Închide

Noul centru de depozitare a deșeurilor va deveni funcțional de anul viitor

ActualitateAdministrație by Cosmina Fernoaga - ian. 11, 2017 0 372

Consiliul Județean anunță că noul centru de depozitare a deșeurilor menajere – care va deservi întreg județul – va fi pus în funcțiune în primăvara anului 2018, în cazul în care nu vor mai interveni alte blocaje. Asocierea  Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE s-a angajat să finalizeze lucrările  la prețul de 111.103.998,44 lei+TVA (aproximativ 24 milioane de euro). Președintele administrației județene, Alin Tișe, a reamintit că acest proiect a fost deblocat cu mari eforturi și că speră să se finalizeze până anul viitor, mai cu seamă pentru că toate administrațiile clujene se confruntă în prezent cu mari dificultăți în ce privește transportul și depozitarea gunoiului menajer. „Imediat după ce se vom finaliza acest centru de depozitare, care însemană, de fapt, o primă celulă de depozitare, ar trebui creionată o nouă etapă a proiectului. Fie se construiește o nouă celulă de depozitare, fie optăm pentru construcția unui incinerator”, a transmis Tișe. El a adăugat că prima celulă de depozitare se va umple mult prea repede, date fiind cantitățile imense de deșeuri care acum sunt stocate în rampele temporare de la Pata Rât, prin urmare se impun noi soluții pentru depozitare sau, de ce nu, pentru incinerare.

Asocierea Kranz Eurocenter are la dipoziție 14 luni să finalizeze lucrările. În aprilie, 2017, s-a angajat să predea proiectul tehnic. În paralel va lucra și la stabilizarea unei porțiuni din terenul șantierului, care a fost afectat de alunecări. Administrația județeană va organiza anul acesta și procedura de licitație pentru atribuirea contractului de administrare a depozitului de deșeuri. Reprezentanții Consiliului Județean au transmis că operatorul care va gestiona depozitul de deșeuri trebuie desemnat cu cel puțin șase luni înainte ca acest obiectiv să devină funcțional.

Încep lucrările pentru închiderea actualelor depozite neconforme

Pe lângă lucrările de construcție a noului depozit de deșeuri, vor demara și lucrările ce vizează închiderea actualelor depozite neconforme de la Cluj Napoca (Pata Rât), Gherla, Turda și Huedin.  Liderul administrației județene, Alin Tișe, a semnat astzăi cererile pentru emiterea autorizaţiilor de construire. Valoarea totală aferentă lucrărilor de închidere a acestor patru depozite neconforme este de 29.801.835,65 lei fără TVA, sumă din care aproape 80% – 23.394.709,82 lei este destinată închiderii depozitului de la Pata Rât.

„Primăriile din Cluj-Napoca, Gherla, Turda şi Huedin vor elibera în cel mai scurt timp posibil autorizaţiile de construire. După emiterea acestora, Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de beneficiar, va emite ordinul de începere a lucrărilor de execuţie pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme, lucrări ce vor trebui finalizate în maxim 12 luni”, a transmis Tişe.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.