Închide

Alertă la Cluj: al treilea caz de infecție cu virusul Zika e aici

SănătateTop News by Actual de Cluj - iul. 28, 2016 0 503

Ministerul Sănătății confirmă un al treilea caz de import de virus Zika în România: a fost confirmat ieri la un bărbat de 36 ani, care locuiește înCluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană — zonă activă de transmitere a virusului Zika — între 6 și 13 iulie după care a plecat în SUA între 13 și 20 iulie.

Bărbatul a sosit în România în 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

„Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută”, susține Ministerul Sănătății, care adaugă că apreciază că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României e la un nivel minim.

Recomandările pentru cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika:

* Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

*  Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:

* Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicațiilor de pe etichetă)

* Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.

* Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

* Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual!

* Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.

* Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika

? Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina.

? Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.

? Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.

? Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare