Închide

Piaţa imobiliară merge înainte: cum au evoluat preţurile la început de an

EconomieTop News by Actual de Cluj - feb. 06, 2017 0 443

„Preţurile apartamentelor din Cluj s-au majorat cu… ” E o veste care sună deja cunoscut, după ce lună de lună, pretenţiile proprietarilor de locuinţe sunt în creştere. De data aceasta a apărut totuşi şi o posibilă veste bună pentru cei care ar vrea să cumpere: la Cluj s-a înregistrat una dintre cele mai temperate creşteri dintre marile oraşe, iar preţurile apartamentelor noi chiar s-au ieftinit cu un mic 1%. Acestea sunt datele analizei lunare a portalului Imobiliare.ro, realizată pe baza preţurilor cerute, în ofertele intermediate de portal.

„În mod interesant, capitala Transilvaniei a înregistrat în ultima lună una dintre cele mai temperate creșteri dintre marile orașe – fiind depășită în această privință doar de Timișoara”, arată datele Imobiliare.ro. Astfel, pretențiile proprietarilor din Cluj s-au majorat cu 0,8%, de la 1.247 la 1.257 de euro pe metru pătrat util, situându-se acum la o diferență de 9,1% față de începutullui 2016 (când ajungeau la 1.152 de euro pemetru pătrat). Cele două segmente de piață analizate au avut însă o evoluție diferită: apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit în ianuarie cu 2,1% (de la 1.279 la 1.306 euro pemetrupătrat), însă cele noi s-au ieftinit cu 1% (de la 1.184 la 1.172 de euro pemetrupătrat).

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) s-a majorat cu 1,3% în prima lună din 2017, de la un nivel de 1.050 de euro pe metru pătrat util, valabil la finele lui decembrie 2016, până la 1.064 de euro pemetru pătrat. Valoarea actuală este cu 9,6% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului precedent, respectiv 971 de euro pemetru pătrat. „Important de menționat este că, în urma realinierii pretențiilor proprietarilor pe parcursul lui ianuarie, Bucureștiul ocupă în momentul de față prima poziție în clasamentul scumpirilor la 12 luni, surclasând astfel Cluj-Napoca și Timișoara”, arată reprezentanţii Imobiliare.ro

În prima lună din 2017, apartamentele din Capitală s-au apreciat, per ansamblu, cu 1,4%, de la 1.141 de euro pemetru pătratutil, până la 1.157 de euro pe metru pătrat; cea din urmă valoare relevă un salt de 9,8% față de aceeași perioadă din 2016, când vânzătorii solicitau, în medie, 1.054 de euro pe metru pătrat.

Vezi şi

Studiu: unul din trei locuitori din marile orașe are o “nevoie imobiliară”. Clujul – cel mai dinamic și cel mai scump

şi

Cifre la început de an care îţi arată cum se trăieşte la Cluj: preţuri de apartamente, rata, chiria şi puterea de cumpărare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare