Închide

O clujeancă a primit titlul de tezaur uman viu, de la Ministerul Culturii

Cultură by Actual de Cluj - sept. 08, 2021 0 255

O clujeancă a primit titlul de tezaur uman viu, de la Ministerul Culturii, după cum a anunțat instituția.

E vorba de Viorica Tripon, care primește acest titlu pentru prelucrarea fibrelor și firelor textile. În total au primit acest titlu, în urmă cu câteva zile, un număr de 12 persoane care sunt, după cum arată minsterul, ”purtătoare, păstrătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial”.

Dosarul de candidatură pentru acest titlu onorific a fost întocmit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, pentru Viorica Tripon, cunoscută în satul Negreni ca Viorica ”a Popii Iuănului”. Aceasta are 70 de ani și din copilărie a învățat să urzească, să pună războiul de țesut și să țeasă, învățând și celelalte femei din localitate acest meșteșug. De asemenea, a transmis meșteșugul și fiicei sale, Maria Gabrian. Încă din copilărie fiica o ajută la torsul lânii și cânepii, la rășchiat și depănat, la pusul războiului și la țesutul de „dosuri” (șterguri). Maria Gabrian confecționează straie populare din pânza țesută de mama ei. Este vorba despre sumane tradiționale pentru membrii grupului tradițional din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu, dar și poale pentru femeile din acest grup, după cum arată Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, instituția care a făcut dosarul acesteia.

Cei 12 recipienți ai acestui titlu l-au primit pentru măști populare, port popular, olărit, cântec, confecționarea de instrumente muzicale, prelucrarea lemnului și a crucilor.

Programul ”Tezaure umane vii” e implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și urmărește urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind,astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu