Închide

Care e soluția în criza gunoaielor din Florești. Șulea fabulează și nu-l înteresează o rezolvare. În schimb, salvarea vine de la primăria Gilău

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 11, 2017 0 1977

Soluția pentru criza gunoaielor din comuna Florești vine, după câteva ore de discuții la prefectură, culmea, de la primăria din Gilău.

Viceprimarul Okos Carol a spus așa: pe termen imediat e nevoie de majorarea tarifului de ridicat gunoiul la 14 lei/peroană, plus capitalizarea firmei de gunoi (pe care Gilăul spune că și-o va asuma și singur, chiar dacă nu este legal, în condițiile în care Floreștiul nu va accepta să aloce banii necesari). Pe termen mediu e nevoie de crearea unei stații de transfer plus impunerea colectării selective a gunoiului concomitent cu impunerea unei taxe speciale pentru cei care n-au contracte de salubritate.

Discuțiie inițiate de prefect au pus pe tapet faptul că primarul din Florești, Horia Șulea, n-are nicio intenție să rezolve problemele legate de ridicare gunoiului în comună. Ba mai mult, acesta nu a făcut absolut nimic pentru a le rezolva, după cum au demonstrat reprezentanții Agenției de Mediu, ai Gărzii de Mediu sau chiar colegii săi din comunele acționare în societatea Eco Quatro Salub căreia i s-a delegat activitatea de salubritate menajeră. BA chiar a declarat contrariul.

Totuși s-a avansat posibilitatea ca, dacă vor primi până săptămâna următoare toate datele de la societate, inclusiv planul de redresare, consilierii locali ALDE, PMP, PSD și UDMR să voteze în favoarea capitalizării societății de salubritate (bani din care urmează să se cumpere utilaje). Și de aici vor curge lucrurile spre rezolvarea treptată a problemelor.

Prefectul Gheroghe Vușcan a convocat o întâlnire pe tema ridicării gunoiului menajer din Florești cu oficiali ai primăriilor din Florești, Gilău, Căpuș și Măguri Răcătău, acționare la firma de salubritate Eco Quatro Salub, reprezentanți ai acestei firme, oficiali ai gărzii de mediu, agenției de mediu, direcției de sănătate sau consilieri locali din comuna Florești. La întâlnire a fost circ, s-a ridicat tonul, s-a arătat, s-a imputat prefectului că e vinovat, s-au făcut acuze, s-au găsit vinovați de o parte și de alta a mesei, însă nu s-a asumat nimic, o soluție care să pună capăt crizei gunoielor din cea mai mare comună din România. Să nu mai vorbim de termene.

Pe fundal, în sala Mare de Ședințe a Prefecturii Cluj, unde a avut loc întrevederea, s-au postat pe retroproietor filmulețele postate de cetățeni pe rețelele de socializare cu munții de gunoaie din Florești scurmate de porci.

„Nu ne convine situația. Primim sesizări de la oameni. Avem din acelea sentimentale imperative cu fie-vă milă de noi. Oamenii sesizează președinția, ministrul mediului. Ieri am primit de la secretariatul Guvernului o sesizare de la un cetățean din Florești care s-a adresat instituțiilor statului. Nu putem da sugestii Floreștiului, dar există legislație care reglementeaza cum se gestionează aceste probleme. Primăria Clujului a fost într-o situație identică poate și mai disperată și Boc a rezolvat rapid situația și a găsit o soluție. Dacă 40% dintre floreșteni n-au contracte de salubritate, trebuia să li se aplice o taxă specială. Pe malul Someșului nu se mai aruncă cu sacul gunoiul ci cu camionul, la Gilău și la Florești. Tot aici la prefectură am avut o discuție în august anul trecut în care am stabilit ca instituțiile să vă sprijine pentru realizarea stației de transfer pentru deșeuri. Din septembrie anul trecut n-ați mai depus niciun document, după cum ne-a informat agenția de mediu. Dacă Boc a făcut și a rezolvat problema gunoiului în patru luni, am zis că voi o să o faceți în 5 luni că nu sunteți așa harnici ca el”, a subliniat prefectul Vușcan.

dsc_0533

Primarul Horea Șulea a avut primul cuvântul și acesta s-a mulțumit să amintească istoria problemelor, să pună pe tapet faptul că Județul a creat toată situația, să facă referire la faptul că prefectul nu i-a dat stare de alertă și dreptul să rezolve cum vrea problema gestionării gunoaielor, insinuând că acesta e vinovat ba chiar a subliniat că în aprilie 2016 când au apărut problemele nu și-a dat seama de unde au apărut sincopele. A spus și că primăria Florești a delegat serviciu de ridicat gunoiul unei firme și are pretenția ca acesta să se ocupe de situația. Numai că aceeași primărie este și acționară în respectiva firmă, alături de administrațiile din Gilău, Căpuș și Măguri Răcătău.

În plus a mai afirmat cum a făcut-o și în trecut că i se pare corect ca el să aibă o variată ieftină de depozitare, în condițiile în care în toată România există probleme legate de gestionarea gunoiului. A mai spus că viitorul e dictat de colectarea selectivă care trebuie să se facă dar și că Floreștiul va avea rampa temporară de transfer gata în 6 luni, deja existând avize de la Apele Române și un studiu de impact în curs de realizare, cu mențiunea că el va fi gata spre final de lună pentru cei care-l realizează sunt în concedii (fără să nominalizare care e firma). În plus, în decursul discuțiilor, Șulea și-a butonat de multe ori telefonul mobil, plictisit de întrevedere.

img_7326

Prefectul a ținut să-i spună că nu peste tot este ca în Florești că, deși nu existră depozite de deșeuri, administrațiile locale s-au mobilizat și și-au rezolvat problemele legate de gunoi în condițiile în care el, din vara lui 2016 și până în prezent nu a făcut decât să caute vinovați de serviciu.

Directorul Agenției de Mediu Cluj, Grigore Crăciun a spus ferm în fața celor prezenți că a acceptat cererea primăriei Florești privind amenajarea rampei de transfer în 23 septembrie ca să-și arate buna credință, deși, legal ar fi trebuie să o respingă deoarece nu conținea actele cerute de lege. „Am preluat-o totuși și am făcut un îndrumar pe care l-am trimis primăriei cu actele pe care trebuie să le depună. Din 23 semptrembrie când s-a întâmplat acest lucru primăria nu a mai trimis niciun act. De 7 luni suntem în aceeași situație. Dacă citeați îndrumarul atunci știați că nu este nevoie de niciun studiu de impact. La retorica pe care o aveți, v-ați mai asigurat încă 7 mandate, dar nu ați rezolvat problema gunoiului”, a subliniat Crăciun. Funcționarii de la Prefectură au mai arătat că Apele Române nu au avizat amplasamentul propus pentru rampa de transfer și au prezentat chiar și o hârtie scrisă de la instituție.

dsc_0533

Soluții și asumări în criza gunoiului au venit, culmea, de la primăria din Gilău. Viceprimarul Okos Carol a menționat că au luat în discuție de 17 ori situația societății de salubritate, au făcut rapoarte și au cerut majorarea tarifului de colectare a gunoiului, însă, fiind un an electoral, primarii au respins această propunere. „Noi am prevăzut ceea ce se va întâmpla. Am discutat despre majorarea tarifului de la 8 lei/persoană la 14 lei/persoane. Noi am fost de acord. Dacă nu facem și colectare selectivă, atunci intră în colaps. Mă bucur că s-a încetățenit termenul meu de haiducie a deșeurilor, legat de modul în care s-a colectat și dus la rampă gunoiul în toți acești ani. În decursul unui an a crescut de 11 ori tariful de depozitare în rampă așa că e o situație gravă care are consecințe asupra situației financiare a societății care trebuie rezolvată acum prin capitalizare. Unii n-au înțeles și nu îi condamn pe consilierii locali din Florești care vor să vadă o situație clară și să se asigure că nu se sifonează bani publici degeaba în această firmă. Cu tot respectul față de Livia Baica care îmi este prietenă și care a condus societatea, au existat deficiențe majore de management în această societate. Am făcut și inginerii economice pe hârtie ca să nu i se ridice licența de operare acestei firme. Noi la Gilău am înțeles că trebuie să rezolvăm problemele și, chiar în mod ilegal, am votat să capitalizăm și, dacă va fi nevoie, vom da noi toți banii pentru capitalizare. Chiar dacă va veni Curtea de Conturi. Oricum mai avem și alte bube ale noastre la Gilău. Dacă nu capitalizezi, ajungi în colaps pentru că rampa are situație de monopol și pune prețul care îl vrea. Toți am mai recapitalizat această societatea și în trecut, s-au mai dat 400.000 lei, și încă o dată le înțeleg temerea colegilor că se ajunge să dăm banii într-un sac fără fund.

Oficiali din comuna Căpuș au mai spus că inițial, cu 5 ani în urmă când s-a creat respectiva firmă de salubritate, aceasta a fost gândită să deservească doar 20.000 de locuitori, în condițiile în care populația comunei Florești s-a dublat și, în plus, o parte din ea nu plătește ridicatul gunoiului, existând datorii nerecurperate. „Nu mi se pare corect ca noi care plătim gunoiul să avem probleme cu ridicatul. Chiar ne asumăm din puținul pe care îl avem să dăm și noi la capitalizare, însă nu e normal ca cei din Florești să aibă și datorii și acestea să nu fie recuperate”, au completat aceștia.

Consilierul PMP Adrian Mic din Florești a spus că ei sunt de bună credință însă niciuna dintre cererile de bun simț pe care le-au avut privind situația finaciară sau cea legată de viitorul societății nu au fost lămurite, iar conducerea n-a pus la dispoziție consilierilor rapoartele financiare cerute, strategia de management, un raport de audit. „De trei ori, la recapitalizare ni s-au cerut trei sume diferite”, a mai adăugat Mic.

Livia Baica, cea care a condus societatea, a explicta că au existat întotdeuna sincope în activitatea firmei, că aceasta a făcut haiducie și a dus gunoiul cum a putut la rampe, asumându-și sancțiuni, că 30% din floreșteni n-au contracte de salubritate, că deservește doar 42.000 de locuitori, că firmele care administează blocurile din Florești încasează bani de la cetățeni și plătesc gunoiul cum vor ei către societate, la 3-4 luni, dar și că e greu ca societatea să subziste în condițiile în care depozitarea gunoiului strâns din cele 4 comune presupune 268.000 de lei lunar, iar încasările firmei sunt de 300.000 de lei lunar. „N-avem cu ce plăti motorina, salariile, tva-ul etc, în condițiile în care tariful la rampă este exorbitant. De la 11 lei pe tonă la 270”, a spus Baica.

În discuție a intervenit și ziaristul Florin Otrocol, uns director al Eco Quatro Salub de la finele anului trecut, la comanda lui Șulea, și demisionar cu preaviz până la finalul acestei luni. Care a preferat să se țigănească și să se contreze cu consilierii floreșteni din opoziție sau cu prefectul.

Primarul din Căpușu Mare, Iancu Gheorghe, i-a acuzat chiar pe cei din Consiliul Local Florești că nu sunt sănătoși cu capul și lasă oamenii în gunoaie, solicitându-i prefectului să facă o hârtie la București ca toți cei care vin în aministrația publică locală să li se ceară înainte să facă controale psihiatrice. Cel din Măguri Răcătău a sugerat chiar ca acești consilieri care se opun capitalizării să fie chemați la ordine la partide și disciplinați.

Mai mult, primarii din cele două comune au reproșat gărzii de mediu că i-a amendat cu mii de lei, în condițiile în care instituția știe situația, știe că primăriile sunt sărace și că n-au nicio vină în problemele legate de depozitarea gunoiului. I-au sugerat instituției, pe viitor, să închidă ochii.

„Nu putem închide ochii pentru că oamenii vin la noi, ne sesizează problemele. Gestionarea gunoiului este o problemă administrativă locală de care trebuie să vă ocupați”, a spus comisarul Marius Triță, șeful gărzii de mediu Cluj.

În plus, pe finalul discuțiilor, Triță, primarul din Florești și prefectul s-au mai lansat într-o confruntare-scandal. Șulea a făcut spectacol, ba chiar a cerut gărzii de mediu să suspende autorizația firmei, să o închidă, spunând că el nu ține ca în Florești să nu vină altă firmă care să ridice gunoiul. Șulea a insinuat chiar că prefectul a intrumentat filmările cu gunoaiele din Florești, dar și că există gunoie în comună doar acolo unde locuitorii nu plătesc taxa către firmă.

L-a acuzat pe Triță și că dă amenzi și nu dă soluții iar el câștigă procesele.

După întâlnirea de la Prefectură, primarul din Florești a ținut-o în continuare pe a sa, adăugând că a câștigat în instanță și toate procesele prin care a atacat amenzile pe care primăria le-a primit de la autoritățile de mediu de când a apărut criza gunoaielor.

În schimb, viceprimarul din Gilău, Okos Carol, a spus că Gilăul e pregătit să rezolve problemele și fără cei din Florești. „Este adevărat că suntem cu toții în situația asta din pricina comunei Florești sau a luptelor politice de acolo. Ne-ar ajuta și mai mult ca cei din Florești să iasă din societate. Noi și fără Florești vom merge mai departe pentru că este o situație care nu va dispărea. Cine știe când Consiliul Județean termină depozitul?! Noi avem până atunci gunoi și trebuie să-l gestionăm. Trebuie majorat prețul la 14 lei, capitalizată societatea și probil că avem nevoie să ducem din nou gunoiul în Cluj-Napoca la rampa Salprest pentru că n-avem mașini de mare capacitate ca să facem transferuri în alte județe”, a spus Okos.

Livia Baica a stabilit chiar cu consilierii din Florești să le pună la dispoziție toate actele financiare solicitate.

img_7329

Un locuitor din Florești i-a surprins la Victoria pe cei din conducerea Eco Quatro Salub, pe primarul Șulea și pe viceprimarul din Florești, imediat după întâlnirea de la prefectură. Concluzia sa a fost că aceștia erau mai degrabă interesați de procentele electorale decât de problemele legate de gunoi. „Vin și eu sa mănânc și ăștia-mi strică pofta de mâncare ! Cel cu spatele la geam urlă în gura mare, nu-i pasă că deranjează! Povestesc despre procentele partidelor și care cât pierde, momentan nimic despre gunoaiele din Florești!”, a fost mesajul acestuia care a însoțit fotografia-mărturie.

sursă foto: Ionuț Șimon

sursă foto: Ionuț Șimon

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.