Închide

Noua modă de Smart City, patentată în Cluj chiar de către Primărie/Mișto-uri în mediul online despre cârpelile tolerate de primarul Emil Boc la montajul aerului condiționat în sediul de pe Moților 1-3

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 27, 2023 0 3854

Deși este o Primărie bogată, sediul central al instituției, amenajat într-o clădire istorică construită în  1896-1897, cu specific de palat administrativ. nu mai răspunde nevoilor actuale ale angajaților, înghesuiți în birouri, ca sardinele, fără aer și spațiu. În 2014, s-a propus Primăriei un proiect de reabilitare a sediului de pe Moților, însă acesta a fost catalogat de primar drept prea vizionar, motiv pentru care s-a reabilitat doar turnul cu ceas. În schimb, s-au găsit soluții și cârpeli pentru a oferit condiții de muncă din secolul 21 și nici nu a deranja aspectul aspectul, nici statutul de monument al clădirii Primăriei de pe Moților nr. 1-3.  Mai multe imagini au fost postate în mediul online și au devenit prilej de mișto-uri pe tema laudelor primarului Emil Boc cu statutul de Smart City al Clujului. Fotografiile arată cât de descurcăreți și ingenioși au fost meșterii care au salvat de la caniculă angajații Primăriei Cluj: au tăiat geamul, l-au izolat cu scoci și au scos prin el gura furtunului de aer condiționat.
„În aceste zile caniculare, dacă nu știți cum se instalează simplu aerul condiționat, priviți imaginile alăturate. Nu e nevoie de profesionisti, de spart zidărie. Se sparge geamul intru-un colț, se atârnă tubulatura prin gaura creată și se izolează cu mult scoci. Eficient si mai ales “estetic”. Imaginile nu sunt din secolul de trecut ci de ieri. Este clădirea primăriei din Cluj, administrată de “cel mai gospodar”primar care ne vorbește sfătos de Smart City, prietenia cu mediu si de lucruri bine făcute.
Ieri un grup de turiști japonezi făceau poze și studiau atent ideea revoluționară utilizată de primarul nostru. Și nu discutăm de un singur geam. Aproape toate geamurile de la stradă sunt prevăzute cu astfel de opere”, a semnalat Elek Levente, fost președinte al USR Cluj.
Acesta a postat mai multe imagini în mediul online cu felul în care s-a încercat să se împace și capra și varza la Cluj în cazul sediului în care funcționează Primăria și unde s-a montat într-un stil absolut comic aerul condiționat – s-a tăiat geamul și s-a scos furtunul, iar izolația s-a făcut cu scotch.
Imaginile au fost prilej de miștouri în mediul online, oamenii arătând că, de fapt, asta înseamnă Cluj Sart City – cârpeli și jumătăți de măsură, multă imagine și multă estetică, fără substraturi solide.

Un palat de unde se coordonează viața orașului cu promenadă pe acoperiș, lift panoramic și curți interioare care le bat pe cele ale primăriei din Sibiu. Este o viziune pe care un grup de arhitecți a propus-o edilului Emil Boc în 2014 pentru a-și gospodări propia casă – sediul operațional de pe Moților nr. 3-7. Acum o clădire scurtcircuitată, neîncăpătoare, cu lambriuri de lem, sobe, angajați înghesuiți în birouri, covor roșu îmbâcsit, coridoare pline de dosare și o imagine opacă în fața clujenilor, moștenită și perpetuată din vremea Funar.

Primarul Clujului a clasificat propunerea ca pe un proiect pe următorii 20-30 de ani. Adică un fel de economie la bugetul local, doar că aceasta, în prezent, nu se regăsește altundeva, în modernizarea unei străzi sau în amenajarea unui parking de cartier. Dacă nu poți face ordine în propia ta casă, n-ai nicio șansă să faci ordine într-un oraș, o spun arhitecți clujeni, consilieri locali care au cerut măcar aer condiționat în birourile din Primărie, unde oamenii stau ca sardinele, să nu mai vorbim de cetățenii care vin în audiențe.

Foto: Mihai Hendea/aer condiționat pe fațada interioară a sediului Primăriei

Detalii despre proiectul propus primarului Emil Boc: FOTO EXCLUSIV Vezi cum poate arăta „casa” de unde primarul Emil Boc conduce orașul

În 2014, doar turnul cu ceas al clădirii Primăriei de pe Moților a fost reabilitat (lucrări încheiate în 2016). Turnul de pe care în urmă cu câțiva ani a început să pice tencuiala a fost restaurat cu fonduri proprii de către administrația locală, în urma unor lucrări pornite în 2015. Și este un exemplu de restaurare a unui imobil de patrimoniu prin tehnici tradiționale, cu conservarea elementelor originale sau cu refacerea celor deteriorate, în așa fel încât să mai reziste încă 100 de ani, culorile fiind similare cu cele ale clădirilor de acum 100 de ani când a fost edificat palatul în care funcționează primăria, spun proiectanții de la K&K Studio Proiectare, cei care s-au ocupat de proiect. Deși specialiștii au recomandat ca acest turn să poată fi vizitat, nici în prezent acest lucru nu s-a pus în practică. În schimb, s-a investiti în instalația ceasului care cântă frumos la oră fixă în Cluj-Napoca.

Detalii:

VIDEO Exemplu de restaurare din Cluj. O bucățică din „casa” primăriei a primit o nouă față

Primăria a cumpărat cu 5,8 milioane de euro fostul sediu al BCR de pe strada Barițiu din Cluj unde plănuiește să mute o parte din activitatea Primăriei. Deocamdată acesta este în proces de reamenajare și modernizare.

DETALII:

Concept prietenos de amenajare, cumpărat de Primărie de la biroul de design interior Morphoza, pentru clădirea de pe Barițiu, recent achiziționată de municipalitate de la BCR cu 5,8 milioane de euro

vezi și: Încă o achiziție pentru operaționalizarea noului sediu al Primăriei care urmează să se deschidă în fosta clădire BCR de pe strada Barițiu, achiziționată recent de instituție

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare