Închide

VIDEO Exemplu de restaurare din Cluj. O bucățică din „casa” primăriei a primit o nouă față

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 27, 2016 1 1492

Schelele au fost date jos, ieri, de pe turnul cu ceas al clădirii de pe Moților nr. 1-3, în care își are sediu primăria clujeană. Turnul de pe care în urmă cu câțiva ani a început să pice tencuiala a fost restaurat cu fonduri proprii de către administrația locală, în urma unor lucrări pornite anul trecut. Și este un exemplu de restaurare a unui imobil de patrimoniu prin tehnici tradiționale, cu conservarea elementelor originale sau cu refacerea celor deteriorate, în așa fel încât să mai reziste încă 100 de ani, culorile fiind similare cu cele ale clădirilor de acum 100 de ani când a fost edificat palatul în care funcționează primăria, spun proiectanții de la K&K Studio Proiectare, cei care s-au ocupat de proiect. Mai rămâne ca turnul să poată fi vizitat.

Lucrările de restaurare a turnului din corpul principal al clădirii primăriei au început anul trecut și trebuiau terminate într-un an de zile. Contractul de lucrări a fost atribuit către Euras Satu Mare în iunie 2015 pentru peste 1.587.000 lei. Anul acesta, în mai, contractul a mai fost suplimentat cu peste 59.100 lei, printr-o nouă achiziție de lucrări suplimentare. De proiectare s-a ocupat firma K&K Studio Proiectare pentru peste 53.000 lei.

Primăria a mai contractat în 2014-2015 și un sistem de sonorizare (amplificator și patru boxe) wireless pentru orologiul din turn, pentru peste 14.800 de lei, plus încă peste 8481 lei (piese de schimb) de la UniqPunct din Oradea. Sistemul e montat pe ceasul cu patru fețe de tip Bodet, cu sincronizare prin GPS și permite semnale sonore la ora exactă și la sferturi de oră, semnale sonore sinterizare dar și difuzarea unor melodii.

Muncitorii au strâns plasa de protecție și, ieri, schelele de pe turnul cu ceas al primăriei, semn că lucrările de restaurare s-au încheiat. Chiar dacă este doar o bucățică dintr-o clădire monument istoric din secolul XIX, turnul este un exemplu de restaurare ca la carte a unui imobil de patrimoniu. Dacă continuă lucrarea cu restul sediului, primăria clujeană ar reuși să devină un exemplu pozitiv, la fel ca alte primării din Transilvania, în materie de restaurare a unor clădiri de patrimoiu. Mai ales că intervenții din trecut asupra clădirii primăriei s-au făcut fără un proiect.

13840370_1135734406484357_16787010_o

Potrivit arhitectul Szabolcs Guttmann din echipa de proiectrae, turnul a fost restaurat prin tehnici tradiționale, cu conservarea unor elemente și refacerea integrală a celor care n-au mai putut fi recuperate, totul de o manieră care să facă lucrarea durabilă, cel puțin încă 100 de ani cât are deja vechime clădirea.

„Culorile turnului au fost alese după felul şi chipul clădirilor din epoca în care a fost edificată şi clădirea de pe Moţilor, după ce au fost comparate și cercetate imobilele vremii în așa fel încât să rezulte un monobloc de piatră în mai multe nuanțe. N-am folosit alb deloc pe fațadă tocmai pentru a crea senzația de piatră naturală. Turnul rezultat este masiv și are o situație ca acum 100 de ani. Partea cea mai grea a lucrării a reprezentat-o reabilitarea coifului care este din tablă de zinc și la care s-a lucrat cu o echipă din Gheorgheni, una dintre cele două din Transilvania care se apropie de tehnicile de refacere a elementelor de acoperișuri de acest fel. Astfel ei au reeditat 80% din vechiul acoperiș pe care au fost inserate elemente originale care au putut fi conservate în urma erodărilor și deteriorărilor după 100 de ani. Șantierul la coif a necesitat o schelă piramidală care să permită atât demontarea cât și remontarea elelementelor. La această parte eșuau majoritatea constructorilor care voiau să se atingă de lucrare. Executantul însă a înțeles perfect și s-a reușit o colaborare excelentă de la tinichigeria artistică până la expertul pe structură și cel pe ornamante. Pentru partea de ornamente, echipa a fost coordonată de cel care s-a ocupat și de restaurarea statuii lui Matei Corvin. Zugrăveala nu s-a făcut cu var ca acum 100 de ani, însă s-au folosit silicați care dau o durabilitate mult mai mare. Cam astea au fost tehnologiile de secol 21 folosite, materialele și oamenii”, a explicat Guttmann pentru Actualdecluj.ro.

Acesta a adăugat că refacerea turnului este o mică parte, însă una pozitivă care demonstrează că din fonduri proprii primăria se poate preocupa de propria „casă”. Mai rămâne discuția legată de vizitarea turnului. Dacă acesta ar deveni vizitabil, atunci este un pas și mai mare pe care administrația locală îl face. În prezent, la primele etaje din turn funcționează birouri, iar accesul în restul imobilul se face din podul primăriei. Ca să devină vizitabil turnul, administrația nu are altceva de făcut decât să continue proiectul de reabilitarea a întregii clădiri în care funcționează instituția.

Aceasta este cea mai importantă operă arhitecturală în stil eclectic neo-baroc din Cluj. Clădirea care găzduieşte  Primăria şi Consiliul Local al municipiului Cluj- Napoca a fost proiectată pentru functiunea de palat de reședință al comitatului Cluj. Edificiul a fost construit în anii 1896-1897, conform proiectelor din 1895 ale lui Ignác Alpár (1855–1928), un renumit arhitect budapestan, adevărat specialist al palatelor administrative, al școlilor și al băncilor în perioada în care a trăit. Proiectele originale de execuție ale clădirii clujene au fost semnate și ștampilate de executant, Benedek Endstrasser, „arhitect și antreprenor-constructor”,unul dintre cei mai importanți executanți clujeni în aceea perioadă, care a mai proiectat și clădiri (clădiri executate de Endstrasser la Cluj: hotelul New York, Teologia Protestantă etc., clădiri clujene proiectate și construite sau lărgite: palatul CFR, palatul arhiepiscopiei ortodoxe, palatul Haller etc.,).

CUM AR PUTEA ARĂTA PRIMĂRIA CLUJ cu un TURN cu acces pentru public:

FOTO EXCLUSIV Vezi cum poate arăta „casa” de unde primarul Emil Boc conduce orașul

De altfel, K&K Studio de Proiectare a propus primăriei un proiect integrat de extindere, refuncţionalizare şi reabilitare al ansamblului de imobile situate unde instituția își derulează activitatea. Adică ca sediul de unde se coordonează viața orașului să devină un palat cu promenadă pe acoperiș, lift panoramic și curți interioare care le bat pe cele ale primăriei din Sibiu. În prezent, casa primăriei este o clădire scurtcircuitată, neîncăpătoare, cu lambriuri de lem, sobe, angajați înghesuiți în birouri, covor roșu îmbâcsit, coridoare pline de dosare și o imagine opacă în fața clujenilor, moștenită și perpetuată din vremea Funar. 

Restaurarea întregii clădiri este cu atât mai importantă cu cât există elemente de pe acoperiș aflate într-o stare avansată de degradare care pot pune în pericol trecătorii.

Un comentariu

  1. In Oradea s-au renovat pe bani europeni sute de cladiri ( un centru intreg ), asta se lauda cu un turn 🙂 . In Oradea am vazut 4-5 pasaje care rezolva traficul care la Cluj ar fi considerate SF.
    Boc nu face mai nimic, dar sa-si proomveze „nimicul” …

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare