Închide

O singură universitate din România ajunge în acest an în prestigiosul clasament Shanghai, o universitate din Cluj, la coada clasamentului

EducaţieTop News by Actual de Cluj - aug. 15, 2021 0 1528

O singură universitate din România ajunge în acest an în prestigiosul clasament Shanghai, e vorba de o universitate din Cluj.

Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este singura din țară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai (Academic Ranking of Word Universities/ARWU), dat publicității astăzi. E vorba de o clasare în eșalonul 800-900 la nivel internațional.

”Doar” două mii de universități din lume sunt analizate pentru acest clasament, din totalul de peste 30.000. Dintre acestea, o mie au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în clasamentul Shanghai. În acest an doar o universitate din România ajunge în acest top, și ocupă un loc la coada clasamentului. ”Clasamentul Shanghai este primul, cel mai cunoscut și cel mai pretențios clasament internațional al universităților. Mizând mai ales pe indicatori absoluți, în acest clasament se intră numai dacă chiar contezi și ai un rol important în lumea academică internațională, altfel spus te vezi și ai impact global, dincolo de o eficiență internă inerentă”, spune rectorul UBB Daniel David, care-și laudă universitatea, care astfel ajunge ”în liga marilor universități ale lumii”.

Clasamentul se bazează doar pe publicații din componenta de științe și parțial, prin articole, de științe sociale, exprimate în articole indexate Web of Science. Astfel, șapte dintre facultățile UBB și mai bine de un sfert din personalul academic se află în domeniul artelor și științelor umaniste, care nu sunt luate în considerare în acest clasament. Alte opt facultăți, cu aproape jumătate din personalul academic, se află în sfera științelor sociale și nu ublică articole ca practică curentă, ci cărți, care nu sunt luate în considerare. ”Așadar, reușim această performanță, doar cu 30% din personalul academic al UBB care se regăsește în cele șapte facultăți de știință-inginerie, la care se adaugă unele publicații din zona științelor sociale în forma articolelor indexate Web of Science”, mai arată el.

Spre comparație, din Ungaria au ajuns în acest clasament patru universități, iar din Polonia – zece.

Să menționăm, topul e dominat de universități din Statele Unite – pe primele două locuri se află Harvard și Stanford, locul 3 e ocupat de universitatea Cambridge, Massachussets Institute of Technology, Universitatea din California și cea din Princeton sunt următoarele în clasament, urmate de Universitatea din Oxford și de universitățile americane Columbia University, California Institute of Technology, University of Chicago, Yale University și Cornell.

Să menționăm, UBB se laudă cu această performanță, dar datele clasamentului arată că, în actualul ritm, universitatea din Cluj va ieși și ea din acest clasament al celor mai bune o mie de universități din lume: a scăzut constant în ultimii ani, de la pozițiile 601-700 în 2017 și 2018, la pozițiile 701-800 în ultimii doi ani, pentru ca acum să ocupe o poziție aproape de coada clasamentului, în eșalonul 801-900.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu