Noua modă de Smart City, patentată în Cluj chiar de către Primărie/Mișto-uri în mediul online despre cârpelile tolerate de primarul Emil Boc la montajul aerului condiționat în sediul de pe Moților 1-3
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 27, 2023 0 3886
Un palat de unde se coordonează viața orașului cu promenadă pe acoperiș, lift panoramic și curți interioare care le bat pe cele ale primăriei din Sibiu. Este o viziune pe care un grup de arhitecți a propus-o edilului Emil Boc în 2014 pentru a-și gospodări propia casă – sediul operațional de pe Moților nr. 3-7. Acum o clădire scurtcircuitată, neîncăpătoare, cu lambriuri de lem, sobe, angajați înghesuiți în birouri, covor roșu îmbâcsit, coridoare pline de dosare și o imagine opacă în fața clujenilor, moștenită și perpetuată din vremea Funar.
Primarul Clujului a clasificat propunerea ca pe un proiect pe următorii 20-30 de ani. Adică un fel de economie la bugetul local, doar că aceasta, în prezent, nu se regăsește altundeva, în modernizarea unei străzi sau în amenajarea unui parking de cartier. Dacă nu poți face ordine în propia ta casă, n-ai nicio șansă să faci ordine într-un oraș, o spun arhitecți clujeni, consilieri locali care au cerut măcar aer condiționat în birourile din Primărie, unde oamenii stau ca sardinele, să nu mai vorbim de cetățenii care vin în audiențe.
Detalii despre proiectul propus primarului Emil Boc: FOTO EXCLUSIV Vezi cum poate arăta „casa” de unde primarul Emil Boc conduce orașul
În 2014, doar turnul cu ceas al clădirii Primăriei de pe Moților a fost reabilitat (lucrări încheiate în 2016). Turnul de pe care în urmă cu câțiva ani a început să pice tencuiala a fost restaurat cu fonduri proprii de către administrația locală, în urma unor lucrări pornite în 2015. Și este un exemplu de restaurare a unui imobil de patrimoniu prin tehnici tradiționale, cu conservarea elementelor originale sau cu refacerea celor deteriorate, în așa fel încât să mai reziste încă 100 de ani, culorile fiind similare cu cele ale clădirilor de acum 100 de ani când a fost edificat palatul în care funcționează primăria, spun proiectanții de la K&K Studio Proiectare, cei care s-au ocupat de proiect. Deși specialiștii au recomandat ca acest turn să poată fi vizitat, nici în prezent acest lucru nu s-a pus în practică. În schimb, s-a investiti în instalația ceasului care cântă frumos la oră fixă în Cluj-Napoca.
Detalii:
VIDEO Exemplu de restaurare din Cluj. O bucățică din „casa” primăriei a primit o nouă față
Primăria a cumpărat cu 5,8 milioane de euro fostul sediu al BCR de pe strada Barițiu din Cluj unde plănuiește să mute o parte din activitatea Primăriei. Deocamdată acesta este în proces de reamenajare și modernizare.
DETALII: