Fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu, 4 ani pe drumuri într-o rulotă prin România, duminică își povestesc aventurile la Cluj. Plus un protest, „ca să amintim ce se putea face cu banii furați de la educație, sănătate și servicii sociale”
Cultură by Actual de Cluj - dec. 15, 2017 1 1370
Un fotograf și o ziaristă care și-au petrecut ultimii patru ani într-o rulotă cu care au colindat România vin duminică la Cluj ca să-și povestească experiențele.
Jurnalista Elena Stancu și cunoscutul fotograf Cosmin Bumbuț au vândut tot ce aveau în urmă cu patru ani, și-au cumpărat o rulotă, iar cu aceasta cutreieră România; după patru ani și-au adunat poveștile într-o carte, „Acasă, pe drum”, iar duminică la ora 15 o lansează la Cluj, la librăria Humanitas. „Venim la Cluj, la lansarea cărții noastre, „Acasă, pe drum”. Vă așteptăm la Librăria Humanitas Cluj să vorbim despre călătoriile noastre, despre poveștile și despre oamenii pe care i-am întâlnit pe drum. Multe dintre povești sunt despre sărăcia care te aruncă în pușcărie și care se moștenește de la o generație la alta, despre lipsa de educație care te condamnă la sărăcie, despre un stat care nu știe și nu vrea să-i apere pe cei mai vulnerabili dintre oamenii săi”, spune Elena Stancu, adăugând că discuțiile vin înainte de protestul programat la ora 18 la Monumentul Memorandiștilor, „asta ca să amintim ce se putea face cu banii furați de la educație, sănătate și servicii sociale”.
Cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu despre cartea celor doi: „Sunt entuziasmat de această carte. O consider un document teribil de impresionant şi-o operă de artă admirabilă. Elena şi Cosmin sunt eroii mei. Rareori am admirat, am respectat şi-am invidiat mai mult pe cineva. Spre deosebire de noi toţi, visători și exploratori de birou, ei au avut curajul să renunţe la o viață comodă, cu salarii mari și cariera asigurată, ca să plece într-o aventură pe care noi, ceilalți, nu ne-o putem imagina decât în romane sau în filme. Viața lor de-a lungul ultimilor ani, când au luat-o teleleu prin lume într-o rulotă de cinci metri pătrați, în care-au trăit, s-au iubit, au scris, au fotografiat și-au suferit împreună, ni se pare o fantastică ficțiune, când în realitate noi suntem cei fictivi.
Elena și Cosmin au plecat în căutarea «vieții care se viețuiește» și-a omului real, care se revelează nu în lumea standardizată și domesticită în care trăim noi, consumatorii de cultură, ci în sărăcie cruntă, în case dărăpănate, în violență incredibilă, în comunități uitate de Dumnezeu, în pușcării și-n ghetouri. Cei doi au băut peturi de bere cot la cot cu oamenii întâlniți, au povestit cu ei, uneori despre omoruri și tâlhării, au luat purici și păduchi de la ei. Au trăit la fel ca ei, uneori mai rău, impregnându-se de damful umanității reale. Vorbim adesea de «România profundă» fără să avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem să măsurăm această profunzime.
Elena și Cosmin m-au primit în rulota lor, mi-au arătat-o în toate detaliile ei claustrofobice. Rareori m-am simțit mai diminuat și mai trist. N-aș fi putut trăi viața lor nici trei zile. Dar faptul că ei există, în afara convențiilor care ne fac conformiști și depresivi, și că dau astfel mărturie despre ce-nseamnă cu adevărat libertatea e o mare consolare pentru mine. Măcar știu, prin ei, că eroismul e real și palpabil, nu o noțiune goală“.
Jos pălăria! Păcat că sunteți fff.putini asemenea jurnaliști.