Misterioasa mumie de la Cluj: adusă din Egipt acum 100 de ani, nimeni nu știe cine a fost
Cultură by Actual de Cluj - dec. 14, 2017 0 4100
Aruncă o privire în culisele arheologiei clujene, într-o expoziție ce se deschide săptămâna viitoare la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, în care e expusă și una dintre foarte puținele mumii egiptene ce se află în România.
Expoziția temporară „Arheologia clujeană. O privire din culise” e programată să fie vernisată marți la ora 12 și poate fi vizitată până în 5 martie; e doar una dintre expozițiile deschise temporar într-o clădire care, altfel, stă închisă de ani de zile.
Expoziția ilustrează istoria arheologiei clujene, cu personalități, descoperiri speciale, situri și artefacte speciale într-o prezentare cu caracter general. „Prezența acestor figuri marcante în instituțiile clujene a dus la crearea unei adevărate școli de arheologie, dar și la îmbogățirea patrimoniului muzeal de aici. Piese deosebite cum sunt mumia umană egipteană, vase de bronz preistorice, un scut dacic, statuete de bronz sau bronz aurit reprezentând divinități din panteonul roman, un tezaur monetar, diplome militare și multe alte obiecte vor încânta privirile vizitatorilor, toate acestea fiind însoțite de panouri explicative generoase”, explică MNIT.
Între toate acestea, și o mumie egipteană. Ce legătură are o mumie găsită în Egipt cu arheologia din Cluj? Aparent nu mare lucru, dar organizatoarea Eugenia Beu-Dachin precizează pentru actualdecluj.ro: „este o mumie egipteană care face parte din colecțiile muzeului, în care a intrat acum 100 de ani și care ilustrează practic începuturile formării muzeului, pentru că am încercat să ilustrăm un pic crearea colecțiilor. A fost donată muzeului din Cluj datorită faptului că un profesor de la Cluj a participat la un congres de arheologie internațională în Cairo. Nu știm cine a fost această mumie, probabil o persoană cu rang înalt datorită atenției acordate picturii de pe sarcofag și îmbălsămării, dar nu știm cine a fost, neavând o inscripție”.
În România există doar două mumii: una e cea de la Cluj, iar o alta – la Sibiu. Despre prima dintre acestea, specialiștii spun că ar data din epoca ptolemeică; sarcofagul său de lemn de sicomor are o înălțime de doi metri și o lățime de aproape 60 cm; a intrat în colecțiile muzeului din Cluj ca donație a omului de afaceri Fülöp Back, care a sponsorizat misiunea arheologică maghiaro-austriacă din perioada 1907-1909 de la Gamhud, în Egipt.
Sarcofagul e pictat cu roșu și albastru pe fond alb și datează în a doua parte a perioadei ptolemeice, secolele II-I î.e.n. Scena centrală de pe capacul sarcofagului redă imaginea unei zeiţe cu aripile întinse, în semn de protejare a defunctului. În interiorul sarcofagului a fost pictată o altă scenă, ce ilustrează mumia aşezată pe un pat mortuar sub care sunt reprezentate cele patru vase în care au fost depuse organele interne ale defunctului în timpul îmbălsămării. Capacele vaselor îi reprezintă pe fiii lui Horus, fiecare fiind răspunzător pentru protejarea câte unui organ. Cei doi şacali redaţi faţă în faţă îl înfăţişează pe zeul Anubis, cel care, conform tradiției, a efectuat îmbălsămarea şi l-a condus pe defunct pe lumea cealaltă.
Muzeul de istorie din Cluj, închis de ani de zile, are în inventarul său aproape 400.000 de obiecte, închise în depozite. Expoziția ce se deschide marți este însoțită de un catalog care, alături de istoricul instituțiilor, expune cronologic o galerie biografică începând cu pionierii cercetării arheologice și se încheie cu biografia lui Hadrian Daicoviciu.