mi-au dat plăcuța cu mesaj. Eu sunt din Căpuș, dar stau în Cluj, am venit ca să aduc în piață revolta oamenilor simpli, de la țară. Să protestez împotriva unui Guvern de mișei care dau mișelește legi după miezul nopții. Care vor să legalizeze furtul. Nu-s de acord. Io-s tânăr, vreau să muncesc și nu vreau ca nimeni să-și bată joc de munca mea. Am venit cu doi prieteni. Cand am ajuns, un al protestar ne-a observat și mi-a zis că-s dac, după care mi-a dat și steagul de luptă al dacilor, plus mesajul – au venit și dacii să scotă din PSD dracii. L-am luat, ca să mă ajute și mai mult în protestul meu”, explică Iancu.

16593489_1315865061804623_1777672913_o

Cealaltă apariție albă din Piața centrală a Clujului plină de omuleți și pancarte este și mai înaltă ca Iancu. Are pe cap, o plăcuță: „Vreau ca România să nu mai fie…” și se mișcă încontinuu pe scandările manifestanților adunați în centru. Ce e aia, ce e aia? „E o caracatiță”, primește explicația o fetiță care remarcase apariția din piață. „Animalul” e făcut din pânză albă, cu tentacule și se mișcă. Mai mulți tineri îl susțin în aer. E creația-manifest a artiștilor clujeni pe care au adus-o ca să-și eprime indignarea cu privire la ceea ce se întâmplă în România. Adică pentru a-i provoca pe cei din piață să scrie ce nu-și doresc să trăiască în țara lor. Capul „răutăților” a fost Bogdan Vaida, artist din Cluj, absolvent al Universității de Arte și Design.

protest6

„Cred că mesajul e limpede, ce înseamnă o caracatiță. M-a întrebat cineva cine e caracatița, ce face ea? Dacă vă uitați pe tentacule, este scris. Este hoția, minciuna, este tot ceea ce nu vrem să vedem în fruntea țării. Sus, pe capul ei, este o afirmație: „Vreau ca România sa nu mai fie țara…. „I-am îndemnat pe cei care sunt aici la protest să scrie ce nu mai vor ei. Au scris copii, adulți, vârstnici, și-au exprimat opinia. De exemplu : Aș vrea ca România să nu mai fie țara hoților, corupților. Să nu mai fie țara în care se taie pădurile. Să nu mai fie țara legilor absurde. Să nu mai fie țara fără Dumnezeu. Lumea a scris despre ce suntem toți sătui. Suntem sătui de toate lucrurile care sunt scrise aici”, a spus pe scurt Vaida povestea caracatiei. Și povestea nu e terminată.

16523032_1315864678471328_737617102_o

La finalul acțiunii de protest, din interiorul caracatiței va fi eliberată speranța, mesajul unei piețe întregi de clujeni privind lucrurile care ar trebuie să stea la baza societății românești. „Vom rupe această caracatiță, aceste fâșii. Din partea centrală, vor cădea baloane pe care e scris un cuvânt care stă la baza acestei societăți. Dreptate, lege, egalitate, Dumnezeu și așa mai departe. România ar trebui să construiască pe aceste cuvinte. Baloanele sunt tricolore și vor fi eliberate în Piață. Poate vom reuși să trimitem din tentacule și în Parlament, să fie expuse acolo”, a mai spus artistul.

O altă siluetă care a făcut deliciul serii de 5 februarie era cocoțată pe o bancă, de la începutul B-dului Eroilor. Afișa o pancartă cu două fațete cu desene și încă o foaie cu chipurile politicienilor PSD, însoțită de mesaj. Toată lumea îl tragea în poze și îl felicita. Bravoos, așa, bine omule, ești foarte tare!!!! Desenul afișat e destul de pervers, dar nu deranjează pe nimeni. „Da, e un mesaj pervers, nu spun că nu e. Dar el arată în ce situație suntem noi. Așa este până la urmă. O cârdășie a capilor din PSD. Sunt român în primul rând și sunt solidar cu toată lumea de aici. Fotografia e de pe facebook, nu-mi aparține. Am fost la toate protestele. Am 48 de ani, stau în Florești, dar sunt născut la Târgu Jiu. Sunt jumătate oltean-jumătate ardelean. Și vreau să vadă toată lumea cât sunt de supărat de ceea ce se întâmplă”, spune bărbatul fotografiat și felicitat de mulți dintre protestarii din stradă ieșiți duminică seara.

16523855_1315864265138036_701603389_o

16593385_1315864118471384_1153258931_o

 

Mesajul unei mame: „Încerc să îmi cresc copiii crezând că merită mai mult decât să le scuipe cineva semninţe în cap”

Mulţimea s-a pus în mişcare. Între timp, pe străduţele care duc spre centrul protestului lumea continuă să vină, înspre ceea ce se anunţa a fi cea mai mare manifestaţie din ultimele zile. Pe un trotuar, în pas grăbit, o familie cu trei generaţii – o doamnă, încă o doamnă şi o mică domnişoară – urmează traseul pentru a ajunge alături de zeci de mii de nemulţumiţi care au ieşit în strada luminată (la propriu, de data asta, cu lasere) de hashtagurile „Rezistăm” şi „#Continuăm”.

De ce? „Sunt chestii foarte vechi, care se întâmplă de foarte mulţi ani, numai că deja s-a depăşit un nivel al inacceptabilului, să fie lucrurile atât de vădit pe faţă…”, ne împărtăşeşte Nicoleta Amariei, ţinând mâna micuţă a fiicei sale, Maria, într-o mână şi o pancartă în cealaltă. Alături de ele se află şi mătuşa. Ceva mai departe, undeva pe traseu e şi soţul şi celălalt copil, băiatul mai mare, dar şi naşul. „Un clan”, explică zâmbind. Nemulţumirile sunt mari, sunt multe şi mai vechi, dar acum, în toată ţara, s-a declanşat revolta şi a ieşit de pe reţelele de sociale în străzi. „Cineva a considerat că poate să facă aşa o chestie (cum ar fi „ordonanţa de noapte”, n.red.) şi să scape, cineva a considerat că suntem aşa de proşti şi aşa de oi încât să nu zicem nimic nici de data asta, aşa cum s-a întâmplat în toţi anii ăştia – cu pădurile, cu Roşia, cu terenurile vândute străinilor. Sunt foarte multe de rezolvat”, punctează Nicoleta. Abrogarea decisă, în sfârşit, duminică nu pare să îi mulţumească pe cei din stradă. „Încearcă să salveze ce pot”, crede ea. Şi doamna Maria completează de alături. „Au cedat la presiunea străzii, nu sunt convinşi, după zile de persiflat. Nu o fac din convigere. Iau în considerare că masele nu mai pot fi manipulate, că tineretul are ceva de spus, că vrea să asigure viitorul copiilor. Au scos copiii în stradă”, subliniază doamna Maria, care acum e în oraş, alături de ceilalţi. A venit din Suceava la Cluj, pentru probleme medicale, şi a ieşit la protest, cu familia de aici. „Considerăm că ar trebui să facă mai mult pentru învăţământ, pentru Sănătate, ca să ai o naţiune sănătoasă, trebuie să te ocupi de şcoală, de spitale, mai puţin de cei din penitenciare. Dacă considerăm că Justiţia s-a pus pe picioare, să zicem că sunt în penitenciar pe bună dreptate. Am înţeles că Justiţia s-a reabilitat în Uniunea Europeană, înseamnă că şi-a făcut treaba bine, iar cei care sunt închişi sunt acolo pentru nişte fapte. Nu trebuie schimbată legea după cum doreşte domnul Dragnea. Sunt legi date pentru cei la putere. Prin vot noi, nu neaparat eu, i-am aşezat în frunte să facă dreptate pentru toţi. Dar ei vor să se înconjoare de o clică,  vor să îşi asigure spate, eliberând hoţii”, continuă doamna Maria.

Băieţelul familiei e şi el la protest şi, spune mama, chiar şi-a făcut propriul slogan. „Nimic nu se schimbă dacă nu schimbăm nimic”. „Acesta e mesajul pe care el a vrut să şi-l scrie. Încerc să îi cresc crezând că merită mai mult decât să le scuipe cineva semninţe în cap”, spune mama. Are două mesaje pe cele două feţe ale pancartei sale. „Ne mai dor: pădurile tăiate aiurea, pământul vândut străinilor, autostrăzile uitate. Şi mai avem”. Şi cealaltă: „Banii nu au miros / Corupţia nu are o culoare politică”. „Nu am o problemă doar cu PSD-ul. Corupţia e generalizată de mulţi ani, toţi cei ce ajung în funcţii politice trebuie să ia măsuri”, consideră tânăra protestatară. „Vrem să facem o ţară mai bună”, spune doamna Maria. Şi cele trei generaţii pleacă înspre reunirea cu protestul.

„Băiatul cu mătura” de la Revoluţie e tatăl cu băieţii la protestul „#Rezistăm”

La câţiva paşi distanţă, un alt părinte îşi duce copilul, de data asta spre casă. Au fost la protest, dar e, totuşi, oră de culcare. Cel mic e îmbrăcat, peste geaca groasă, cu un tricolor. Unul din acela vechi, cu stema tăiată din mijloc. Prin tăietura în cerc a putut să şi-l aşeze pe umeri. Tatăl care l-a adus la protest explică: e revoluţionar. „Ştiţi pozele acelea de la Revoluţie. Eu sunt băiatul cu mătura!”. „Am venit pentru viitorul copilaşilor noştri. Ne-am săturat de minciunile şi de conducătorii ăştia ai noştri, de faptele lor. Şi-au bătut joc de această ţară! Lumea iese în stradă, continuă să se manifeste, să îşi spună nemulţumirea, iar unele televiziuni încearcă să schimbe adevărul, să murdărească lucrurile, să schimbe drumul drept”, crede Daniel Ilea, care e în stradă, la proteste, încă de vineri. E şi băieţelul aici. „Să vadă şi el şi să lupte pentru drepturile lui de mic, pentru ţara asta minunată pe care o avem. Am fost cu amândoi la proteste, am încă un băieţel un pic mai mare. Am fost şi acum 27 de ani, am fost la Revoluţie, am fost împuşcat acolo; de aia am venit. Nu am luptat acum 27 de ani nici pentru drepturi băneşti, nici pentru altele„, spune Ilea, care la Revoluţia din decembrie 1989 avea abia 18 ani. Daniel cel mic e obosit, ar vrea acasă, dar mai rezistă până când tatăl mai apucă să dea câteva lămuriri.

„Nu a fost degeaba că am ieşit atunci în stradă, faţă de cum a fost înainte… nu avem ce să zicem. Dar oamenii ăştia politici sunt dezastru. Ne cred proşti!”, constată Daniel Ilea. Abrogarea ordonanţei nu ajunge, crede şi el, ca alţi protestatari. „Ei trebuie să plece! Să vină alţii, să vină tinerii, sunt atâţia oameni capabili, am lucrat în afară, am văzut! E dezastru ce au făcut ăştia cu ţara”, spune revoluţionarul.

„Atmosfera din zilele astea e foarte frumoasă. Aşa mi-a plăcut! Putem ieşi cu copii, e linişte, şi jandarmeria şi-a făcut treaba. Eu nu am venit chemat, am văzut la televizor ce se întâmplă şi am zis: gata, iau copiii şi vin! E plăcut şi pentru ei”, spune tatăl băieţilor de 6 şi 7 ani. Fiindcă sunt în stradă de la ora şase, decide totuşi să îşi ducă băiatul la culcare. „Ştiu şi ei că e revoluţie, ăsta e steag de la Revoluţie, de a doua, a treia zi”, spune Ilea. După rana de la revoluţie, povesteşte Daniel Ilea,  a trecut prin multe operaţii, a întrerupt şcoala şi a plecat să lucreze în străinătate pentru mai mulţi ani. „M-am întors acasă acum 7 ani, când am avut primul copilaş, ca să vină să crească în ţară. Până nu am avut copii nu m-a interesat, am trăit bine în Italia, în Germania. Dar când au venit copiii am vrut să mă întorc, pentru familie, pentru părinţi, să se bucure de nepoţi”, explică Ilea.
20170205_204653

 

 

Text de Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

Imagini de la protestul de duminică, văzut de sus. Fotografii de Noemi Timea Szekely

16523549_1379500635406174_375259247_o

16522346_1379500668739504_2144834323_o

16522131_1379500625406175_1254609093_o

16523704_1379500658739505_1502480034_o

16522066_1379500618739509_829187156_o

 

Cum a fost protestul de duminică la Cluj:

MULTIMEDIA #REZIST Ziua șase de protest, din nou în stradă. Peste 40.000 de clujeni participă la marș istoric. Proiecții cu laser pe clădiri: “Deșteaptă-te, române!”

Vezi şi

Oameni din stradă. #Rezistăm. “Altă întrebare?”

Oameni din stradă. Ce fac un fost deținut politic și Darth Vader, în aceeași mulțime.

Oameni din stradă. “Cei doi Ioni”: primul protest și amintiri de la Revoluție

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare