Închide

Cine e „mișelul” vinovat că nu se strâng munții de gunoaie din Florești? Prefect: „Nu e nicio stare de alertă, legal. E o problemă de management a primarului și a Consiliului Local”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 06, 2017 0 493

Încercarea cu numărul doi a primarului Horia Șulea de a forța declararea stării de alertă în comuna Florești nu se justifică legal, a anunțat astăzi prefectul Gheorghe Vușcan, adăugând că aceasta nu a primit undă verde. Vușcan a spus că problema neridicării gunoiului din cea mai mare comună a țării e o chestiune de management de care răspunde primarul și Consiliul Local, iar cetățenii ar trebui să-i tragă la răspundere fiind cei care i-au pus în fruntea comunei.

 

Context:

Primarul Horia Șulea l-a atacat vineri, în 3 februarie, pe Vușcan pe Facebook, acuzându-l că „are exact aceeasi atitudine sfidatoare, acida si superioara, tipica PSD, precum sefii sai, Grindeanu si Dragnea”. „Azi (3 februarie – n.red.) am avut o foarte scurtă prezență la Prefectură. Prof Dr Ing Vușcan, reprezentantul Guvernului Grindeanu-Dragnea în teritoriu, ne-a informat că el nu are pârghii legale pentru a interveni în situația de la Florești și că nu va viza starea de alertă. Apoi a început sforăiala tipică pe care cu toții ați văzut-o la conferința de presă de ieri a premierului Grindeanu și a lui Dragnea, acest Goebbels al Guvernului României. Am spus mulțumesc, la revedere, noi avem treabă, m-am ridicat și am plecat. De povești sunt sătul! La Primărie mă așteptau consultanții pentru realizare sală de sport la Școala Gheorghe Șincai din Florești. Situația (privind neridicarea gunoiului – n.red.) rămâne, din pacate, aceeași (…) PS: Am trimis un act oficial către toate instituțiile abilitate, în care am cerut, concret, pârghiile și soluțiile LEGALE ȘI CONCRETE pe care le are la dispoziție Primăria Florești, componenta executivă a administrației publice locale. Așa cum trâmbițează aceste instituții mereu, dar fără a nominaliza concret soluțiile și pârghiile, dincolo de sintagma idioată, cele conferite de Lege! Pâna azi, nici un raspuns. Cand il voi avea, aici îl veți citi!”

Câteva sute de floreșteni au ieși în stradă duminică, 5 februarie, în fața primăriei Florești, solicitând demisia primarului și a Consiliul Local care, de luni bune, nu rezolvă problemele legate de ridicarea gunoiului, în comună existând munți de gunoaie pe străzi, în jurul punctelor gospodărești de la blocuri.

AICI DETALII: Încă un miting la Cluj: sute de floreșteni protestează împotriva gunoaielor duminică în fața Primăriei închise

Astăzi, 6 februarie, prefectul Gheroghe Vușcan a ieși public pentru a clarifica „falsul război politic” care ar fi între el, ca reprentant în teritoriu al Guvernului PSD și primarul PNL, Șulea. Oficialul prefecturii, dar și șefii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului spun că au epuizat măsurile legale împotriva primăriei și a firmei de salubritate, după ce de aproape un an de zile sunt bombardați cu petiții de la locuitorii din Florești nemulțumiți că nu li se ridică gunoiul.

În 11 ianuarie a mai avut loc o discuție la prefectură privind situația neridicării gunoiului din cea mai mare comună din România care e Floreștiul, întrevedere care nu a dus la niciun rezultat. AICI detalii: Care e soluția în criza gunoaielor din Florești. Șulea fabulează și nu-l înteresează o rezolvare. În schimb, salvarea vine de la primăria Gilău

Prefectul n-are competențe legale, dar s-a implicat în problema deșeurilor, după cum susține, pentru că are zeci de petiții de la cetățeni, unele venite și pe cale guvernamentală, privind situația gunoiului care zace neridicat în cea mai mare comună din România. 

Gheorghe Vușcan spune că, începând de anul trecut (a și adus dosarul), a purtat o corespondență stufoasă cu autoritățile din Florești care n-a dus nicăieri. Potrivit prefectului, primarul din Florești a încercat de două ori să obțină declararea strării de alertă de către prefect, însă a menționat că acest lucru nu este legal. N-a fost nici prima dată, nici a doua oară. În acest sens a pus la dispoziție și o adresă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. „Nu e nicio stare de alertă dată în Florești. Nu este legal. N-a fost nici anul trecut, nici acum când se cere din nou. Probleme gunoiului este o chestiune de management a primarului și a Consiliului Local. În ultimii zece ani în România s-a dat o singură stare de alertă, la Vrancea, când au fost calamități naturale”, a spus Vușcan. 

16651422_1315948311796298_190244663_o

Oficialul a mai spus că a avut o ultimă discuție vineri cu primarul din Florești, după ce a invitat-o la prefectură pe directoarea economică ca să lămurească chestiuni legate de taxele speciale impuse celor care nu au contracte de salubritate în comună. În contextul în care ar exista și o verificare de la Curtea de Conturi și de la finațe care atestă că există încălcări grave privind taxele și gestionare situației deșeurilor la nivelul comunei. „Vor să scape de aceste probleme financiare, de aceea au și dorit starea de alertă”, au completat sprecialiști din prefectură. (Aceștia nu au pus însă la dispoziția publică respectivul raport în cursul zilei de 6 februarie). 

Vușcan a mai spus că primarul n-a vrut să stea la discuții și l-a acuzat că se poartă și acționează mișelește, politizând situația. „Noi am atacat multe hotărâri de Consiliul Local, indiferent de culoarea politică a primarilor. Ne interesează doar să se respecte legea și cetățenii din comuna Florești. Asta au cerut și cei care au ieșit zilele acestea în stadă. Să se respecte legea. Toate administrațiile din județ au găsit soluții privind gestionarea gunoiului. La Dej, la Cluj-Napoca, în alte comune. Numai la Florești nu se găsește o rezolvare”, a mai subliniat prefectul de Cluj.

Șeful DSP Cluj, dr Mihai Moisescu a spus că în 2016 s-au primit 48 petiții de la locuitori din comuna Florești, nemulțumiți că nu se ridică gunoiul, că o întreagă comună e plină de șobolani și că aceasta va deveni un adevărat focar de infecție. În urma controalelor făcute și a măsurilor de remediere impuse, DSP a aplicat două sanțiuni, una firmei de salubrizare Quatro Eco Salub (de 5000 lei) și una primarului comunei (tot de 5000 lei), ambele fiind contestate în instanță. Anul acesta s-a mai făcut un control și s-au dispus acțiuni de deratizare în comună, însă primăria a refuzat să semneze procesul verbal, așa că DSP va face în perioada următoare un nou control. Moisescu a mai spus că acțiunile de control au relevat o situație curioasă: din umele zone ale comumei se ridică gunoiul, din altele, nu.

Șeful Gărzii de Mediu Cluj, Mariu Triță, a subliniat că instituția pe care o coordonează a făcut 5 controale în 2016 pe tema gestionării deșeurilor de către comuna Florești, 3 la firma de salubritate și 2 la primărie. „Am dat amenzi totale de 85.000 lei firmei și sancțiuni de 22.000 lei primarului. Anul acesta am mai făcut un control și am impus măsuri de respectare a graficului de colectare a deșeurilor. Dacă până în 12 februarie acestea nu se respectă, urmează sancțiuni între 50.000 și 100.000 lei. În România fiecare trebuie să-și facă treaba lui. Nu putem să ridicăm noi deșeurile. Este treaba primăriei să gestioneze această activitate”, a menționat Triță.

Directorul Agenției de Mediu, Grigore Crăciun, a spus, la fel ca în luna ianuarie când la prefectură a mai avut loc o discuție publică cu privire la situația gunoiului neridicat din Florești, că din 23 septembrie 2016, primăria Florești n-a completat dosarul pentru autorizarea unei rampe temporare de transfer în comună, care ar rezolva parțial din probleme. „Am luat dosarul, chiar dacă trebuia să-l respingem. Am transmis ce acte sunt necesare, dar n-am primit niciun fel de documente. În doi ani, dacă nu se completează, dosarul va fi clasat”, a spus Crăciun. Acesta a mai adăugat că situația este cu atât mai paradoxală cu cât primarul este reprezentantul Consiliul Local în AGA societății de salubritate, însă acesta se dezice de respectiva societate. Terenul propus de primăria Florești pentru amenajarea rampei temporare de deșeuri este în zona de protecția a sursei de apă a Clujului și primăria n-a primit aviz de la Apele Române pentru a-l folosi în scopul propus. 

Ioachim Vancea, fostul primar din Florești, în prezent consilier local PNL, a fost prezent „întâmplător” la prefectură și a fost invitat să spună un punct de vedere. Acesta a spus că n-are mandat de la primăria și că, din punctul său de vedere, trebuie realizat un calcul simpu: câți bani trebuie pentu rezolvarea problemei. „Vom face acest calcul și sperăm că se va rezolva situația”, a spus Vancea.

vancea

Ce soluții vede prefectul pentru deblocare situației

-să fie chemat ANRSC-ul în control, să dispună măsuri (eventual să retragă licența operatorului de salubritate, iar autoritatea locală să uzeze de pârghia unei noi licitații pentru serviciile de salubritate, după 3 luni, așa cum spune legea)

– nu e posibil ca 4 primării să aibă acțiuni la o firmă de salubritate (Quatro Eco Salub care salubrizează Florești, Gilău, Căpușul Mare și Măguri Răcătău) și să nu verifice această firmă de 4 ani (fără audit, rapoarte financiare, etc), mai ales că primăriile au responsabilitatea legală să se ocupe de gestionarea deșeurilor, iar în cazul Floreștiului, primarul e reprezentantul Consiliul Local în AGA firmei de salubritate

– taxa specială de salubritate impusă de primărie pentru cei fără contracte este foarte mică și a fost percepută mult prea târziu, din toamna anului trecut (26 lei pe an, adică 2,2 lei persoană lunar, în timp ce ceilați cetățeni cu contracte plătesc 8 lei de persoană), așa că aceast ar trebui majorată și încasată odată cu impozitele și taxele locale

-majorarea tarifului de ridica gunoiul la 14 lei persoană așa cum s-a decis în AGA societății de salubritate și cum s-a disuctat la începutul anului la discuția cu toate cele patru primării acționare în societatea de salubritate Quatro Eco Salub

-amenajarea unei rampe de transfer, fie de primărie Florești, fie de Consiliul Județean (potrivit prefectului Consiliul Județean n-a dat niciun răspuns cu privire la acest aspect, mai ales că el este responsabil pentru că nu a terminat la timp depozitul regional de deșeuri și astfel tarifele de depozitare au luat-o razna)

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.