Închide

Verdict în cazul rețelei de furt de carburant din cisterne de tren de la Dej: 25 de inculpați între care un polițist și șeful de post

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 15, 2021 0 914

Verdict în cazul furturilor de carburant din depoul din Dej, unde au fost implicați mai mulți polițiști de la Transporturi Feroviare, inclusiv șeful de post de la acea vreme, Vasile Câmpan, celebru după ce s-a apărat de acuzații motivând că făcea sex cu amanta.

Carburantul era furat cu sutele de litri: 800 de litri de motorină dintr-un vagon-cisternă în 26 aprilie 2012, seara la ora 22, 600 de kitri de benzină din alt vagon-cisternă în 1 mai 2012 la ora 19, o tonă de motorină în 4 mai la ora 2 dimineața, etc.

E vorba de o întreagă rețea, concepută de șeful de tren al unei companii private de trasport și de impiegatul de mișcare al stației Dej Triaj. Aceștia, după cum a arătat instanța în verdictul dat în urmă cu câteva zile, au profitat de cunoștințele din domeniul manipulării mijloacelor rulante pe calea ferată, de accesul la informații privind traseul și orarul tranzitării stației Dej-Triaj de către trenurile încărcate cu produse petroliere finite și de legăturile profesionale cu ceilalți angajați ai celor două entități.

Procesul a durat patru ani iar finalitatea a venit joi 12 august, când Tribunalul Cluj a dat primul verdict – deocamdată acesta poate fi atacat, cu apel, în zece zile de la comunicare.

Doar un exemplu, așa cum a fost prezentat în instanță, privind fapte care au avut loc în aprilie 2012: doi inculpați, profitând de legăturile cu agentul de pază care asigura supravegherea trenului, care transporta produse petroliere de la rafinărie către depozitele OMV din nordul țării, au sustras din vagonul-cisternă  cantitatea de 800 kg de motorină. La comiterea faptei au participat în calitate de coautori și alți doi inculpați, care poziționau celălalt capăt al furtului introdus în vagoanele cisternă de organizatori în recipientele transportate la fața locului. Agentul care se ocupa de paza trenului a fost complice. Acesta a supravegheat zona printre linii și l-a informat telefonic pe unul dintre inculpați despre mișcările persoanelor și a mijloacelor rulante din zonă pentru a nu fi surprinși în flagrant.

Sunt 25 de inculpați în acest dosar a cărui motivare, doar, numără peste două sute de pagini.

Șeful de post la data săvârșirii faptelor, Vasile Câmpan, acum pensionar la 54 de ani, a fost esențial în aceste furturi. ”Fără implicarea sa nu ar fi putut exista un grup infracțional organizat și nici comiterea organizată a furturilor din vagoanele-cisternă”, a arătat instanța.

Câmpan a ajuns celebru după ce presa a arătat că acesta s-a apărat de acuzațiile de furt motivând că făcea sex cu amanta. „În noaptea în care s-a realizat flagrantul nu eram de serviciu. De altfel, nu eram de serviciu nici anterior, în datele la care s-au mai comis astfel de fapte. Am o prietenă cu care am o relaţie de trei ani. Singura mea legătură cu faptele petrecute în noaptea de 27/28 iulie era prezenţa maşinii mele pe peron. Acolo parcam maşina, iar în noaptea respectivă m-am dus la birou pentru că acolo m-am întâlnit cu prietena mea, iar maşina era parcată în acel loc, ca un alibi faţă de soţia mea”, s-a apărat atunci Câmpan, citat de Evenimentului Zilei.
Acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată – șase acte materiale, și la un an și șase luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Cele două pedepse au fost contopite și a fost aplicată pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare, plus un spor din cealaltă pedeapsă – patru ani și jumătate de închisoare în regim de detenție. Un alt membru al acestei grupări a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare în regim de detenție pentru furt calificat în formă continuată – 21 de acte materiale, dare de mită în formă continuată – patru acte materiale – și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alte persoane inculpate în dosar au primit pedepse comparabile: în medie patru ani de închisoare, dar cu suspendare. În total 14 dintre cei 25 de inculpați au primit pedepse cu închisoarea în regim de detenție.

Printre cei condamnați la închisoare cu executare se numără un polițist de 34 de ani implicat în această schemă, care la data flagrantului a fugit de la locul faptei, ulterior a încercat să-și ascundă urmele și nu a colaborat cu organele de anchetă. Acesta a fost condamnat pentru nu mai puțin de 12 acte materiale de furt calificat în formă continuată, un an de închisoare pentru constituire a unui grup infracțional organizat, pedepse contopite la trei ani și patru luni de închisoare în detenție. Restul inculpaților au fost condamnați cu suspendare.

Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Citește și:

Grup infracțional la Cluj: furau carburant din vagoane sub protecția șefului de post

Nici un comentariu

Scrie un comentariu